Mozart şi lumea actuală, motto la cea de-a doua ediţie a Festivalului dedicat marelui compozitor

Mozart şi lumea actuală, motto la cea de-a doua ediţie a Festivalului dedicat marelui compozitor
Aducerea muzicii compozitorului W. A. Mozart în actualitate reprezintă unul din scopurile principale ale ediţiei 2010 a Festivalului Mozart, care se va desfăşura între 3-10 decembrie la Cluj-Napoca.
“Pentru ediţia aceasta a Festivalului am folosit sintagma, în loc de <M ist for Michael>, <M ist fur Mozart>. Mozart a fost în timpul vieţii mult mai aproape de imaginea unui star pop-rock, decât de cea a unui academician rigid”, a precizat profesorul universitar Adraiana Bera (foto), preşedintele Societăţii Române Mozart, organizatorul principal al Festivalului Mozart din Cluj-Napoca.

În cadrul Festivalului vor avea loc un simpozion cu tema "Mozart şi lumea noastră", sâmbătă de la ora 10, în sala 11 a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", dar şi un concert pentru copii, vineri de la ora 17, în sala Studio a instituţiei.

“Dorim să pregătim şi să educăm publicul. Sunt şi cadru academic şi constat că publicul tânăr are acum alte aşteptări decât cele de acum câţiva ani. Ei se confruntă cu un bombardament muzical şi informaţional care nu este întodeauana de cea mai bună calitate. Încercăm să găsim căi de acces către sufletul acestor tineri şi copii, pentru a contracara bombardamentul de muzică şi informaţii de o vulgaritate agresivă. Muzica lui Mozart este de o accesibilitate foarte mare dar în acelaşi timp are o nobleţe şi calitate deosebite”, a adăugat Adriana Bera, totodată prorector al Acadmiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, partener alături de Filarmonica de Stat Transilvania în organizarea Festivalului.

Ajuns la cea de-a XX-a ediţie Festivalul Mozart va fi inaugurat vineri, 3 decembrie, cu un concert simfonic în cadrul căruia dirijor va fi Ferenc Gabor, iar solist Melinda Vereş, la viaoră, însoţiţi de Orchestra Simfonică a Filarmonii de Stat Transilvania.

Repreyentaţia respectivă va avea loc de la ora 19 la Casa de Cultură a Studenţilor.

Muzicianul de prestigiu internaţional Robert Levin va reveni anul acesta la Cluj în cadrul Festivalului.

Fetsivalul mozart 2010 va fi dedicat muzicologului clujean Francisc Lazslo, care a murit în luna martie din 2003 şi care a iniţiat activitatea Societăţii Române Mozart şi Festivalul dedicat marelui compozitor, în 1991.

Comenteaza