Luni începe școala / 7 sfaturi practice pentru copii și părinți

Luni începe școala / 7 sfaturi practice pentru copii și părinți
| Foto: Edupedu.ro

Copiii se reîntorc, de luni, la cursuri, după o binemeritată vacanță. Începutul anului școlar poate fi însă o provocare atât pentru ei, cât și pentru părinți.

Pentru toți, specialiștii au câteva sfaturi practice.

Consultați medicul de familie si dentistul

Inainte de a incepe un nou an scolar este foarte important sa verificati starea de sanatate a copilului.

Faceti o vizita la cabinetul medicului de familie pentru un consult general sau mergeti la un specialist daca observati anumite simptome care va ingrijoreaza, scrie edumedical.ro.

Sanatatea dentara este la fel de importanta, prin urmare nu ezitati sa consultati un medic stomatolog.

Restabiliți orarul copiilor

In timpul vacantelor, copiii au obiceiul sa se culce mai tarziu si sa se trezeasca mai tarziu. Odata cu inceperea anului scolar, copiii vor avea cu siguranta alt program.

Este important ca tranzitia catre un alt program sa o faceti din timp si nu odata cu prima zi de scoala, cand copilul s-ar putea adapta mai greu.

Revizuiti materialele scolare

Rechizite, manuale, culegeri sunt o necesitate si uneori implica timp si rabdare pentru a fi achizionate.

E important sa revizuiti lista pe care o are copilul de la scoala sau cea facuta acasa pentru a intampina primele zile de scoala cu relaxare si nu stresat de timp.

Inscrieti din timp copilul la activitati extrascolare

Sporturile cele mai cautate isi epuizeaza locurile de inscriere inca din timpul verii. Pentru a fi sigur ca, odata cu noul an scolar, copilul incepe si o activitate extrascolara dorita, e bine sa va interesati din timp de locul si programul activitatii.

Susțineți moral copilul

Trecerea de la vacanta la programul incarcat de la scoala poate sa fie dificila pentru copil. Aratati-I ca sunteti acolo sa il sustineti, incurajati-l mai ales daca e prima lui zi de scoala.

Asigurați-vă că iși ia energia necesară din alimente sănătoase

Obezitatea la copii este in crestere si la noi, iar riscurile asociate sunt extrem de periculoase - diabet, hipertensiune arteriala, colesterol marit, precum si tulburari psihologice, care vin la pachet cu lipsa increderii in fortele proprii si depresie. In aceste conditii, o alimentatie sanatoasa devine un imperativ. Nu-l lasa sa sara peste micul dejun – studiile arata ca scolarii care mananca de dimineata sunt mai alerti in timpul orelor decat cei care nu mănâncă.

Învățați-l să se spele pe mâini

Spalatul pe maini este cea mai eficienta metoda de a evita raspandirea sau infectarea cu germeni. Se considera ca este nevoie de cel putin 20 de secunde in care trebuie sa frece bine palmele, dar si partea posterioara a mainii, cat si intre degete. Spalatul corespunzator se face folosind simplu apa si sapun.

Comenteaza