Idei pentru sistemul medical: Telemedicină, IA și mașini cu medici și echipamente în mediul rural

Idei pentru sistemul medical: Telemedicină, IA și mașini cu medici și echipamente în mediul rural

Resursa umană specializată, medici şi asistenţi medicali, este deficitară şi în România şi prost repartizată în teritoriu, mulţi oameni având acces limitat la serviciile de sănătate, a arătat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, joi, într-o conferință.

O soluţie parţială pentru această problemă o reprezintă telemedicina şi dezvoltarea tehnologiilor moderne, asistate de inteligenţa artificială, iar programele de investiţii, din fonduri bugetare şi europene, au în vedere acest lucru, a spus ministrul în deschiderea Profit Health.forum - Ediţia a XV-a.

”Resursa umană specializată - fie că ne referim la medici, fie că ne referim la asistenţi medicali - este deficitară şi, mai ales, este prost repartizată în teritoriu şi există încă mulţi oameni care au acces limitat sau nu au acces la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Rafila, conform news.ro.

Digitalizarea rapidă şi telemedicina pot diminua din presiunea pe sistemul medical în această privinţă, a arătat ministrul, care a precizat că dotarea cabinetelor de meidicină de familie a crescut în perfomanţă, cu ajutorul PNRR, iar platformele digitale care să facă posibil consult şi analize de la distanţă pot fi realizate în ritm mai rapid.

”O să lucrăm ca să-i ajutăm în primul rând pe cei din zone mai puţin favorizate să aibă acces la servicii de sănătate şi programele la care lucrăm, inclusiv de investiţii, vor avea în vedere acest lucru”, a mai spus ministrul. Acesta a subliniat însă că este nevoie de o bună coordonare şi colaborare între toate instituţiile cu atribuţii în domeniu. 

La rândul său, dr. Adrian Streinu-Cercel, șeful  Comisiei de sănătate din Senat, a spus că a propus membrilor comisiei ”un design de nou sistem sanitar, în care punem accent pe omul sănătos”.

”Punem accent pe modul în care servicii de sănătate se pot direcționa direct către persoana care le solicită. Pentru asta am imaginat așa-numitul birou mobil de acces la servicii de sănătate, care de fapt este o mașină cu medic, dar în interiorul acelei mașini cu medic există o serie de echipamente de tip 'Point of care'. Aceste echipamente dau posibilitatea medicului respectiv ca la fața locului, acasă la persoana respectivă care a solicitat printr-un asistent medical virtual, într-o platformă să i se facă analize de care are nevoie și, respectiv, să i se urce aceste analize într-un cloud, unde să fie analizate de către specialiști și specialiștii să-i dea un verdict instantaneu”, a afirmat dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, ar fi necesare 117 unități de birouri medicale mobile la nivelul țării, care ar urma să ofere fiecare aproximativ 20.000 de servicii pe an. 

Comenteaza