Comportament șocant al funcționarilor care au controlat Centrul de Îngrijiri Paliative. Alin Tișe: „Este inuman să aplici aceste norme, unele chiar cretine, la muribunzi”

Comportament șocant al funcționarilor care au controlat Centrul de Îngrijiri Paliative. Alin Tișe: „Este inuman să aplici aceste norme, unele chiar cretine, la muribunzi”
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit miercuri, la ZIUA LIVE, despre controlul aberant care a avut loc la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” Cluj-Napoca și despre excesul de zel al unor funcționari publici.

Alin Tișe este de părere că acest control a fost făcut de niște funcționari care nu știau foarte clar unde de aflau, iar verificarea nu a fost adaptată la situația existentă.

„Acele instituții ale statului care au făcut controlul trebuie să-și remodeleze și să-și repoziționeze activitatea în funcție de instituția pe care o controlează și în funcție de persoanele care sunt acolo și care primesc acest tratament”, a spus președintele Alin Tișe.

Bogdan Chiorean, managerul centrului de îngrijiri paliative, a povestit cum a descurs un control al instituțiilor statului

  • „Echipele de «îndrumare și control» i-au întrebat pe unii pacienți dacă pot enumera efectele adverse ale medicației. Ai mei abia își puteau rosti numele din cauza bolii. Concluzia «experților»? Nu există comunicare medic-pacient eficientă”
  •  Echipele de control i-au întrebat pe pacienți dacă li s-a comunicat data externării, iar răspunsul unei doamne a fost: „Doar Dumnezeu știe când ne mai externează de aici. De tot”.
  • „Unii (funcționari - n.red.) vin la bucătăria spitalului și ne spun că nu avem cântar verificat metrologic. E drept că pâinea ce se frământă acolo, ca să aducă aminte de casă, e ca de aur, dar nu suntem amanet și punem câtă făină vreau eu".

  • "Tot ei (funcționarii - n.red.) au reclamat că de Crăciun am dat unor muribunzi mâncare tradițională de să le-aducă aminte de Ignat și nu m-am conformat meniurilor făcute de un dietetician autorizat, dar defazat”.

  • "Și dacă n-ai plase de insecte la toate geamurile, ce contează că o mână blândă le mângâie chipurile tot timpul de n-apucă țânțarii să ajungă? Temperatura ambientală nu e consemnată de măcar 3 ori pe zi. Dar, Doamne, parc-aș vrea să consemnez în Celsius sau Fahrenheit căldura pe care o simt oamenii ăștia în spitalul nostru"

„Este inuman să aplici aceste norme, unele chiar cretine, la muribunzi”, a comentat Alin Tișe după ce a aflat, de la moderatorul emisiuni ZIUA LIVE, ce au făcut funcționarii care au controlat Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” .

Președintele CJ Cluj a spus că sunt câteva instituții care pot controla activitatea Centrului, printre care ISU, ITM sau ANPC.

„Cred că preotul de acolo, pe care-l cunosc și cu care am colaborat foarte bine, și acum colaborăm pentru a extinde o clădire, ar trebui să facă o sesizare în sensul acesta. Nu ar trebui să aibă teamă că va primi alte controale. Noi îl vom susține pe deplin, iar acolo unde există un abuz, trebuie văzut”, a spus Alin Tișe.

Consiliul Județean Cluj a sprijinit încă de la început Centrul de Îngriji Paliative, printr-un parteneriat cu Mitropolia Clujului.

"Am alocat prima dată teren, iar acum am extins cu 800 de metri această suprafață de teren pentru a se face un corp nou, pentru că cerințele sunt mult mai mari", a povestit șeful județului.

Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" din Cluj, condus de preotul și medicul Bogdan Chiorean, tratează bolnavi în fază terminală și asigură asistență medicală, spirituală și psihologica, iar serviciile sunt gratuite.

Centrul dispune de 40 de locuri pentru spitalizarea continuă a persoanelor cu boli cronice progresive, în special oncologice, în stadii avansate de evoluţie.

Persoanele care doresc să sprijine Centrul de Îngrijiri Paliative pot obține mai multe informații pe site-ul centrulpaliativsfantulnectarie.ro

Comenteaza