Topul căutărilor pe Google în 2023. Ce au scris românii pe cel mai cunoscut motor de căutare online

Topul căutărilor pe Google în 2023. Ce au scris românii pe cel mai cunoscut motor de căutare online
| Foto: rafapress - Depositphotos.com

Iată ce au căutat românii anul acesta pe Google.

Cutremurele, Inteligenţa Artificială(AI), evenimentele globale şi filmele româneşti s-au aflat în topul celor mai populare căutări ale românilor pe Google, în 2023, conform datelor centralizate de companie potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, cutremurele au fost tema principală a anului 2023 în căutările românilor pe Google. Astfel, cutremurul de peste 5 grade Richter ce a avut loc în Gorj în februarie, dar şi tragicul seism care a lovit Turcia la începutul anului au generat o creştere rapidă a căutărilor pe Google legate de cutremur.

De asemenea, Inteligenţa Artificială este tehnologia momentului, iar acest lucru s-a văzut în căutări. În plus, în lista reperelor anului 2023 în căutări găsim evenimente globale, precum conflictul dintre Israel şi Gaza, dar şi locale, cum a fost greva profesorilor din România.

Printre căutările efectuate de către români pe motorul Google se mai află: decesul Ronei Hartner, cel mai recent model de iPhone, dar şi Oppenheimer - o căutare care vizează, pe de o parte, filmul omonim, dar şi fizicianul Robert Oppenheimer, a cărui poveste este ecranizată.

În plus, creaţiile româneşti sunt bine reprezentate anul acesta în listele căutărilor în funcţie de filme şi seriale. Printre filme se află două titluri româneşti - „Romina VTM" şi „Miami Bici 2", iar la capitolul seriale patru dintre acestea sunt autohtone - „Lia, soţia soţului meu", „Clanul", „Camera 609" şi "Groapa" - şi altul este filmat în România - „Wednesday".

Cele mai căutate rețete pe Google

La capitolul reţete s-au căutat gusturi din trecut, adaptate trendului actual de mâncat sănătos, precum reţeta de parizer de casă, dar şi elemente mai exotice, precum reţete de cocktail sau cu tapioca.

În 2023, românii s-au întrebat „Cum a murit Vlad Ţepeş", pe fondul serialului dedicat domnitorului român, difuzat anul acesta, dar şi cum se produce un cutremur sau cum se face maiaua. Totodată, utilizatorii de Internet din România au vrut să afle mai multe despre tehnici de negociere, de vânzare sau de citire a chipului. Nu în ultimul rând, românii au căutat pe Google în ce şi cum să investească, domeniul de investiţie cel mai căutat anul acesta fiind fotovoltaicele.

Conform statisticii, în lista căutărilor „trending" pe 2023, cel mai căutat joc a fost Hogwarts Legacy, Untold a fost pe primul loc în căutări între concerte/festivaluri, iar Coldplay conduce la capitolul trupe. În acelaşi timp, emisiunea cea mai căutată a fost America Express, Valea Zălanului a fost locul din România cu cea mai mare creştere a interesului în căutări, în timp ce locul de muncă cel mai „trendy" în căutări a fost cel de skipper.

Topurile celor mai populare căutări pe Google în 2023 au fost realizate folosind liste „trending": căutări care au înregistrat o creştere susţinută faţă de 2022, pe o perioadă considerabilă de timp. Căutările acestui an au fost realizate pe mai multe categorii, în perioada 1 ianuarie 2023 - 1 decembrie 2023. Cea mai mare parte a datelor provin din Google Trends, un serviciu public, care prezintă volumul de căutări pe diferite regiuni geografice, perioade de timp şi termeni utilizaţi.

Comenteaza