Proiectul "socios", scos de la naftalină: "U" vrea să se salveze cu ajutorul fanilor

Proiectul
Administratorul judiciar al clubului Universitatea Cluj a readus în atenţie modelul „socios" şi anunţă că vrea să scoată la vânzare acţiuni pentru suporteri.

Horia Ţiril a declarat în direct la emisiunea "Fără Fileu", de la Realitatea FM, că Universitatea Cluj ar putea scoate la vânzare acţiuni după modelul "socios" şi speră ca în urma acestui demers să se se obţină suma de 5,2 milioane de lei. Administratorul judiciar al clubului "studenţesc" a arătat că acest demers figurează şi în planul de reorganizare depus la instanţă. "Vom scoate acţiuni la vânzare, ele vor putea fi achiziţionate de toţi suporterii clubului. Avem fani minunaţi şi să nu uităm că tot ei au achiziţionat bilete la meciuri pe care le-am jucat cu terenul suspendat. Se vor scoate acţiuni la vânzare, fie 10.000 de acţiuni la preţul de 520 de lei, fie 100.000 de acţiuni în valoare de 52 de lei, rămâne de văzut", a spus Ţiril. Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei "Şepcile roşii 1919" au precizat că nu au colaborat cu administratorul judiciar în trasarea acestui proiect şi nici nu susţin o iniţiativă de tip socios. "Vreau să precizez de la bun început că cel puţin pentru acest moment noi nu considerăm viabil un astfel de proiect. Situaţia economică, socială şi sportivă în care se regăseşte România nu cred că ar putea susţine un proiect de tip socios. Nu ştiu cu cine a colaborat domnul Ţiril, dar noi, cei din asociaţie, nu avem nici un amestec. Locul nostru e în tribunele stadionului, iar iniţiativele şi proiectele noastre sunt bine cunoscute", a declarat Bogdan Blaga, vicepreşedintele asociaţiei suporterilor. 

Pentru dublarea capitalului social, clubul ar trebui să beneficieze de cel puţin 10.000 de suporteri plătitori în condiţiile în care "U" are puţin peste 1500 de abonamente la partidele din Liga I.

Modelul "socios" a fost adoptat în Spania în 1990, din cauza datoriilor foarte mari ale cluburilor. Autorităţile iberice au încercat să schimbe forma de organizare a grupărilor sportive, pentru a le încuraja să facă profit din vânzarea acţiunilor, pentru a le îndemna să iasă pe bursă. Aşa a apărut pe 15 octombrie 1990 Legea Sportului şi un alt tip de organizare, SAD (Sociedad Anonima Deportiva), destinată exclusiv asociaţiilor sportive, o formă simplificată a modelului "societăţii anonime" comerciale (o societate lucrativă, pe acţiuni, dar cu răspundere limitată). După ce a fost emis şi Decretul Regal 1084/1991, legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1992. Barcelona are în jur de 160.000 de socios, iar Real Madrid circa 100.000. În cazul lichidării, orice bun ce aparţine asociaţiei trebuie donat municipalităţii sau guvernului regiunii autonome unde funcţionează clubul.

 

Etichete
Comenteaza