Planul „B": Insolvenţa la „U" s-ar putea prelungi până în 2017

Planul „B
În şedinţa comitetului de creditori se va propune spre aprobare modificarea planului de reorganizare şi prelungirea termenelor de plată cu un an.

Starea de insolvenţă a FC „U" Cluj SA are şanse să se extindă cu încă un an. ZIUA de CLUJ a aflat de la persoane importante din cadrul clubului că în şedinţa următoare a Comitetului de Creditori, administratorul judiciar al societăţii, A&A Consultants IPURL, prin Marieta Anastasescu, va propune prelungirea planului de reorganizare cu încă un an, cu câteva modificări importante. Dacă planul va trece de votul creditorilor, decizia finală urmează să fie luată de judecătorul sindic. Cuantumul datoriilor nu se va modifica, însă.

La mijlocul lunii mai, judecătorul sindic a aprobat, după o amânare, planul de reorganizare al FC Universitatea Cluj SA, iar actul a reprezentat o piesă importanţă în procesul de la Lausanne, unde clubul a obţinut licenţa pentru Liga I. Acum, respectivul plan urmează să fie prelungit cu încă un an, respectiv până în 2017, cu câteva modificări importante la capitolul surse de finanţare. În planul aprobat la finalul lunii mai, printre sursele importante de finanţare ale clubului erau trecute vânzarea a trei jucători, dintre care doi au părăsit deja clubul liberi de contract, iar unul dintre ei era subiectul unui litigiu între „U" şi Pandurii Târgu-Jiu. Mai exact, în acte se previziona că Viorel Dinu va fi vândut cu suma de 2,5 milioane de lei, până la data de 30 iunie, iar pentru Vasile Gheorghe se vor obţine 1,9 milioane de lei în prima jumătate a anului viitor. Ambii au plecat liberi de contract la finalul verii, având în vedere că erau în ultimele şase luni de angajament şi puteau semna cu orice club conform legii Bosman. Al treilea jucător implicat în „finanţarea" clubului, Christou Paraskevas, e obiectul unui litigiu între „U" şi Pandurii, după ce fostul administrator a contestat eliberarea lui de sub contract fără nici o pretenţie din partea clubului clujean. „Convenţiile civile de prestări servicii sportive ale celor doi jucători a căror vânzare s-a preconizat au încetat de drept, conform art. 18 alin 5 din Regulamentul privind statutul şi transferul jucătorilor de fotbal, la expirarea termenului pentru care s-a încheiat contractul, fără ca debitorul să aibă posibilitatea de a perfecta o operaţiune de transfer. În ce priveste transferul jucătorului Paraskevas Christou la Pandurii Târgu Jiu, mentionam ca litigiul este în curs de soluţionare, şi faţă de stadiul probatoriilor, probabilitatea de a se încheia irevocabil în cursul acestui an este foarte mică. În consecinţă, a devenit imposibil de utilizat ca sursă de finanţare în activitatea comercială a debitorului, în a doua parte a anului 2013 şi prima partea a anului 2014 suma de 4.400.000 lei", se arată în noul plan, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ.

Alte aspecte care s-au modificat între-timp sunt cele legate de veniturile din publicitate. Astfel, o parte din contractele de sponsorizare incluse în planul din luna mai au expirat şi nu au fost prelungite, astfel că, arată administratorul judiciar, veniturile sunt mai mici decât cele estimate. Pe de altă parte, în planul care va fi supus spre aprobarea Comitetului de Creditori se arată că clubul va pune mare bază pe juniori şi fotbalişti tineri. Astfel, se dă ca exemplu jucătorul Rareş Cucui care, în urma transferului la CSM Râmnicu Vâlcea, a adus în visteria societăţii peste 35.000 de euro. „Clubul îşi propune sa schimbe abordarea faţă de componenţa echipei şi să permită cât mai mult jucători juniori sa participe la meciurile oficiale în vederea formării/instruirii, dar şi promovării lor, această nouă orientare căpătând forţa de măsura adecvată de realizare a planului de reorganizare", se mai arată în respectivul plan. Ca şi argument principal se prezintă rezultatele echipelor de juniori în ultimii doi ani, respectiv câştigarea titlului naţional la nivel de Juniori „B" şi obţinerea medaliei de bronz la competiţia rezervată jucătorilor sub 19 ani. În acest moment, în lotul echipei antrenate de Ionel Ganea se află şase fotbalişti sub 20 de ani, toţi proveniţi de la Centrul de Copii şi Juniori al clubului.


Totuşi, datoriile clubului vor rămâne cele acceptate şi în precedentul plan, aprobat de judecătorul sindic în luna mai, respectiv 2,3 milioane de euro. Banii vor merge către salariaţi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi către creditorii strategici. Ceea ce se va modifica va fi graficul plăţilor, în cazul în care noul plan de reorganizare va trece de votul creditorilor, iar apoi va fi aprobat de Tribunalul Comercial. Comitetul de Cretitori se va întâlni luni, 23 septembrie, la Bucureşti, iar unicul punct pe ordinea de zi este extinderea planului de reorganizare cu un an.

Ursu şi Calcan, netransferabili

Andreas Calcan şi Octavian Ursu se află pe lista jucătorilor în jurul cărora se va construi echipa Universităţii, în următorii ani. În noul plan de reorganizare se precizează că „U" va pune accent pe jucătorii din propria curte pe care-i va promova şi la prima echipă. Astfel, Calcan şi Ursu au şanse mici să ajungă în „Ştefan cel Mare", acolo unde sunt doriţi cu insistenţă încă din această vară. „Nu se pune problema ca ei să plece. Sunt doi dintre cei mai talentaţi tineri jucători din România, vor deveni oameni importanţi la noi, aşa că nu vor pleca nicăieri", a explicat pentru ZIUA de CLUJ o persoană din conducerea clubului.

Etichete
Comenteaza