Cu gunoiul, "capac" pe containerele "jmechere" din Cluj-Napoca
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mai 2025, 09:32
- Social
- Ascultă știrea

După ce gunoiul din platformele dotate cu containere subterane pentru colectare selectivă a fost adunat la grămadă de firma de salubritate încă de la implementarea în oraş, apar noile containere cu cartelă care vin la pachet cu alte probleme.
Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca s-a implementat colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Deşi municipalitatea a încercat să găsească cea mai bună soluție de a gestiona noul sistem, încă de la implementare mulţi locatari nu au ştiut sau nu au vrut să separe fracţiile.
Însă, chiar şi clujenii care adunau gunoiul pe fracţii au remarcat că firma de salubritate aduna toate fracţiile în aceeaşi autoutilitară, aşa că unii au întrebat de ce se mai sinchisesc să aleagă guniul în casă din moment ce el tot la grămadă pleacă din faţa blocului. Iar dacă unii se aşteptau să plătească atât cât duc la pubelă şi acesta a fost doar un vis frumos, deoarece preţul nu a fost diferenţiat în funcţie de cantitate.
Însă acum la Cluj-Napoca au fost implementate noile pubele cu cartelă, iar clujenii speră că măcar de acolo vor pleca gunoaiele separat spre rampe, nu la grămadă ca şi până acum. Dar unii dintre locatarii care au dus gunoiul, fie au uitat de cartelă, fie nu o ştiu folosi, aşa că au pus gunoiul, capac pe pubele, ca pe oală.
"Bine că avem containere de gunoi "jmechere". Atâta timp cât educația, bunul simț și spiritul civic nu preiau controlul în lumea asta plină de macio-siști o să mai găsim astfel de imagini care nu cred că place nici celor care au făcut asta", a transmis un clujean din Mănăştur, pe un grup de Facebook al cartierului, o imagine de la noile pubele cu cartelă.
Părerile sunt împărţite însă. Unii consideră că a asigura colectarea gunoiului cât mai simplă şi la preţ decent ar fi o variantă pentru ca acesta să nu ajungă pe străzi sau pe spaţiile verzi. "Cu cât îngreunezi colectarea acestuia, cu atât o sa vedem mai multe imagini de acest fel! Sunt bune aceste spaţii închise, condiţionarea cu cartele? NU!", e de părere un alt clujean.
Totuşi, alţii spun că poate nu faptul că nu au cartelă sau nu se pricep să o folosească e baiul cel mai mare, ci acela că lenea e mare. "Păcat! Lipsa de educație!", "Nu au cartelă sau îs putori", "Varianta B".
Amintim că Municipiul Cluj-Napoca a pus în funcțiune primele 55 de „insule ecologice” digitalizate, parte a unui proiect amplu de gestionare inteligentă a deșeurilor. Este vorba despre un sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor pe 5 fracții (hârtie/carton - sticlă - plastic/metal - biodegradabil - rezidual) .
Accesul se face pe bază de cartelă sau cu o aplicație instalată pe telefonul mobil (cei cu IOS trebuie să ceară un cod de acces pe site-ul primăriei). Locațiile sunt supravegeate video. La aceste puncte vor putea depune gunoiul doar familiile arondate asociațiilor de proprietari din zonă. Fiecare familie va primi o cartelă de acces, dar există și o aplicație de mobil. Clujenii vor primi și un pliant care să explice cum se face colectarea selectivă a gunoiului menajer.