Clujul primește un elicopter Black Hawk pentru situații de urgență. Raed Arafat: "Piloții au fost instruiți în SUA și Polonia"

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat a anunțat, joi, că județul Cluj va beneficia de un elicopter Black Hawk care va fi folosit în misiuni de salvare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi, 4 iulie, în Cluj-Napoca, despre alocarea unui elicopter Black Hawk pentru județul Cluj, destinat misiunilor de salvare în situații de urgență, conform noii Strategii Naționale de Reducere a Riscurilor de Dezastre 2024-2035 și a Proiectului de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei de consolidare și dezvoltare a rolului Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Sistemul Național de Management a Situațiilor de Urgență 2024-2030.

Arafat a subliniat importanța noilor strategii în îmbunătățirea capacității de răspuns a României în fața dezastrelor naturale, inclusiv inundații, incendii de pădure și alte situații de urgență. Elicopterul Black Hawk, fabricat în Polonia de compania americană Sikorski, va fi operațional pe Aeroportul Avram Iancu până la finalul anului, după ce piloții finaliză antrenamentele necesare, care au inclus instruire în SUA și Polonia.

"În județul Cluj urmează să fie adus un elicopter Black Hawk pe situații de urgență, după ce piloții finalizează toate instruirile. Este unul din cele 7 elicoptere pe care le avem, 6 pentru situații de urgență și unul pentru ordine publică. Piloții au fost instruiți în SUA și Polonia, iar acum se instruiesc în țară", a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Strategiile adoptate astăzi includ patru obiective generale și peste 100 de acțiuni concrete pentru a reduce riscurile asociate dezastrelor, consolidând astfel reziliența României și capacitatea sa de a reveni rapid la normalitate după astfel de evenimente.

Aceste inițiative sunt parte din eforturile continue ale României de a asigura siguranța și protecția cetățenilor săi în fața amenințărilor naturale și nu numai.

Comenteaza