Derby pentru istorie şi Europa

Derby pentru istorie şi Europa
Meciul din această seară propune pentru prima dată o miză comună a celor două mari rivale CFR şi “U”.

Despărţiţi de un singur punct în clasament, "feroviarii" (locul III) şi "studenţii" (locul IV) au ca obiective titlul şi calificarea într-o cupă europeană. După o săptămână încinsă de duelul dintre cele două conduceri, azi e rândul jucătorilor să lupte pentru supremaţia în Cluj.

Călit ani de zile în campionatul Portugaliei, în meciuri Porto-Benfica, Jorge Costa va bifa primul său derby pe banca CFR-ului şi susţine că a identificat punctele slabe ale adversarilor. "Va fi un meci echilibrat şi sper să ne impunem. Universitatea iubeşte fazele fixe şi ştie să le provoace", explică lusitanul.

După o săptămână tensionată în ambele tabere a sosit şi ziua adevărului în derby-ul Clujului. CFR-ul lui Jorge Costa, aflat pe locul 3, primeşte vizita Universităţii în Gruia şi resimte presiunea unui astfel de meci. Antrenorul şi-a studiat adversara în detaliu, a identificat punctele forte ale formaţiei pregătite de Ionuţ Badea şi şi-a luat măsuri de siguranţă. "Este un meci special, un derby, şi suntem pregătiţi. Universitatea este un adversar puternic, atât individual, cât şi ca echipă. Jucătorilor le plac fazele fixe şi ştiu foarte bine să le provoace. «U» este un adversar de calitate, stă excelent în teren şi este organizată foarte bine", a subliniat "Animalul".

După ce a disputat zeci de partide la intensitate maximă, în Liga Sagres, ca fotbalist al echipei FC Porto, Jorge Costa a luat pulsul Clujului. "Acest meci cu Universitatea poate fi interpretat şi ca o finală în care orice este posibil. Joacă echipe din acelaşi oraş, ştiu ce înseamnă un astfel de meci şi acum este important modul în care fotbaliştii îşi vor controla emoţiile", a adăugat tehnicianul formaţiei "feroviare".

În afara remarcilor legate de joc, Costa a dezbătut şi problema arbitrajului: "Sper să fie mai bun decât la meciul cu Dinamo. Îmi doresc un arbitraj corect, fără greşeli , nu vreau ca jocul să fie influenţat sub nici o formă. Şi arbitrii participă la spectacol, este un spectacol în trei: suporteri, echipe şi arbitri", a mai spus Costa.

În această săptămână, Costa a trecut prin mari emoţii din cauza unor probleme de efectiv. Beto s-a accidentat la echipa naţională a Portugaliei, fiind diagnosticat cu întindere la aductori, iar brazilianul Bastos a avut probleme legate de viză, dar ambii vor putea fi utilizaţi până la ora partidei. Semne de întrebare apar, în special, în privinţa axului central al apărării, unde, lângă Cadu, Costa va trebui să se decidă pe cine va miza, pe Nuno Diogo sau Felice Piccolo, primul având o evoluţie modestă cu Dinamo, în ultima etapă de campionat. Şi la mijloc sunt oarece dubii, Celestino şi Peralta luptându-se pentru a intra în primul "11". În ofensivă, lucrurile sunt clare, Costa mizând pe trio-ul deja consacrat, format din Sougou, Weldon şi Ronny. Primii doi sunt armele letale ale trupei din Gruia, fiind şi golgheterii echipei, cu 5, respectiv 6 reuşite.

Dacă la omogenitate CFR Cluj suferă, nefiind deocamdată un grup compact, conducerea clubului se aşteaptă la sclipirile golgheterilor săi.

 

 

"Din punctul nostru de vedere, campionatul începe acum", şi-a început Ionuţ Badea discursul cu care a prefaţat derby-ul din această seară.

Începând de azi şi până pe 20 decembrie, când se încheie anul fotbalistic în Liga I, Universitatea va avea de înfruntat trei dintre echipele care se bat pentru titlu şi Europa, iar primul examen e în această seară, chiar pe terenul marii rivale din Gruia, CFR Cluj. "Studenţii" au anunţat că unica variantă pentru meciul de azi e victoria. Derby-ul e de la ora 20:30, în direct la Digisport şi livetext pe ziuadecj.ro.

O săptămână întreagă, oficialii celor două echipe s-au întrecut în atacuri şi declaraţii. Fotbaliştii s-au "încălzit" şi ei pentru marele derby, aruncându-şi "săgeţi" reciproce. În această seară, CFR şi "U" se întâlnesc pe teren, în punctul culminant al derby-ului. Ionuţ Badea se poate felicita măcar dintr-un punct de vedere: a trecut cu bine de săptămânile de pauză şi nu are nici un accidentat pentru întâlnirea din această seară.

Trei semne de întrebare mai planează încă asupra primului "11" pe care Badea îl va trimite în teren în această seară. Dacă în ceea ce-i priveşte pe Unguruşan, Szukala şi Abrudan lucrurile sunt destul de clare, Badea va avea de ales între Grecu şi Mendy în banda stângă, pentru a contracara viteza lui Camora. La mijloc, Badea va merge, cel mai probabil, pe trio-ul clasic de mijlocaşi, cu Marinescu, Boştină şi Păcurar. Totuşi, există şi posibilitatea folosirii lui Nasser Menassel, francezul fiind un excelent "recuperator" şi un jucător de travaliu, prin definiţie. În atac, lucrurile par "bătute-n cuie", Cojocnean, Claudiu Niculescu şi Adi Cristea fiind, cel mai probabil, jucătorii care vor începe din primul minut.

Antrenorul "Şepcilor roşii", Ionuţ Badea, spune că adevăratele bătălii ale campionatului pentru echipa sa încep odată cu meciul din această seară. După confruntarea din Gruia, pentru "U" urmează meciul cu Oţelul Galaţi, de pe Cluj Arena. Apoi, în etapa a XVII-a, ultima a turului, "studenţii" vor juca tot la Cluj, cu FC Vaslui. "Din punctul meu de vedere, pot să spun că pentru noi campionatul începe acum. Ne aşteaptă o serie de partide foarte dificile, contra unor adversari puternici care pot să ne dea un eventual potenţial pentru obiectivele pe care ni le-am propus. Dacă vom şti să reuşim să trecem cu bine peste aceste partide, avem şanse mari să ne atingem obiectivul", a spus Ionuţ Badea.

Tehnicianul l-a lăudat pe omologul său de pe banca CFR-ului pentru modul în care a reuşit să se adapteze la fotbalul românesc într-un timp relativ scurt. "A demonstrat că este un antrenor bun prin riscul pe care şi l-a asumat la partida cu Braşov, schimbând sistemul 3-3-4, apoi revenind la 4-3-3 în momentul în care a preluat conducerea. Aşadar, nu ne va aştepta o partidă uşoară, dar, aşa cum vă spuneam, derby-urile au particularitatea lor, care presupune această egalizare a valorilor. Cât despre noi, pot să spun că, într-adevăr, stăm mai bine ca grup, ca entuziasm, ca forţă de joc, ca unitate, chiar dacă, să spunem, CFR-ul are o structură mai bună luată individual. Ne propunem să câştigăm, asta e clar", a mai spus Ionuţ Badea.

"Studenţii" vor juca pe o primă normală de joc, cifrată la 3.000 de euro pentru o victorie în deplasare, după cum a declarat aseară Florian Walter, în direct la Realitatea TV Cluj. "Nu va fi vorba de vreo primă specială. Meciul acesta se joacă pentru fani, pentru suporteri, nu cred că fotbaliştii se gândesc la bani înaintea unui asemenea joc", a spus Walter. Finanţatorul clubului va sta, cel mai probabil, pe banca de rezerve, staff-ul de conducere refuzând invitaţiile la lojă oferite de către omologii de la CFR Cluj.

Partida dintre CFR Cluj şi "U" este programată în această seară, de la ora 20:30, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu". Meciul va fi transmis în direct de Digisport şi live-text pe ziuadecj.ro.

Meciul dintre CFR Cluj şi Universitatea Cluj va fi condus la centru de Cristian Balaj (Baia-Mare), care va fi asistat la cele două margini de Miklos Nagy (Cluj) şi Octavian Şovre (Oradea)

Cătălin SUCIU, Alin ŞUTEA

 

Etichete
Comenteaza