Adrian Cristea, cu mingea la purtător

Adrian Cristea, cu mingea la purtător
Adrian Cristea vorbeşte despre fotbal şi viaţă şi nu uită să facă o reverenţă în faţa suporterilor Universităţii.

Tricoul cu numărul 10 nu-l strânge. Îi vine bine. E unul dintre ultimii decari veritabili din fotbalul nostru. Numele de scenă nu sună strident. Înainte, în alb şi negru a jucat "Il Principe" Predatu, iar zidurile din centrul Clujului încă mai păstrează urmele domniei. Lui i se spune "Prinţul"datorită relaţiei cu Sânziana Bujor, fiica administratorului averii familiei Sturdza. Mingea respectă eticheta, publicul urmăreşte cu pasiune ceremonialul. Adrian Cristea e unul dintre argumentele că Universitatea Cluj nu s-a hazardat când şi-a ales obiectivul.

Când ai început fotbalul?
Adrian Cristea: M-a dus tata la fotbal pe la 7-8 ani. Jucam până atunci în faţa blocului. Din cauza sportului, nu am avut o copilărie normală. Aveam antrenament în fiecare zi. Fotbalul îţi răpeşte copilăria şi viaţa, chiar dacă lumea crede că e uşor, că e doar lapte şi miere. Am mai facut un pic şi karate, nici nu-mi mai amintesc ce stil. Am rămas la fotbal. Am jucat de la început mijlocaş sau atacant, acolo, în faţă.

Ce post îţi place?
Mijlocaş ofensiv sau al doilea vârf, poziţii unde am mai mare libertate în teren.
Ce trebuie să facă un antrenor ca să obţină maximum de la Adrian Cristea?
Nu trebuie să facă nimic deosebit. Să-mi spună sarcinile şi "să mă lase în pace", aici pune în ghilimele.

Ce greşesc antrenorii

Cum l-ai caracteriza pe jucătorul Adrian Cristea?
Prefer să-i las pe alţii să mă caracterizeze. Sunt un jucător tehnic, un jucător de atac, îmi place foarte mult mingea. Îmi place să atac, să driblez, să trag la poartă. Ar trebui să fiu mai agresiv, mai bătăios.

Driblingul e nativ sau rezultatul unor repetiţii?
E mai mult nativ. Aşa jucam din copilărie

Nu vei mai juca mijlocaş, ci atacant în a doua parte a campionatului. Te-ai adaptat?
E un post care mi se potriveşte, îmi oferă libertate. Mă va pune în valoare în faza ofensivă. Acum, rămâne de văzut dacă va fi mai bine pentru mine.

Cum primeşti citicile? Eşti acuzat că nu bagi materiale, că nu faci faza defensivă.
Mai am şi defecte, nu doar calităţi, ca orice fotbalist, ca orice om.

Consideri că sunt justificate criticile?
La noi mai mult se văd defectele, ele se scot în evidenţă. Am observat că şi antrenorii, în loc să-ţi antreneze calităţile şi să le ducă până la perfecţiune, ei vor să-ţi remedieze defectele. Este o greşeală mare, fiindcă defectele nu poţi să le transformi în calităţi, poţi doar să le ameliorezi puţin. Într-o echipă sunt jucători cu calităţi ofensive, sunt şi alţii de alt profil, ei trebuie să se completeze, formează un întreg.

"Cap, inimă, apoi picioare"

Ce jucători îţi plac din campionatul intern? Sunt puţini fotbalişti tehnici
Sânmărtean e un fotbalist foarte bun, a jucat foarte bine în ultima perioadă. La Rapid sunt jucători foarte buni. Deac, de exemplu, e foarte bun pe postul său. Sunt mulţi jucători buni în România.

Dacă sunt aşa de mulţi, de ce nu mai avem rezultate la Naţională?
Din păcate, nu avem infrastructură. Totul porneşte de la copii şi juniori. Nu sunt condiţii, nu sunt terenuri, mulţi se pierd pe drum.

De ce au dispărut jucătorii gen Cristea, avem doar luptători şi atleţi?
(Râde). Acum, dacă un fotbalist aleargă 15 kilometri într-un meci, toată lumea e în extaz. Eu nu ştiu cât alerg, nu mi s-a spus.

Crezi că nu e relevant cât aleargă un jucător, dacă aleargă degeaba ?
Primul meu antrenor, Dumitru Romilă, mi-a spus o vorbă pe care o ţin minte şi acum: "Fotbalul se joacă în primul rând cu capul, apoi cu inima, şi abia apoi cu picioarele".

Tu ai ţinut cont de acest sfat?
Şi în fotbal, şi în viaţă trebuie să gândeşti ce faci în fiecare moment. Degeaba alergi 20 de kilometri dacă dai mingea adversarului.

"Am lăsat-o mai uşor cu şcoala"

Eşti poreclit "Prinţul". Cum te strigă fetiţa ta, Rania?
Mă strigă "Tati". O mai întreb cum mă cheamă. Îmi răspunde "Adi".

Cum vă petreceţi timpul împreună?
Ieşim în oraş, o duc pe la maşinuţe, îi cumpăr jucării. Din păcate, nu stau prea mult cu ea. Îi place foarte mult să gătească, are bucătării de jucărie. Am auzit că a şi fost la o emisiune cu mama ei şi a gătit acolo. E o joacă.

Ai povestit unor elevi că ai avut probleme cu şcoala, cu corigenţele. Ce materii te-au terorizat?
Am avut probleme cu şcoala. (Râde). Am avut corigenţe la chimie, la matematică, la mai multe materii. Profesorii erau înţelegători, dar e greu să faci şi fotbal, şi şcoală. La un moment dat trebuie să alegi, ori faci fotbal de performanţă, ori te ţii de şcoală.

Părinţii ţi-au susţinut opţiunea?
La început nu erau aşa de încrezători. Şi-au dat seama că nu au ce să facă, că-mi place foarte mult fotbalul şi au acceptat să o las mai uşor cu şcoala.

Cum e o zi obişnuită din viaţa ta? Când nu ai antrenament.
Încerc să mă relaxez cât mai mult. Petrec timp cu fetiţa, dacă sunt la Bucureşti. Ies cu prietenii la restaurant. Nimic deosebit. Mai joc tenis. Am jucat şi cu Boştină. Mai câştigă el, mai câştig şi eu. Îmi place Federer, că e mai artist.

Ce nu trebuie să uite un jucător valoros?
Pe un fotbalist îl ridică şi-l coboară echipa.

"Sunt cei mai frumoşi fani"

De ce a intrat "U" Cluj în criză pe finalul anului trecut?
A fost o schimbare. Ne obişnuisem la Mediaş, trebuia să ne acomodăm cu terenul, cu stadionul. Sistemul nu a fost de vină, doar am început foarte bine în sistemul 4-3-3. Nu ne-am concentrat suficient în faţa porţii. Dacă reuşeam să marcăm, la ocaziile pe care le-am avut, cu siguranţă era altă situaţie în clasament.

"U" îşi poate atinge obiectivul? Începeţi cu două partide foarte grele, cu Rapid şi Steaua.
E foarte greu, sunt multe echipe în cursă. Important e să scoatem cât mai mult. Toată lumea se gândeşte la victorie, dar, dacă scoatem patru puncte, ar fi foarte bine. Trebuie să jucăm de la egal la egal cu orice echipă. Ne dorim şase puncte, vrem să învingem indiferent cu cine jucăm.

Ai fost adoptat rapid de galeria Universităţii.
Sunt cei mai frumoşi suporteri pe care i-am văzut până acum şi nu sunt vorbe de complezenţă. Îi respect. Când o galerie te încurajează 90 de minute, chiar dacă joci prost, n-ai ce să le spui. Pui capul în pământ şi mergi la vestiar. Dacă o galerie te înjură din minutul 15, la prima pasă greşită, nu ai cum să ai respect pentru ea. E foarte plăcut pentru un fotbalist să auzi că suporterii sunt lîngă tine. Am simţit de la început că lumea iubeşte foarte mult Universitatea şi îşi doreşte ca echipa să urce în clasament. Am fost foarte bine primit.

Ai regretat că ai plecat de la Dinamo?
Trebuia să plec de la Dinamo, nu mai aveam viitor acolo. Am venit datorită domnului Walter. Dacă nu era dânsul, nu cred că ajungeam la Cluj. Îl cunoşteam de la Dinamo, mi-a spus ce vrea să facă la Universitatea. M-a convins să vin şi nu am nici un regret că am venit.

Cum au fost meciurile cu CFR?
E o rivalitate foarte mare, ca între Dinamo şi Steaua. Se simte în atmosferă că e un meci mare. M-au impresionat suporterii Universităţii că au fost mai mulţi decât fanii CFR-ului la partida din Gruia din primăvara trecută. Au mărit preţul biletelor la ultima partidă, pentru că s-au temut că va fi stadionul plin de "U"-işi". Este echipa lor, stadionul lor, a fost o strategie. Ar fi fost urât pentru gazde să fie în inferioritate. Apoi iar trebuiau să bage staţia! (râde).

E adevărat că te-a dorit şi CFR-ul?
Da, când eram la Dinamo. Cu mine nu s-a ajuns să se discute.

"Nu sunt compatibil cu stilul de joc al Naţionalei"

Cum a fost experienţa ta la Euro 2008?
A fost o experienţă unică. Nu am jucat, dar atmosfera şi emulaţia din jurul competiţiei m-au fascinat. Îmi doream să intru câteva minute, dar nu am discutat cu Victor Piţurcă, nu i-am cerut socoteală. A fost decizia dânsului. Eu nu mă mulez pe stilul care e acum la naţională.

Crezi că nu vei mai fi convocat?
Nu sunt compatibil cu stilul de joc al naţionalei.

Cum ai caracteriza acest stil?
E un stil defensiv, prudent. Ca să ai reuşite, trebuie să rişti mai mult. Să te baţi de la egal la egal cu orice echipă, chiar dacă adversarul e favorit pe hârtie. Noi ne gândim să nu pierdem, aceasta e mentalitatea noastră. Am jucat şi eu meciuri internaţionale. Sunt fotbalişti buni pe afară, dar nu sunt invincibili. Atâta timp cât nu le pui probleme, nu faci presing, nu driblezi, nu scoţi lovituri libere din preajma careului, cornere, e cam greu să câştigi un meci.

Cu o astfel de tactică e dificil să obţinem puncte.
E greu. Mai dai un gol dintr-o fază fixă, se întâmplă într-un meci sau două. Nu e o tactică pe care să o foloseşti la nesfârşit. Trebuie să avem mai mult curaj, să-i driblăm. Dacă vrem mai mult, trebuie să încercăm mai mult, să riscăm mai mult.

"Majoritatea ştirilor mondene sunt neadevărate"

Ce-l enervează pe Adrian Cristea?
În general, că oamenii nu-şi văd de vieţile lor, de curţile lor. În România purtăm grija altuia, cred că românul e mai bucuros când vecinului îi merge prost decât atunci când îi merge lui bine. E mai uşor să faci rău decât să faci bine.

Te irită ce apare în presa mondenă?
Nu e plăcut, dar e mai bine să nu te pui la mintea lor. Acum sunt jurnalişti nişte fete sau nişte puşti de 20-25 de ani. Dacă te pui cu presa, n-ai de câştigat. Pe mine nu mă interesează să apar în ziare. Dacă trebuie să dau explicaţii, dau explicaţii familiei.

Te sună părinţii când văd că eşti în centrul atenţiei?
Mă mai întreabă. Majoritatea lucrurilor care apar sunt neadevărate. Ce se scrie?
Că te-ai certat sau te-ai împăcat cu Bianca. Nici nu mai ştiu dacă sunteţi certaţi sau sunteţi împreună.
Acum presa a ajuns să fie o copie a Facebook-ului.

Încerci să-ţi protejezi intimitatea?
Cred că în ultima vreme nici nu se mai verifică sursele, se bagă direct în ziar. Dacă apare ceva grav, îi voi da în judecată. Dacă mă apuc să mă cert prin ziare, asta e pâinea lor, abia aşteaptă!
Multă lume spune că unele subiecte sunt premeditate, să-i asigure popularitate iubitei tale.
Nu am vorbit cu nici un jurnalist să fac un material aranjat.

Fabrica de mobilă

Ce părere ai despre mitingurile din pieţe la 20 de ani de la Revoluţie?
Viaţa e grea, oamenii sunt necăjiţi. Dacă mai trecea şi legea privatizării Sănătăţii, murea lumea în casă.

Te simţi favorizat ca fotbalist că ai un trai peste medie?
Da, aşa este. Sportivii au un trai bun. Dar nu e doar cum crede lumea, doar maşini şi femei. Trebuie să nu faci excese, să ai o viaţă normală. Contează şi educaţia de acasă.

Ai investiţii, proprietăţi?
Am ceva afaceri pe la Iaşi. Acolo mă voi stabili sau la Bucureşti. Am împreună cu un prieten din copilărie o fabrică de mobilă. Am început când am plecat la Dinamo. Facem mobilă la comandă din pal sau stejar. Am în jur de 15 muncitori, de fabrică se ocupă prietenul meu, Bogdan Nechifor, lucrează în domeniu de foarte mulţi ani. Era greu să mă ocup eu de la distanţă. Nu am avut încă nici o comandă din Cluj. Nu am făcut un calcul cât am investit. Am construit nişte hale în afara Iaşiului pentru depozitare, pentru închiriat.

Cum a luat numărul 10

Vei continua în fotbal după ce nu vei mai juca?
Nu voi fi antrenor, mai degrabă manager sau scouter.

Ce va urmări la un fotbalist scouterul Adrian Cristea?
Am văzut că foarte mulţi fotbalişti s-au întors în ţară după experienţe ratate în străinătate. Afară nu e suficient să alergi ca nebunul. Se pune accent pe posesie, pe minge. Trebuie să ştii să pasezi, să dai o centrare, o pasă lungă. Asta aş urmări, nu doar un jucător care bagă capul în contre. Afară se caută altceva. E nevoie şi de luptători, trebuie să fie o simbioză.

Tu ai cerut numărul 10?
Am vorbit cu Păcurar. El a făcut 30 de ani. I-am dat lui tricoul cu numărul 30. E frumos numărul 10. Când spui numărul 10, te gândeşti la un jucător tehnic, cu fantezie, care dă o pasă decisivă sau marchează. Nu are cum să poarte numărul 10 un jucător care distruge.

Înseamnă că ţi se potriveşte numărul 10.
E mai mult o chestiune de imagine, e mai important ce faci în teren.

CV

Data naşterii: 30.11.1983
Locul naşterii: Iaşi
Înălţime: 1,80 m
A jucat la Poli Iaşi (2002-2005), Dinamo (2005-2011), "U" Cluj (2011-)

Cristea despre...

Echipa favorită - "Ţin de mic cu AC Milan"
Un transfer extern - "Îmi place campionatul spaniol. Cred că aş face faţă într-un campionat străin. Au fost nişte discuţii acum cu Krasnodar, nimic concret. Aştept o experienţă în străinătate"
Superstiţii - "Nu am. Fac o rugăciune înaintea meciului. Ajung mai rar la biserică, ar trebui să merg mai des"
Cluj - "Oraş civilizat, liniştit, cu oameni de calitate"
Ronaldo şi Messi - "Amândoi sunt foarte buni. Îmi place mai mult Messi, pentru că e mai util pentru echipă. Ronaldo e mai egoist"
Prenumele Adrian - "Deşi sunt născut pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, părinţii nu au vrut să mă boteze aşa"

 

 

Comenteaza