Meciul elitelor, pe stadionul elitelor. Totul ca la Liga I

Meciul elitelor, pe stadionul elitelor. Totul ca la Liga I
Derby-ul din Liga Elitelor, între cele mai bune echipe de juniori ale vestului ţării, se va juca pe Cluj Arena.

Meciul de fotbal dintre echipele de juniori Ardealul şi "U", ambele din Cluj, se va juca duminică, pe Cluj Arena. Universitatea este lideră după opt etape în seria vest a Ligii Elitelor, campionatul de juniori care va da reprezentanta României în Youth Champions League, iar Ardealul ocupă locul doi; aşadar, este un adevărat derby.

Gazdă oficială este Ardealul, care a acceptat însă, la propunerea jurnaliştilor Ovidiu Blag şi Mihai Hossu, să joace pe Cluj Arena, acolo unde "U" este acasă. Partida a fost şi decalată cu o zi, duminică, în loc de sâmbătă, pentru ca fanii Universităţii să poată lua parte; în prima zi a weekend-ului, echipa de seniori a "şepcilor roşii" joacă un meci de liga a doua la Baia Mare.

La meci îşi anunţase prezenţa şi preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care şi-a anulat, însă, vizita la Cluj.

Aşa cum se cuvine înaintea unui asemenea derby, joi, la Cluj Arena, a fost organizată o conferinţă de presă. Au luat parte Alexandru Moldovan, preşedintele clubului Ardealul, şi Călin Sălăgean, şeful centrului de copii şi juniori de la "U". La conferinţă a fost invitat şi Radu Raţiu, directorul Cluj Arena.

"Sunt chiar bucuros că putem organiza acest meci din Liga Elitelor. Cred că este un lucru frumos. Probabil că din jucătorii care vor fi pe teren duminică, unii vor ajunge la echipa naţională peste câţiva ani. Totul va fi organizat ca la un meci de Liga I. Vom afişa numele şi fotografiile jucătorilor pe tabele, ca să îi cunoscă lumea. Vor funcţiona turnicheţii, iar preţul biletelor va fi ca la meciurile Universităţii, 10 lei, respectiv 5 lei pentru elevi şi studenţi", a spus Raţiu. 

Alexandru Moldovan şi Călin Sălăgean au explicat la cine trebuie să fim atenţi duminică. Potcoavă, Băghiceanu, Pituleanu, Roşca, Prejmerescu, Drăghici sunt pariurile lui Alexandru Moldovan, Janos, Haţeganu, Dulca, Manu, Moruţan, au fost propunerile lui Sălăgean, care a subliniat că actuala generaţie este mai talentată decât cea care, în 2012, devenea campioană naţională.

Cele două cluburi au dat multe nume cunoscute fotbalului românesc. "U" a făcut-o încă din perioada mingii cu şireturi, Ardealul a venit însă în forţă în anii din urmă: Chiricheş, Maxim sau Răduţ sunt numai câteva dintre succesele şcolii de fotbal.

Cei doi reprezentanţi ai cluburilor au făcut şi un apel la fair-play. Între cele două cluburi există o colaborare veche: 14 jucători, printre care Calcan, Kovacs, Neag, Morar, Takacs sau Lungu, au ajuns la "U" de la şcoala Ardealul. De asemenea, fiul patronului de la Ardealul, Călin Moldovan, a fost portar la Universitatea, fiind coleg de generaţie cu Szilagyi, Matei, Păcurar şi Tibi Bălan. 

FRF a lansat în vară Liga Elitelor sub forma a două competiţii destinate echipelor de club cu jucători sub 19 ani şi sub 17 ani. "E un nou sistem competiţional prin care ne dorim să revitalizăm fotbalul românesc la nivel de copii şi juniori. Acesta e unul dintre cele cinci obiective pe care ni le-am asumat în planul de dezvoltare a fotbalului din următorii din cinci ani.

Până acum modul de desfăşurare se concretiza în opt serii la nivel regional, fără niciun sistem de retrogradare sau promovare, fără nicio presiune pe performanţă sau pe rezultat. În acest sistem erau multe rezultate de 15-0 sau 18-0, cu care ne confruntam, iar nivelul fotbalului rămânea foarte scăzut. Aveam nevoie de o reformă la acest nivel", a declarat Burleanu.

În noul campionat Liga Elitelor evoluează 24 de echipe la U19 şi 26 de echipe la U17, împărţite în două regiuni, vest şi est. După 11 etape, primele două echipe clasate în fiecare regiune se califică în turneul final de la Mogoşoaia. Din fiecare regiune retrogradează câte două echipe şi promovează alte două.

Competiţia Cupa Elitelor funcţionează ca un sistem eliminatoriu de 16 echipe, primele opt clasate în fiecare regiune, şi se va desfăşura la finalul sezonului, după încheierea campionatului.

Comenteaza