Când s-ar putea debloca banii promişi de primărie pentru „U" şi CFR

Când s-ar putea debloca banii promişi de primărie pentru „U
Proiectul de modificare a legii sportului, care împiedică autorităţile locale să susţină financiar două cluburi sportive din aceaşi ramură sportivă, cazurile „U" şi CFR, ar putea fi adoptat de parlament în luna septembrie.

CFR şi Universitatea Cluj sunt printre puţinele cluburi din Liga I fără susţinere financiară din partea autorităţilor locale. ZIUA de CLUJ a arătat în urmă cu o săptămână că 10 din cluburile care activează sau au activat în sezonul trecut în prima ligă se bazează, în mare parte, din fonduri provenite de la bugetul local sau de stat. „Campioana" alocărilor publice rămâne Pandurii Târgu-Jiu, echipă care în fiecare sezon primeşte cinci milioane de euro de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca anunţă, însă, că situaţia s-ar putea schimba, iar începând din septembrie atât „U", cât şi CFR să primească suma de un milion de euro.

Legea care stă la baza blocajului instituit la Cluj ar urma să se modifice odată cu reluarea sesiunii parlamentare. Aceasta se află în dezbatere, urmând ca în toamnă să fie supusă votului plenului. Dacă modificarea va fi aprobată în parlament, municipalitatea va face o infuzie de câte un milion de lei, atât la „U", cât şi la CFR. Primarul Emil Boc a făcut apel către parlamentarii clujeni, indiferent de culoarea lor politică, pentru a susţine proiectul de modificare a legii. „Am făcut precizarea că, dacă şi dumneavoastră veţi solicita parlamentarilor şi veţi întreba măcar o dată pe săptămână ce au făcut pe această temă, dacă iubesc Universitatea să adopte aceste proiect de lege care se află pe masa parlamentului, după care să mă întrebaţi pe mine dacă am alocat bani Universităţii Cluj", a spus edilul.

Pe de altă parte, autorităţile locale din alte municipii importante de pe harta Ligii I au găsit metoda legală de a acorda finanţare cluburilor sportive. La Ploieşti, Consiliul Local a votat un proiect de hotărâre prin care clubul Petrolul este premiat cu aproximativ trei milioane de euro dacă obţine Cupa României şi se clasează între primele trei echipe în prima ligă. Municipalitatea va vira respectiva sumă către fundaţia Lupii Galbeni, după cum au explicat oficialii prahoveni, iar respectiva entitate va redirecţiona banii către echipă. Radu Constantea, reprezentantul Primăriei Cluj - Napoca în cadrul Comitetului de Creditori al FC „U", spune că, în momentul în care se va debloca situaţia, cele două cluburi de fotbal vor fi susţinute prin majorare de capital. „Banii vor intra în club prin majorare de capital, nu prin fundaţii cum se întâmplă în altă părţi. Ştiu că foarte multe primării susţin puternic echipe din prima ligă, însă pe termen lung nu e o practică sănătoasă, se creează o concurenţă neloială, iar după cum am văzut cluburile respective nu au continuitate. Autorităţile locale ar trebui să contribuie prin susţinerea centrelor de copii şi juniori sau pentru infrastructură. Cert e că, în momentul în care această lege va fi modificată, Universitatea va primi banii care au fost deja aprobaţi de plenul Consiliului Local", a explicat Constantea.

În acest moment, „U" Cluj, club aflat în procedură de insolvenţă, se bazează pe banii veniţi din drepturile TV, în cuantum de 1,3 milioane de euro inclusiv taxa pe valoare adăugată, la care se adaugă veniturile din bilete şi abonamente.

 

Etichete
Comenteaza