Mii de străini care vor să studieze sau să muncească în Cluj se confruntă cu lipsa de personal și birocrația

Mii de străini care vor să studieze sau să muncească în Cluj se confruntă cu lipsa de personal și birocrația
| Foto: Cătălin Schipor/TLNews.ro

Străinii care vin la Cluj și vor să-și obțină permis de ședere pentru studii sau un loc de muncă sunt nevoiți să aștepte o perioadă lungă de timp până la eliberarea acestor documente.

Serviciul pentru Imigrări Cluj nu are în momentul de față capacitatea necesară pentru a face față numărului mare de cereri, a declarat Adrian Ciprian Tămaș, șeful Serviciului pentru Imigrări Cluj. Nu de puține ori au existat cazuri în care străinii au rămas peste noapte în față instituției pentru că există personal pentru doar două ghișee pentru preluarea și eliberarea documentelor.

Pe cealaltă parte, mulți dintre străinii care își depun dosarul nu dețin toate documentele necesare, iar timpii de așteptare se mărește semnificativ, spune Tămaș.

„Străinii se prezintă la ghișeu fără ca să aibă documentele corespunzătoare sau fără ca să aibă toate documentele”, a precizat șeful Serviciului pentru Imigrări Cluj.

Adrian Ciprian Tămaș a declarat, în ediția de marți a emisiunii ZIUA LIVE, că în momentul de față Serviciul pentru Imigrări Cluj duce lipsă de personal, iar cei zece angajați care muncesc acolo nu reușesc să facă față numărului mare de cereri care apar în anumite perioade din an.

„Există posibilitatea încărcării documentelor în portalul online”

Una dintre soluțiile pentru a reduce timpul de așteptare în cazul eliberării permiselor de ședere și muncă este programarea online. Străinii au posibilitatea să se programeze online pentru depunerea dosarelor la ghișeu, fără să mai aștepte la cozi interminabile. Pentru a obține o programare este necesară încărcarea documentelor pe site-ul instituției.

„În prezent, în zilele de luni, marți, joi și vineri preluăm exclusiv cereri în baza programărilor obținute online și în ziua de miercuri, în intervalul 08:30 – 14:00 și avem un ghișeu deschis și după-masa de la ora 17:00 până la ora 18:30, precum exclusiv cereri ale străinilor care se prezintă fizic la ghișeu”, a explicat Adrian Ciprian Tămaș.

Cu toate acestea, există în continuare o perioadă de așteptare din momentul depunerii dosarului corect în sistemul online si până la chemarea la ghișeu fizic. Șeful Serviciului pentru Imigrări Cluj a declarat, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE, că timpul de așteptare este între două și trei săptămâni.

Comenteaza