Fabrica de talente: Lorant Kovacs, cel mai nou produs al Universităţii pentru Liga I

Fabrica de talente: Lorant Kovacs, cel mai nou produs al Universităţii pentru Liga I
Universitatea se bazează constant pe trei jucători născuţi după 1991,iar Lorant Kovacs e ultimul care a confirmat în Liga I, mijlocaşul în vârstă de 20 de ani marcând un gol extrem de important cu FC Braşov.

Rareş Takacs (22 de ani), Lorant Kovacs (20 de ani) şi Andreas Calcan (19 ani) sunt trei dintre jucătorii tineri pe care Universitatea îi propune în fotbalul românesc. Primii doi au combinat perfect în prima repriză a meciului cu FC Braşov, iar Kovacs a desăvârşit acţiunea, marcând după ce a driblat şi portarul pentru o victorie extrem de importantă a Universităţii (2-0). Toţi trei au fost aduşi de „U" acum aproape patru ani de la Şcoala de Fotbal „Ardealul", după care au fost „modelaţi" de „Şepcile roşii".

Extrem de curajos în teren, unde a fost aşezat de Mihai Teja pe un post avansat, în spatele vârfului Vali Lemnaru, Kovacs este una dintre surprizele iernii la Universitatea. Fotbalistul a venit în urmă cu aproape patru ani la Cluj, de la Şcoala de Fotbal „Ardealul", face parte din aceiaşi generaţie cu Vlad Morar, plecat între-timp la Petrolul. La doar 18 ani, Kovacs era deja titular, alături de Takacs sau Calcan, la „U" II, în Liga a III-a, sub comanda lui Gică Barbu, dar după destrămarea echipei secunde a fost nevoit să plece. Barbu l-a luat la FCM Reşiţa, în Liga a III-a, iar în iarna trecută Marius Popescu l-a rechemat la Cluj.

„Kovacs, Calcan sau Takacs sunt dovada că la „U" chiar se pune accent pe creşterea jucătorilor tineri. Practic, acum se văd roadele investiţiei de acum trei ani şi jumătate când au fost aduşi mai mulţi jucători tineri, de 15-16 ani de la „Ardealul". Pe lângă ei, îl mai avem pe Octavian Ursu, în lotul primei echipe, iar Victor Dulap sau Cornel Prescură pot fi şi ei oricând soluţii", a povestit Marius Popescu, coordonatorul centrului de copii şi juniori al Universităţii.

Lorant Kovacs a debutat pe prima scenă cu Ionel Ganea, în etapa a 32-a din campionatul trecut, jucând titular o repriză în meciul cu Rapid, 4-1 pentru clujeni. Mihai Teja a fost cel care i-a schimbat postul, folosindu-l mult mai avasant, în spatele vârfului, iar vineri tânărul fotbalist i-a răsplătit încrederea. „Kovacs a făcut un meci foarte bun, dar ştiu că poate să crească mult. Eu pot să-i ajut cu sfaturi, cu idei, să-i sprijin cu tot ce pot, realizările din teren sunt meritul lor", a spus Teja după meciul de vineri. Cu un uşor trac în faţa microfoanelor, prin comparaţie cu dezinvoltura pe care a afişat-o în teren, Kovacs le-a dedicat reuşita suporterilor şi familiei. „Mă bucur că am reuşit să marchez primul meu gol, e o senzaţie extraordinară. Dedic golul familiei, dar şi suporterilor Universităţii", a comentat jucătorul originar din Târgu-Mureş.

Pentru Kovacs şi ceilalţi „studenţi" urmează acum meciul cu Pandurii Târgu-Jiu, din deplasare, programat duminică, de la ora 18:30. „U" a reuşit să urce vertiginos în clasament, graţie parcursului din ultimele trei etape, iar acum ocupă locul 16, dar la numai un punct faţă de Oţelul Galaţi, prima echipă peste linie.

Cu gheata plină de sânge

Site-ul numaiu.ro a dezvăluit un episod extrem de interesant legat de Lorant Kovacs. Conform sursei citate, mijlocaşul a avut probleme în săptămâna premergătoare partidei cu FC Braşov din cauza unei unghii încarnate care-i provoca dureri mari şi sângerări puternice în momentul în care lovea mingea. Jucătorul a strâns din dinţă, a făcut infiltraţii, şi a rezistat până în minutul 54, suficient cât să marcheze primul său gol în Liga I.

 

Comenteaza