Adversar dificil pentru CFR Cluj! Astana domină campionatul din Kazahstan și impresionează în cupele europene

Adversar dificil pentru CFR Cluj! Astana domină campionatul din Kazahstan și impresionează în cupele europene
| Foto: worldfootball.net

Deși au scăpat de adversari precum Steaua Roșie Belgrad sau Ludogorets, misiunea “feoviarilor” pare a fi în continuare una dificilă, împotriva unei formații care domină clar fotbalul din Kazahstan.

După ce sezonul trecut clujenii au eșuat lamentabil în cupele europene fiind eliminați de luxemburghezii de la Dudelange, echipa din Gruia nu concepe încă un an fără participare în grupele unei competiții continentale. În ciuda faptului că mutările de pe piața transferurilor nu au fost unele impresionante, atuul campioanei poate fi prezența lui Dan Petrescu pe banca tehnică. Antrenorul a adus ultimele două titluri în Gruia și își dorește să pregătească din nou o echipă în cele mai importante competiții europene. Totuși, primul adversar al “feroviarilor” este unul mai complicat decât pare la prima vedere.

CFR-ul va evolua împotriva campioanei Kazahstanului, FC Astana. Formația din fosta capitală a statului domină de ani bun campionatul intern și nu a pierdut titlul în ultimii cinci ani. În plus, kazahii se pot lăuda și cu performanțe notabile pe plan european, printre care o participare în grupele Ligii Campionilor. Cele cinci titluri și trei Cupe pe plan intern dau măsura valorii formației, într-un campionat în care investițiile sunt mult mai mari decât în Liga 1, atât la nivelul sumelor de transfer, cât și la cel al salariilor.

Astana nu s-a făcut de râs nici în cupele europene, une este o prezență contantă în ultimii ani. Participarea în grupele Ligii Campionilor în sezonul 2015/2016 a fost apogeul performanței kazahilor, care au reușit patru puncte, într-o grupă cu Atletico Madrid, Galatasaray și Benfica. În plus, Astana nu a pierdut niciunul dintre cele trei meciuri disputate pe teren propriu. Faptul că propriul stadion reprezintă o “fortăreață” se datorează și gazonului artificial, care pune probleme majorității adversarilor.

În sezonul 2017/2018, kazahii au evoluat în grupele Europa League și au reușit o calificare surprinzătoare în primăvara europeană. Într-o grupă cu Villareal, Slavia Praga și Maccabi Tel-Aviv, Astana a strâns 10 puncte. Totuși, în șaisprezecimi, Sporting Lisabona i-a eliminat fără emoții. În stagiunea recent încheiată, echipa din Kazahstan a jucat din nou în grupele EL, de data aceasta împotriva celor de la Dinamo Kiev, Rennes și Jablonec. În ciuda adversarilor de calibru, Astana a reușit opt puncte, însă a încheiat pe locul al treilea.

În ceea ce privește lotul de jucători, kazahii se pot lăuda cu primii trei jucători ca valoare de piață, în campionatul intern. Cel mai important este croatul Marin Tomasov, jucător de bandă care a înscris de șapte ori și a oferit 11 pase decisive în acest sezon. În plus, în lot se află și sârbul Antonio Rukavina, fotbalist ce a îmbrăcat tricoul unor formații de top, precum Partizan Belgrad, Borussia Dortmund sau Villareal. Internaționalul român Dorin Rotariu face și el parte din lotul Astanei și a reușit să înscrie de cinci ori în stagiunea în curs.

Prima partidă se va disputa în Kazahstan, în 9/10 iulie, iar returul va fi la Cluj, în 16/17 iulie. 

Comenteaza