Luptă pe două planuri: Ce şanse are "U" să fie "licenţiată" pentru Liga I

Luptă pe două planuri: Ce şanse are
"Şepcile roşii" au primit vineri o veste cruntă: nu primesc licenţa pentru sezonul viitor al primei divizii. Clujenii încă speră că aprobarea planului de reorganizare le va schimba situaţia, dar trag cu urechea şi la FRF, care ar putea elimina procedura de licenţiere.

Condamnaţi de membrii Comisiei de licenţiere la retrogradarea în Liga a II-a, oficialii Universităţii au încă motive să spere. Deşi solicitarea de licenţă le-a fost respinsă şi la "apel", clujenii au fost înştinţaţi printr-o adresă că unul dintre motivele principale pentru care nu au primit "undă verde" e legat de lipsa planului de reorganizare aprobat de Tribunalul Comercial. Acest pas urmează să fie făcut pe 22 mai, iar apoi "U" va prezenta actul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, sperând într-o răsturnare a situaţiei. Persoane din Federaţia Română de Fotbal (FRF) vorbesc, însă, despre posibilitatea eliminării obligativităţii licenţierii pentru echipele care nu merg în Europa.

Univerisitatea Cluj are două variante pentru a rămâne în Liga I, asta dacă, bineînţeles, se va salva şi sportiv. Prima, cea oficială, şi cea mai probabilă, e legată de aprobarea planului de reorganizare de către judecătorul sindic, pe 22 mai. Universitatea poate invoca, apoi, la TAS, speţa Gloriei Bistriţa, formaţie care a primit licenţa din partea comisiei de apel strict pe baza planului de reorganizare. În motivarea deciziei de respingere a licenţei, membrii comisiei de apel au arătat că FC „U" Cluj se află în situaţie de observaţie până la aprobarea planului de reorganizare, astfel că datoriile nu sunt încă reeşalonate. „Nu se poate reţine reeşalonarea creanţelor clubului până când planul de reorganizare nu va fi aprobat de către judecătorul sindic", au transmis membrii comisiei de apel. Astfel, marele meci pentru „U" Cluj se va juca pe 22 mai, atunci când judecătorul sindic va avea pe masă planul de reorganizare şi va trebui să-l confirme. Odată ce actul va fi semnat, Universitatea va trimite memoriul la TAS. Sursele ZIUA de CLUJ susţin că forul din Elveţia ar putea da un răspuns chiar şi după 31 mai, acest termen fiind obligatoriu exclusiv pentru echipele calificate în competiţiile europene.

Pe de altă parte, în laboratoarele Ligii şi Federaţiei, s-ar putea lua decizia ca, exceptând cluburile care merg în Europa, celelalte să nu mai depindă de licenţă pentru a evolua în prima ligă. Informaţia a circulat în ultimele zile, însă nu a fost confirmată încă oficial de niciunul dintre cele două foruri. Federaţia a emis un comunicat prin care a arătat doar că membrii Comitetului Executiv nu au atribuţii în procesul de licenţiere, dar fără să infirme un scenariu conform căruia s-ar renunţa la această procedură. O hotărâre în acest sens ar putea fi luată de Adunarea Generală a FRF, spun aceleaşi surse.

Administratorul judiciar al Universităţii, Horia Ţiril, vorbeşte şi el despre obligativitatea aprobării planului de reorganizare la Tribunalul Comercial pentru a avea şanse la TAS. „Din păcate, comisia de apel nu a făcut altceva decât să confirme ceea ce a anunţat prima instanţă, comisia de licenţiere. Pe de altă parte, Gloria Bistriţa a primit licenţa bazându-se pe planul de reorganizare aprobat de Tribunal. În aceste condiţii, eu sunt optimist. Nu văd vreun motiv pentru care acest plan să nu fie aprobat de către Tribunalul Comercial, mai ales că avem deja votul preliminar al creditorilor. Va exista o nouă Adunare Generală a Creditorilor cu ocazia căreia se va supune din nou la vot acest plan, după care îl vom înainta Tribunalului de la Lausanne. Bazându-ne pe cazul Bistriţei, atunci şi noi ar trebui să primim licenţa", a explicat Horia Ţiril.

Retrogradarea nu duce spre faliment

Chiar şi într-un scenariu negru pentru fanii lui „U", în care echipa nu va primi până la urmă licenţa pentru Liga I, iar „studenţii" vor ajunge în Liga a II-a, societatea nu riscă să intre în faliment, a explicat Horia Ţiril. Administratorul judiciar al clubului a arătat că într-un asemenea caz, planul de reorganizare va fi motificat, având în vedere că veniturile în eşalonul secund sunt infinit mai mici. Astfel, suma totală a datoriilor va deveni mult mai mică. Pe de altă parte, o retrogradare ar aduce după sine şi schimbări de strategie, echipa urmând să reducă la maxim şi cheltuielile.

Fanii se strâng în centrul Clujului

Suporterii Universităţii au anunţat prin intermediul unei reţele de socializare că se vor aduna azi, de la ora 17:00, pe bulevardul Eroilor, pentru a demonstra împotriva sentinţei Federaţiei. „Vrem să arătăm că suntem o forţă, iar „U" Cluj nu moare!", au anunţat mai mulţi suporteri. De la ora 19:00, „studenţii" întâlnesc CSMS Iaşi, într-un meci programat pe Cluj Arena.

 

Comenteaza