Trei zile cu CANICULĂ în toată ţara. Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a angajaţilor sunt uriașe

Trei zile cu CANICULĂ în toată ţara. Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a angajaţilor sunt uriașe

Inspecţia Muncii a început verificarea modului de respectare a măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Angajatorii care nu respectă măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu sute de euro.

"Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, şi anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eşalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. De asemenea, există şi posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situaţie, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. Atragem atenţia că nerespectarea prevederilor Ordonanţei privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează contravenţional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000", a precizat, potrivit Agerpres, Nicolae Bratu, Inspector General de Stat în Inspecția Muncii.

În conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de disconfort termic ridicat pentru toată ţara, ce va fi valabilă în următoarele trei zile, cu temperaturi ce pot ajunge până la 36 de grade Celsius.

Comenteaza