Litigii blocate: Insolvenţa îi ţine pe „studenţi" la „U"

Litigii blocate: Insolvenţa îi ţine pe „studenţi
Memoriile jucătorilor de la Universitatea depuse la Ligă, prin care aceştia cer să fie declaraţi liberi de contract, ar putea fi judecate abia după ce administratorul judiciar al clubului va prezenta planul de reorganizare, în situaţia intrării în insolvenţă.

Precedentul Rapidului se aplică la Universitatea. Majoritatea fotbaliştilor care au evoluat în tur pentru „U" şi-au depus memorii la Comisia pentru Statutul Jucătorului (CSJ), cerând plata restanţelor şi desfacerea contractelor de muncă. La fel au procedat şi opt dintre fotbaliştii Rapidului, printre care Ovidiu Herea sau Ştefan Grigorie, însă oficialii CSJ le-au transmis că dispune suspendarea judecăţii până la „soluţionarea procedurii de insolvenţă dispusă de pârât". Cu alte cuvinte, până în momentul prezentării planului de reorganizare judiciară.

Dumitru Costin, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori (AFAN) a explicat pentru ZIUA de CLUJ că precedentul creat de comisie în cazul Rapidului va fi aplicat, cel mai probabil, şi în cazul fotbaliştilor lui „U" cu memorii pe rol. Concret, aceştia nu vor fi declaraţi liber de contract de către Ligă până când nu se va parcurge o primă etapă în procesul de insolvenţă, respectiv prezentarea planului de reorganizare, unde drepturile federative ale fotbaliştilor reprezintă active ale societăţii. „Aici e un paradox. Liga şi Federaţia au fiecare comisii care judecă folosind două măsuri diferite. La Federaţie se iau în calcul memoriile depuse de jucători de la Liga a II-a în jos, dar şi cele ale antrenorilor din prima divizie, în timp ce Liga se ocupă exclusiv de fotbaliştii din primul eşalon. Am avut precedentul Gloria Buzău, în care comisia FRF nu a luat în calcul starea de insolvenţă a clubului şi i-a declarat liberi de contract pe jucători. În schimb, Liga a suspendat judecata în cazul fotbaliştilor de la Rapid şi, cel mai probabil, acelaşi lucru se va întâmpla şi la „U" Cluj club care, din câte am înţeles, va intra şi el în insolvenţă în cel mai scurt timp. Bine, asta nu înseamnă că jucătorii vor fi legaţi de glie, cum se zice, timp de trei ani, cât poate dura starea de insolvenţă, dar pot fi blocaţi până la prezentarea planului de reorganizare", a explicat Dumitru Costin.

În acest moment, pe rolul instanţelor sportive se află peste 10 memorii depuse de jucători ai Universităţii care cer desfacerea contractelor de muncă şi plata salariilor pe ultimele cinci luni. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt Viorel Dinu, Vasile Gheorghe sau Bogdan Pătraşcu. Dinu a fost aproape să semneze la începutul acestei săptămâni cu CS Severin, dorind să-şi denunţe contractul său de jucător cu „U" în baza faptului că nu a fost plătit de trei luni. Cu toate astea, atacantul în vârstă de 31 de ani nu şi-a pus încă semnătura pe acte, aşteptând să fie declarat liber de către LPF. Pe lângă fotbaliştii care se judecă pe plan intern cu „U", clubul mai are un litigiu la FIFA cu Christou Paraskevas, fotbalist care a semnat deja cu Petrolul, şi care cere 40.000 de euro. Pe de altă parte, Universitatea trebuia să se achite de datoriile către fotbaliştii brazilieni Alex, Erico, Braz şi Cleiton până pe 20 ianuarie, altfel riscând şi alte litigii care pot duce până la interzicerea dreptului de a face transferuri.

Riscă depunctarea din cauza lui Dolha

Până să ajungă la plata actualilor fotbalişti, oficialii Universităţii sunt obligaţi să-şi regleze conturile cu Bogdan Dolha. Mijlocaşul care a evoluat ultima dată pentru „U" în 2010 şi-a câştigat la comisii dreptul de a primi suma e 16.000 de dolari, reprezentând salarii restante pe mai multe sezoane. Dacă oficialii „Şepcilor roşii" nu se vor achita de datorie riscă depunctarea cu două puncte şi chiar neprogramarea în competiţiile interne. La două neprogramări, clubul este automat retrogradat în eşalonul inferior.

O nouă cerere la Tribunalul Comercial

Adunarea Generală a Acţionarilor FC „U" SA a votat luni pentru intrarea societăţii în insolvenţă, urmând ca până la finalul acestei săptămâni oficialii clubului să depună la Tribunalul Comercial o nouă cerere privind intrarea în procedura de adminstrare specială. În primă fază, la începutul anului, Tribunalul Comercial a respins prima solicitare a FC „U" SA de declanşare a insolvenţei pe motiv că nu exista o hotărâre AGA în acest sens.

Etichete
Comenteaza