300 de clujeni l-au condus pe Gheorghe Bodea pe ultimul drum GALERIE FOTO / VIDEO

300 de clujeni l-au condus pe Gheorghe Bodea pe ultimul drum GALERIE FOTO / VIDEO
Familia, prietenii şi suporterii Universităţii Cluj l-au condus astăzi pe istoricul clujean Gheorghe Bodea pe ultimul drum. Gheorghe Bodea a decedat miercuri, la Budapesta.

Slujba de înmormântare a început în jurul orei 11, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Pe o ploaie măruntă şi deasă, familia şi cunoscuţii şi-au luat rămas bun de la cel ce a fost o figură de seamă a Clujului şi a fotbalului clujean, istoricul Gheorghe Bodea.

La ceremonie au luat cuvântul jurnaliştii Alin Fornade şi Cornel Udrea, Ioan Drăgan- şeful Arhivelor Statului Cluj, Bogdan Blaga- din partea galeriei "U" Cluj. Aceştia au ţinut să amintească că datorită lui Bodea, istoria clubului de fotbal Universitatea Cluj va rămâne vie pentru totdeauna. Ei speră ca în viitor, o tribună de pe stadion sau un muzeu sportiv să poarte numele regretatului istoric.

La slujba de înmormântare au fost prezenţi şi antrenorii "U" Cluj Claudiu Niculescu şi Emil Szolomajer, jucătorii Octavian Abrudan şi Alexandru Păcurar, preşedintele CS Universitatea Ovidiu Vasu, preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi Barbra, fiica legendarului Zoltan Ivansuc.

Sicriul istoricului a fost acoperit cu un steag al Universităţii Cluj şi a fost împrejmuit de coroane şi flori în alb-negru. În momentul în care sicriul a fost coborât în pământ soţia şi fiica acestuia nu şi-au putut stăpâni lacrimile şi durerea.

Suporterii au ridicat fularele alb-negre spre cer şi au intonat unul din imnurile "U", "Slavă ţie, studenţie" după care, au scandat "Gheorghe Bodea, te iubim".

Gheorghe I. Bodea s-a născut la Cluj în anul 1939. A absolvit cursurile Facultăţii de Istorie-Filozofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în anul 1961 şi a fost doctor al Universităţii din Bucureşti (1976).

A scris peste 80 de volume, între care "Avram Iancu", "Vida artist militant", "Moisei", "Podul de sânge", "Crucea pământului", "Viaţa lui Carol al II-lea", "Mausoleul iubirii", "Octavian Goga", "Corespondenţa primită". A fost unul dintre cei mai vechi susţinători ai echipei Universitatea Cluj, căreia i-a dedicat, printre altele, două volume intitulate "Agora U". În vara anului trecut, alături de caricaturistul Virgil Tomuleţ, a lansat alte trei volume: "Bine aţi venit acasă" - care vorbeşte despre lotul cu care a promovat "U" în 2010, "Optarii" - care prezintă lotul Universităţii Cluj din sezonul 2010-2011, la finele căruia echipa s-a clasat pe locul 8, şi "«U» 1919-2011" - volum document care cuprinde caricaturi realizate de Virgil Tomuleţ cu personalităţile Universităţii. Opera sa este completată cu sute de studii de specialitate şi o bogată publicistică.

Comenteaza