Cum funcționează "spoofing", noua metodă de înșelătorie care te lasă lefter rapid

Cum funcționează "spoofing", noua metodă de înșelătorie care te lasă lefter rapid

Poliția Română avertizează cu privire la o nouă metodă de înșelătorie care se propagă prin e-mail sau SMS.

Infractorii cibernetici au pus la punct o nouă ecrocherie care vizează clienții băncilor.

Noua metodă de fraudă, denumită „spoofing” implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituţii bancare de încredere, cu privire la o plată suspectă făcută de persoane care au conturi bancare.

„Într-un astfel de context, victimele sunt contactate de diverse persoane care se prezintă drept angajaţi ai departamentului antifraudă, din cadrul unor instituţii bancare din România. Apelurile sunt, de obicei, efectuate de pe numere de telefon similare cu cele ale unităţilor bancare.

Apelantul pretinde că există o plată suspectă şi solicită informaţii personale, datele de pe card şi codul de securitate pentru a anula acea tranzacţie. Este important să reţineţi că instituţiile bancare nu vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS!”; transmit reprezentanţii Poliţiei. 

Cum vă puteți proteja de spoofing? 

Evitați accesarea de link-uri sau atașamente din e-mail-uri, efectuarea unor plăți sau transmiterea de date confidențiale, fără o minimă documentare în prealabil, în special în cazul mesajelor venite din surse necunoscute;

Atenție la calitatea textului furnizat, precum eventuale greșeli de redactare, gramaticale sau de exprimare! De multe ori atacatorii se folosesc de instrumente automate de traducere;

Atunci când nu sunteți siguri de veridicitatea mesajului, puteți valida telefonic cu expeditorul transmiterea lui;
Foloșiți o soluție de securitate (antivirus) actualizată;

Efectuați back-up (copierea datelor pe alte medii de stocare decât cel local) regulat și aplicați actualizările de securitate, imediat ce acestea devin disponibile.

Comenteaza