Mărturii din mijlocul conflictului: tatăl băieţelului sprayat de jandarmi a depus plângere penală FOTO / VIDEO

Mărturii din mijlocul conflictului: tatăl băieţelului sprayat de jandarmi a depus plângere penală FOTO / VIDEO
Antonio Sălăjan, băiatul în vârstă de şapte ani care a fost gazat de forţele de ordine în peluza de pe Cluj Arena, s-a ales cu urmări destul de grave şi are nevoie de consiliere psihologică. Tatăl său a depus deja plângere penală la Parchetul Militar.

Intrarea în forţă a jandarmilor în peluza Cluj Arena, în timpul meciului dintre „U" şi Steaua, a lăsat urmări serioase. În total, şase suporteri ai „Şepcilor roşii" s-au ales cu interzicerea dreptului de acces pe stadion sau cu amenzi, însă alţii au avut de suferit de pe urma spray-urilor lacrimogene folosite de jandarmi. Dincolo de abaterile „ultraşilor", rămâne povestea lui Antonio Sălăjan, un băieţel în vârstă de şapte ani, care a venit la meci împreună cu tatăl său, şi a terminat seara la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Copii, după ce, spune părintele, jandarmii i-au dat cu spray lacrimogen în faţă.

Laurenţiu Sălăjan, tatăl băiatului prins în mijlocul evenimentelor, a depus deja plângere la Parchetul Militar, cerând sancţionarea celor vinovaţi pentru întâmplările de luni. Băieţelul are şi certificat medico-legal în care se arată că acesta a suferit o „arsură conjunctivală şi conjunctivită acută". „Jandarmii au intrat peste fani prin minutul 19, pe motiv că unul dintre ei era „cocoţat" pe balustrada peluzei. Noi eram puţin mai departe de locul unde au început evenimentele, dar apoi situaţia a degenerat. Băiatul meu a fost sprayat în faţă de un jandarm, vă daţi seama ce tare s-a speriat. L-am întrebat pe respectivul de ce face asta şi mi-a dat şi mie în ochi cu spray lacrimogen. Imediat îmi dădusem seama că Antonio dispăruse, s-a ascuns în spatele unui stand unde se vindeau sucuri. Plângea şi mă striga, zicea că vrea să mergem acasă. Vă imaginaţi ce traumă a fost pentru un copil de şapte ani! Era atât de speriat, încât atunci când am zis să mergem la ambulanţă, n-a vrut să se mişte din loc din cauză că trebuia să trecem pe lângă jandarmi", povesteşte Laurenţiu Sălăjan, tatăl lui Antonio. Băieţelul a fost dus imediat la UPU, unde i s-a acordat primele îngrijiri, iar a doua zi a primit certificat medico-legal.

Laurenţiu Sălăjan e decis să meargă până în „pânzele albe" pentru a-i găsi pe vinovaţi. „Vreau să-mi aleg bine cuvintele, încă sunt marcat de cele întâmplate. Vă spun doar că jandarmii au comis un abuz. Unul dintre şefii de acolo urla la mine că ei sunt jandarmi şi pot face ce vor, că nu-i interesează. Au intrat fără să anunţe firma de pază. Când i-am spus unui colonel că trebuia să anunţe firma de securitate, mi-a spus că „securitatea a dispărut de 20 de ani". Mi-a spus că suntem obraznici. Am depus plângere la Parchetul Militar. Vreau ca cei responsabili să fie traşi la răspundere. Eu trebuie să merg acum cu băiatul la psiholog. Din păcate, Antonio nu e singurul în această situaţie. În zonă mai erau foarte mulţi copii, dar şi fete", a mai spus suporterul Universităţii.

Poziţia jandarmeriei a rămas, însă, neschimbată, în ciuda celor păţite de Antonio. Anda Pop, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi, spune că în zona în care s-a intervenit nu au existat copii. „Nu ştiu nimic despre situaţia pe care mi-o prezentaţi. Am discutat cu colegii mei şi mi-au spus că în zona în care s-a acţionat nu existau copii", s-a rezumat să spună Anda Pop.

Clubul, amendat cu 10.000 de lei

Jandarmeria a anunţat joi, prin intermediul unui comunicat, că "U" Cluj a fost amendat cu suma de 10.000 de lei ca urmare a deficienţelor organizatorice de la meciul cu Steaua. Pentru trei suporteri, cu vârste cuprinse între 22 şi 28 de ani, s-au întocmit acte premergătoare „pentru săvârşirea infracţiunii de introducere, deţinere şi distribuire în incinta arenei sportive de articole pirotehnice, indiferent de categorie". Un alt fan a fost sancţionat pentru că a aruncat cu torţe în jandarmi şi a primit interdicţie pe un an la jocurile de fotbal.

 

Etichete
Comenteaza