Bogdan Pătraşcu şi viaţa la “U”: “E o aventură! Am trăit din banii economisiţi de-a lungul carierei”

Bogdan Pătraşcu şi viaţa la “U”: “E o aventură! Am trăit din banii economisiţi de-a lungul carierei”
Cel mai experimentat jucător aflat încă în lotul “Şepcilor roşii”, Bogdan Pătraşcu, a radiografiat pentru ZIUA de CLUJ cele şase luni petrecute la Universitatea, cele mai “negre” din istoria recentă a clubului.

Acum aproape zece ani, antrenorul îi trasa sarcini de joc la Piacenza înaintea unor dueluri cu Milan sau Juve, iar acum se felicită pentru că în carieră a pus bani de-o parte şi a avut din ce să trăiască în cele şase luni în care a îmbrăcat tricoul Universităţii Cluj. Bogdan Pătraşcu, omul cu peste 200 de meciuri în Serie B şi Serie A, a oferit un interviu "cu cărţile pe faţă", în care vorbeşte despre turul de campionat la Universitatea, dar evită să-şi plângă de milă: "În viaţă trebuie să faci pe toate. Trăim la "U" o aventură în adevăratul sens al cuvântului, încerc să n-am regrete", spune cel mai experimentat jucător al "Şepcilor roşii".

ZIUA de CLUJ: Care e situţia ta la "U"? Ţi-ai depus memoriu, ai cerut să fii liber de contract?

Bogdan Pătraşcu: Eu mi-am depus memoriu să-mi primesc banii sau măcar o parte din ei. Nu am cerut să fiu liber de contract.

Deci te vedem în retur tot la Universitatea?

Da, intenţionez să mă întorc la Cluj şi să joc pentru Universitatea şi în retur. Sper ca situaţia să se schimbe în bine. Nu am oferte şi nici nu am căutat altă echipă.

Văd că nu ţi-ai pierdut speranţa. Crezi că se mai poate schmba ceva în bine?

Mai trag speranţe, de şase luni sper că se va întâmpla ceva, că cineva îşi va arunca ochii şi spre noi. Totuşi, nu-mi explic nicicum de ce o echipă ca şi Universitatea nu e atractivă, dar în schimb apar tot felul de formaţii din orăşele mici care au susţinere financiară.

Unii dintre colegii tăi povesteau că au trăit din împrumuturi sau pe banii părinţilor. Tu cum te-ai descurcat în aceste şase luni, fiind neplătit?

Am jucat la multe echipe, n-am mai fost într-o asemenea situaţie. Din ce bani am trăit? Din economiile pe care le-am făcut de-a lungul carierei, am fost un om cu capul pe umeri şi nu am cheltuit excesiv. Am şi o familie de întreţinut, dar nu s-a pus problema să nu am bani.

Ai jucat în Italia timp de nouă ani, ai fost şi pe la echipe importante din România. Ai mai întâlnit suporteri care să doneze bani jucătorilor?

A fost un moment special acela, unic şi el. Ne-a emoţionat pe toţi când i-am văzut pe fani că vin să ne dea bani, un gest cum n-am mai întâlnit. Atunci ne-am strâns cu toţii şi am zis că trebuie să ducem banii oamenilor de lângă noi, angajaţilor clubului aflaţi într-o situaţie mai dificilă, mult mai dificilă decât noi.

Crezi că puteaţi reuşi mai multe în acest campionat?

Cred că puteam mult mai mult, chiar şi în această situaţie. Dacă e să excludem meciurile cu Pandurii şi Steaua din tur, când am pierdut fără drept dse apel, în rest nu a existat vreo partidă în care să fim dominaţi. Mai mult, meciurile cu CFR, Dinamo, Rapid, puteam să le câştigăm. Cu Dinamo dacă era 2 sau 3-0 în minutul 30 nu se mira nimeni. Despre partida cu Pandurii ce să mai zic? Trebuia să fie 5-1 sau 6-1, ca în tur. Au marcat un gol dintr-o fază hilară. Păi jucătorul lor nu că era în off-side, el se retrăgea deja din off-side, atât de evident. Aşa e când eşti mic, nimeni nu mai ţine cu tine.

Au contat şi schimbările dese de antrenori? Practic, după prima etapă aţi şi pierdut primul antrenor, pe Claudiu Niculescu.

Sunt convins că Claudiu Niculescu putea face mai mult, dar aşa e în fotbalul românesc, nimeni nu are răbdare, toţi se pricep. El ne cunoştea foarte bine, am făcut pregătirea de vară împreună, se crease un grup. A urmat Cristi Dulca, Şumudică, Popescu. Bine, Şumudică a fost ceva trecător, a plecat după câteva zile...

A mai fost un moment mai puţin întâlnit, cel de la meciul cu Petrolul, când aţi intrat pe teren îmbrăcaţi în tricouri cu sponsorul principal acoperit cu leocoplast.

Ce să mai spun despre asta? Un moment „Made in Romania". Şi-au dat seama după 16 etape că avem acelaşi sponsor pe tricou.

Cum ai caracteriza, ca o concluzie, aceste şase luni petrecute la „U"?

Văd partea bună a paharului, a fost o aventură în adevăratul sens al cuvântului. În viaţă trebuie să le ştii face pe toate, n-am mai trăit aşa ceva, dar poate aşa a fost să fie.

Fanii cer implicarea autorităţilor şi a oamenilor de afaceri

Printr-un comunicat oficial postat pe site-ul ucluj.ro, asociaţia „Şepcile roşii", solicită imperativ Primăriei, Consiliului Judeţean, universităţilor clujene, dar şi comunităţii de afaceri să se implice la Universitatea, club aflat la un pas de colaps. „Cerem clarificarea în regim de urgenţă a problemelor grave ale clubului, fapt care nu se poate realiza atâta vreme cât acţionarul majoritar Ioan Mărginean absentează repetat de la Adunările Generale ale Acţionarilor. Solicităm o implicare activă şi eficientă a autorităţilor locale şi judeţene. Facem referire directă la Primăria Cluj-Napoca, reprezentată de primarul Emil Boc, la Consiliul Local Cluj-Napoca, precum şi la Consiliul Judetean Cluj, reprezentat prin preşedintele acestuia, Horea Uioreanu. Le reamintim tuturor acţionarilor că au şi obligaţii în ce priveşte susţinerea echipei de fotbal. Aşteptăm implicarea oamenilor de afaceri ce îşi realizează profiturile în comunitatea oraşului nostru. Implicarea Universitatilor clujene, indeosebi Universitatea „Babeş-Bolyai", este o necesitate şi onoare din partea acestor instituţii care nu pot rămâne pasive la destinul unui brand ce le asigură zeci de mii de studenţi. Situaţia dezastruoasă la care s-a ajuns este cu atât mai condamnabilă, cu cât acest club, de-a lungul celor 93 de ani de existenţă, a contribuit la formarea multora din personalităţile de seamă ale urbei clujene şi din spaţiul transilvănean.
În acest moment, suporterii au rămas singurii activi în susţinerea „Simbolului unor inimi româneşti". Pe stadionul "Dr. Mircea Luca" din piepturile lor răsună „Gaudeamus igitur" şi „Slavă ţie, studenţie". Tot ei se implică în acţiuni precum colectarea de fonduri pentru jucători şi campania „Dar de CrăciUn" in care vom oferi cadouri pentru copiii familiei «U»", arată fanii în comunicat.

 

Etichete
Comenteaza