Românii comandă o șaorma la fiecare 10 secunde. Cluj-Napoca, printre orașele în care se mănâncă cel mai mult
- Scris de Nicu Mitrea
- 14 Iul 2023, 14:11
- Social
- Ascultă știrea

La fiecare 10 secunde, în România este comandată, prin intermediul aplicațiilor online, o șaorma. Municipiul Cluj-Napoca se află în topul orașelor din țară când vine vorba de consumul acestui fel de mâncare.
Românii au comandat anul trecut, în medie, o şaorma la 10 secunde, și au fost livrate peste 3,31 de milioane de porţii în 2022, cu 60% mai mult faţă de anul precedent, arată datele unei aplicaţii de livrare, potrivit Agerpres.
Chiar dacă șaorma este îndrăgită de foarte mulți oameni, acest fel de mâncare se află doar pe locul al doi în topul preferinţelor românilor, precedat doar de burgeri.
România ocupă primul loc la nivel global când vine vorba de consumul de şaorma din reţeaua aplicaţiei de livrare de 25 de ţări, iar la nivel local, Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara şi Iaşi sunt oraşele în care s-a înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de şaorma în România anul trecut, conform sursei citate.
"Minutul de aur al anului pentru consumul de şaorma a fost înregistrat la data de 24 februarie 2022, de sărbătoarea Dragobetelui, la ora 19:45, minut în care românii au comandat 69 de porţii. În plus, luna martie a înregistrat un record al consumului de şaorma, iar la nivelul întregului an s-a comandat o şaorma la fiecare 10 secunde", conform datelor unei aplicații de comandat mâncare.
Românii au ales în special acest preparat pentru masa de seară, astfel încât o treime dintre comenzile de anul trecut au fost plasate în intervalul orar 18:00 - 20:00, în special joia şi vinerea.
În ceea ce priveşte evoluţia anuală a consumului la nivel de oraşe, datele platformei arată că utilizatorii din Târgu-Mureş au comandat de 8 ori mai multă şaorma în 2022 faţă de anul precedent, în timp ce utilizatorii din Galaţi au comandat de şase ori mai multă şaorma.
Cel mai mare fan al preparatului cu specific oriental este un orădean care, în medie, a comandat şaorma de şase ori pe săptămână pe parcursul anului trecut.