Se pregătește introducerea unui serviciu militar: "Vizăm segmentul de vârstă 18 - 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase"

Se pregătește introducerea unui serviciu militar: "Vizăm segmentul de vârstă 18 - 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase"

Şeful Statului Major al Apărării spune că e necesară o pregătire a populaţiei în caz de război: "E un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim".

Şeful Statului Major al Apărării a declarat la Europa Liberă că este convins că, dacă nu va fi oprit în Ucraina, Vladimir Putin va ținti Republica Moldova.

“Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare“, a spus şeful Statului Major al Apărării, Gheorghiţă Vlad, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

Acesta a afirmat că trebuie să se discute de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război. 

“În primul rând trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării,  trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei şi aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege - proiectul de modificare a legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a afirmat Gheorghiţă Vlad.

Șeful Statului Major al Apărării Armatei a precizat că se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar. 

“Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a mai declarat Gheorghiţă Vlad.

Întrebat dacă un astfel de serviciu militar nu este în vigoare și acum, şeful Armatei a explicat: “Nu ca militar în termen, vin ca militari profesioniști și aleg o carieră de lungă durată. Noi ne referim la o pregătire de bază pentru orice tânăr. (...) Să ne adresăm celor care doresc să învețe să tragă cu arma, să orienteze într-un mediu dificil, să supraviețuiască într-un mediu dificil, să știe să se protejeze împotriva armelor chimice, să-și facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învățate și accesate de doritori”.

Comenteaza