Cum afectează insolvenţa dosarul de licenţiere a Universităţii

Cum afectează insolvenţa dosarul de licenţiere a Universităţii
Viorel Duru, preşedintele comisiei de specialitate din cadrul FRF, a explicat că starea de insolvenţă nu se va repercuta în mod negativ la acordarea licenţei pentru Liga I.

Avocaţii Universităţii Cluj urmează paşii finali pentru a declanşa starea de insolvenţă a societăţii FC „U" SA. În paralel, juriştii clubului lucrează la dosarul de obţinere a licenţei, obligatorie pentru a participa în Liga I în sezonul viitor, în condiţiile în care echipa va ocupa la finalul acestui campionat unul dintre locurile 1-14. Preşedintele comisiei de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, Viorel Duru, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, modalitatea prin care un club aflat în stare de insolvenţă poate aplica pentru dosarul de licenţiere.

Dincolo de problemele financiare, un club din Liga I ce reuşeşte să evite retrogradarea pe plan sportiv are nevoie de o licenţă de participare în competiţie, act eliberat de către forul condus de Viorel Duru. Printre altele, pentru obţinerea respectivului atestat, o echipă nu are voie să aibă datorii la bugetul de stat aferente salariilor angajaţilor, jucătorilor şi antrenorilor, până la data de 31 martie 2013. În acest moment, „U" datorează către ANAF aproape un milion de euro, însă din această sumă doar o parte intră sub incidenţa comisiei conduse de Duru, respectiv banii aferenţi contractelor de muncă ale angajaţilor. „În acest moment, există trei tipuri de licenţiere: pentru competiţiile europene, pentru Liga I şi pentru eşalonul secund. Cert e că o echipă care intră în insolvenţă nu are voie să participe în Europa. Apoi, pentru prima divizie lucrurile se schimbă. Există anumite condiţii financiare pe care un club trebuie să le îndeplinească pentru a primi licenţa. Una dintre ele se referă la datoriile către stat, dar exclusiv cele aferente contractelor de muncă ale angajaţilor. Pe noi nu ne interesează dacă un club a plătit sau nu taxa pe valoarea adăugată, asta e treaba statului, dar ne interesează dacă s-au plătit impozitele legate de contractele jucătorilor sau antrenorilor. Acum depinde de club dacă în momentul declanşării procedurii de insolvenţă a reuşit să achite aceste datorii sau dacă atunci când se prezintă planul de reorganizare, societatea poate face aceste plăţi diferenţiate", a explicat Duru.

În aceste condiţii, în cazul în care FC „U" SA va intra în insolvenţă, oficialii clubului, respectiv administratorul judiciar, vor trebui să prioritizeze plata datoriilor conforme cu dosarul de licenţiere, pentru a primi undă verde pentru participarea în sezonul viitor al Ligii I. „Este o procedură cu două tăişuri insolvenţa. Unele cluburi apelează la această reorganizare judiciară pentru a-şi ridica proprirea pe conturi, însă e important să reuşească să facă aceste plăţi diferenţiate, cum am explicat că sunt cele aferente bugetului de stat. Dacă administratorul judiciar şi judecătorul sindic nu aprobă un astfel de plan, atunci cluburile riscă să rămână fără licenţă. O altă cerinţă e legată şi de litigiile cu foştii jucători sau antrenori. Acestea trebuie stinse până la 31 martie sau trebuie să existe o dovadă că părţile au ajuns la un consens. În cazul unei societăţi aflate în insolvenţă, litigiile existente pe rolul comisiilor Ligii şi Federaţiei sunt suspendate până la prezentarea unui plan de reorganizare a societăţii. După aceea ele trebuie rezolvate", a mai spus Duru.

Cluburile din prima ligă urmează să-şi prezinte dosarele în faţa comisiei la mijlocul lunii martie. Apoi, până la finalul lui aprilie li se va comunica decizia finală. În cazul în care forul intern le va respinge dreptul la licenţă, oficialii echipelor din Liga I au dreptul să facă apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne care, la rândul lui, e obligat să dea un verdict până cel târziu la 31 mai.

Conducerea trebuie să dea raportul pentru intrarea în insolvenţă

A doua cerere de insolvenţă depusă de Universitatea Cluj a fost pusă în discuţie ieri de Tribunalul Comercial Cluj, după ce reprezentanţii clubului au făcut dovada unei hotărâri AGA pentru demararea acestei proceduri. Consilierul juridic al clubului şi un avocat angajat de Ioan Mărginean s-au prezentat la Tribunalul Comercial Cluj cu a doua cerere de insolvenţă, după ce prima a fost respinsă în 7 ianuarie pentru lipsa hotărârii AGA. Acţionarul majoritar Ioan Mărginean cere insolvenţa din cauza datoriilor de 32 de milioane de lei acumulate. Judecătorul a solicitat reprezentanţilor Universităţii ca până în 6 februarie să prezinte exerciţiul financiar pe anul trecut şi transferurile patrimoniale din ultimele 120 de zile. După ce a fost depusă prima cerere de declanşare a insolvenţei, în timpul şedinţei de judecată, avocatul Elisabeta Retegan, care reprezintă interesele societăţii Oncos Cluj, acţionar minoritar al "studenţilor", a făcut o cerere de opoziţie la deschiderea procedurii, invocând faptul că această decizie nu a fost luată în cadrul unei şedinţe a AGA. Avocatul a spus că hotărârea de a se introduce o cerere de deschidere a insolvenţei la "U" Cluj a fost luată doar de către Mărginean. Instanţa a respins atunci cererea. Cu toate că legea nu prevede expres necesitatea unei hotărâri AGA privind decizia de solicitare a insolvenţei, unii judecători consideră că acest act reprezintă o măsură de siguranţă pentru societăţile pe acţiuni în cazul în care planul de reorganizare dă greş şi se ajunge la faliment. (N. NAP)

 

Etichete
Comenteaza