Licenţierea merge mână în mână cu insolvenţa la „U"

Licenţierea merge mână în mână cu insolvenţa la „U
Judecătorul sindic i-a cerut administratorului judiciar Horia Ţiril să prezinte la următorul termen stadiul în care se află clubul în procesul pentru obţinerea licenţei în Liga I. „U" şi-a prezentat în urmă cu o săptămână dosarul în faţa comisiei conduse de Viorel Duru.

„Studenţii" merg bine în campionat, unde au reuşit să sară peste „linia retrogradării", însă pentru a rămâne în Liga I trebuie să obţină şi licenţa din partea Comisiei de Licenţiere. La termenul procesului de insolvenţă, de miercuri, judecătorul sindic i-a solicitat administratorului judiciar al FC „U", Horia Ţiril, să prezinte la următoarea înfăţişare, pe 10 aprilie, actele şi stadiul în care se află clubul în obţinerea licenţei.

Surse de încredere din cadrul acţionariatului au precizat pentru ZIUA de CLUJ că dosarul „Şepcilor roşii" va fi admis de către comisia condusă de Viorel Duru.

Universitatea, la fel ca şi celelalte cluburi din Liga I, trebuie să lupte pe două fronturi pentru a rămâne în prima divizie. Dincolo de criteriul sportiv, respectiv clasarea pe unul dintre primele 14 locuri ale campionatului, „U" este obligată să prezinte un dosar către Comisia de Licenţiere condusă de Viorel Duru prin care să ateste că poate obţine dreptul de participare şi îndeplineşte o serie de criterii. Printre altele, pentru obţinerea acestui atestat, o echipă nu are voie să aibă datorii la bugetul de stat aferente salariilor angajaţilor, jucătorilor şi antrenorilor, până la data de 31 martie 2013. Horia Ţiril, încă administrator judiciar al clubului, a explicat în urmă cu câteva zile, pentru ZIUA de CLUJ, că a avut o întrevedere cu Viorel Duru în care a discutat despre situaţia licenţierii. „Noi, fiind în insolvenţă, nu mai avem datorii către stat, alte cluburi sau jucători, aşa cum arată manualul de licenţiere. Problema e că legea nu ne permite să achităm creanţe dinainte de data de 6 februarie, când am intrat în stare de insolvenţă, aşa că cei din comisie trebuie să gestioneze această situaţie. Eu cred că sunt şanse mari să primim licenţa", a explicat Ţiril. De asemenea, surse din acţionariatul clubului au precizat că dosarul de licenţiere este unul pozitiv, iar clubul va obţine dreptul de participare în sezonul viitor. „Nu avem emoţii, stăm mult mai bine în comparaţie cu multe alte echipe. Nu ar trebui să avem probleme în obţinerea licenţei", a explicat o persoană din anturajul clubului, pentru ZIUA de CLUJ.

Lui Horia Ţiril i s-a pus în vedere să comunice instanţei dacă a efectuat demersuri pentru licenţierea clubului pentru etapa următoare şi care este stadiul procedurii. Cererea s-a făcut în contextul în care Ioan Mărginean, acţionarul majoritar al clubului, a aratat în cererea de declanşare a insolvenţei că, prin reorganizare, „obiectivul principal urmărit de societate este menţinerea în Liga I a echipei de seniori, fapt ce ar genera încasarea la sfârşitul anului competiţional 2012-2013 a unei sume cuprinse între 1 şi 1,4 milioane de euro, în funcţie de locul ocupat în clasament, reprezentând contravaloarea drepturilor de televiziune". Or, drepturile de televiziune sunt condiţionate de rămânerea în prima ligă pe criteriu sportiv, dar şi de licenţierea clubului.

„U" şi-a prezentat dosarul în faţa comisiei pe 13 martie. Apoi, până la finalul lui aprilie cluburilor li se va comunica decizia finală. În cazul în care forul intern le va respinge dreptul la licenţă, oficialii echipelor din Liga I au dreptul să facă apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne care, la rândul lui, e obligat să dea un verdict până cel târziu la 31 mai.

Ce zice Duru

„Există anumite condiţii financiare pe care un club trebuie să le îndeplinească pentru a primi licenţa. Una dintre ele se referă la datoriile către stat, dar exclusiv cele aferente contractelor de muncă ale angajaţilor. Pe noi nu ne interesează dacă un club a plătit sau nu taxa pe valoarea adăugată, asta e treaba statului, dar ne interesează dacă s-au plătit impozitele legate de contractele jucătorilor sau antrenorilor. Acum depinde de club dacă în momentul declanşării procedurii de insolvenţă a reuşit să achite aceste datorii sau dacă atunci când se prezintă planul de reorganizare, societatea poate face aceste plăţi diferenţiate", a explicat Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF.

 

Etichete
Comenteaza