Două aeronave militare române au plecat deja spre Turcia cu materiale și echipe de salvare, inclusiv câini de căutare

Două aeronave militare române au plecat deja spre Turcia cu materiale și echipe de salvare, inclusiv câini de căutare
| Foto: captura video

Două aeronave de transport, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, în Turcia.

Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni, 6 februarie, o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs în această dimineață în Turcia.

Aeronavele militare au decolat din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 14.00, cu destinaţia Adana, Turcia. Ulterior, o altă aeronavă MApN va pleca cu alte echipamente.

”La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat, potrivit News.ro, el afirmând că la acţiuni vor participa patru câini de căutare antrenaţi pentru zonele de cutremur.

Secretarul de stat a mai anunţat că Ministerul Apărării, prin Forţele Aeriene, le-au pus la dispoziţie iniţial două avioane dar acum vor fi trei avioane care vor pleca spre Turcia şi care vor duce şapte tone de echipamente de căutare şi salvare, inclusiv corturile de cazare, pentru că echipele care merg acolo trebuie să fie complet independente, cel puţin 14 zile.

Primele două avioane vor decola până la ora două, sperăm, vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, aeroportul din Adana, după care al treilea avion va pleca la diferenţă de două orel cu restul echipamentelor”, a mai spus el.

Două cutremure puternice și mai multe replici au avut loc, luni, în Turcia, în apropiere de graniţa cu Siria. Primul seism major s-a produs în jurul orei 4:00 și a avut o magnitudine de 7,8 pe scara Richter, iar cel de-al doilea s-a înregistrat în jurul orei 13:30, cu o magnitudine de 7,6.

Bilanţul victimelor a ajuns la peste 1.500 de morţi în ambele ţări, mii de persoane sunt rănite, iar alte sute s-ar afla sub dărâmături.

Comenteaza