SANITAS a strâns deja 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei generale: ”Suntem hotărâţi să mergem până la capăt”

SANITAS a strâns deja 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei generale: ”Suntem hotărâţi să mergem până la capăt”

Federaţia SANITAS a anunţat că a strâns deja 50.000 de semnături pentru declanşarea grevei în Sănătate şi Asistenţă Socială, termenul limită fiind 18 ianuarie.

”Astăzi, 10 ianuarie 2024, la o primă evaluare, Consiliul Naţional SANITAS a constatat că s-au strâns deja aproape 50.000 de semnături pentru deschiderea Conflictului Colectiv de Muncă în Sănătate şi Asistenţă Socială. Suntem hotărâţi să mergem până la capăt: GREVA GENERALĂ”, au anunţat, miercuri seară, sindicaliştii SANITAS.

Strângerea de semnături a demarat în 18 decembrie, atât în rândul sindicaliştulor SANITAS, cât şi în rândul celor înscrişi în Federaţia Solidaritatea Sanitară – cele două federaţii reprezentantive din sistem. Sindicaliștii precizează că data limită este 18 ianuarie.

Anterior, sindicaliștii au lansat o scrisoare deschisă adresată tuturor organizațiilor sindicale din Sănătate și Asistență socială, în care au anunțat că federația a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă, ”astfel încât guvernanții să nu aibă motive pentru a declara ilegală greva generală” și au făcut un ”apel la front comun” către organizațiile sindicale din Sănătate și Asistență socială.

”În România anului 2024 este inadmisibil ca spitalele să ajungă în situația de a închide camerele de gardă din lipsă de personal medical de specialitate! Este inadmisibil ca secții întregi să funcționeze la nivel de avarie, cu echipe medicale incomplete în care fiecare angajat acoperă munca a două sau trei posturi, cu resurse materiale limitate și în condiții de nesiguranță la locul de muncă.

Este inacceptabil ca în sistemul public de sănătate să existe un deficit de personal de peste 30.000 de posturi iar în cel de asistență socială unul de peste 15.000 de posturi care să nu poată fi acoperite, fie din cauza blocajelor legislative, fie din cauza unei salarizări necorespunzătoare.

(...) câteva categorii de salariați nu au mai beneficiat de nicio creştere salarială din martie 2018, iar pentru restul angajaților din cele două domenii s-au acordat doar o parte din drepturile salariale anuale legale. Consecința? Cei mai mulți angajați din Sănătate și Asistență socială au acum salariul de bază situat sub nivelul salariului mediu pe economie iar inflația și scăderea puterii de cumpărare din ultimii ani îl devalorizează continuu. Considerăm că este momentul să facem front comun în declanșarea celui mai mare conflict colectiv de muncă din cele două domenii. Suntem organizații sindicale și avem o responsabilitate legală, statutară și morală de a ne asigura că cei pe care îi reprezentăm sunt tratați corect în relațiile de muncă, că activitatea lor profesională este recunoscută, este respectată cu adevărat și este recompensată la adevărata valoare economică și socială”, se arată în scrisoarea deschisă adresată organizațiilor sindicale.

Comenteaza