Amuzament în eşalonul secund de baschet: a aruncat la coşul propriei echipe

Amuzament în eşalonul secund de baschet: a aruncat la coşul propriei echipe
Un baschetbalist de la echipa For You Bistriţa a fost protagonistul unei faze rar întâlnite într-un meci oficial: a aruncat mingea la propriul coş, de la distanţă, în partida disputată astăzi cu formaţia de baschet masculin a Universităţii Cluj, reactivată din acest sezon. Clujenii s-au impus categoric, cu 83-39.

E duminică, puţin trecut de ora 13. În Sala Sporturilor sunt doar câteva zeci de persoane, în special prieteni şi cunoscuţi ai bascehtbailştilor din cele două echipe care îşi dau întâlnire la „Horia Demian". E meci din eşalonul secund, între proaspăt reînfiinţata echipă a Universităţii Cluj şi For You Bistriţa.

Un meci de divizia a II-a în baschet aduce a partidă de juniori la fotbal. Din tribună se aud schemele pe care şi le transmit verbal jucătorii, indicaţiile tehnice ale antrenorului, exclamaţiile sportivilor atunci când eşuează. Adresările venite din tribună pot fi şi ele uşor percepute de jucători, poate chiar confundate cu indicaţiile tehnice.

O persoană care asistă la meci îşi cere scuze că i-a adresat un îndemn unui baschetbalist, iar "schema" nu a ieşit bine, spre nedumerirea antrenorului. Echipa clujeană defilează, îşi ia avans considerabil în primul sfert. Antrenorul Carmin Popa le cere şi mai multă atenţie elevilor săi şi începe să ruleze echipa. 

Jucătorii echipei gazdă, care încheie time-out-ul cu celebrul „U" rostit în cor îţi readuc aminte că eşti la o partidă oficială, cu miză. Decarul gazdelor, Ionescu, sportiv de doar 16 ani, practică un joc spectaculos şi chiar dacă „nu are mână" la libere reuşeşte două slam dunk-uri de mare efect la interval de câteva minute.

Spectatorii aplaudă cu generozitate fazele mai spectacloase, iar clujenii îşi păstrează ecartul de peste 20 de puncte. După ce „cinciul" de bază este înlocuit treptat bistriţenii mai recuperează din diferenţă. Oaspeţii au un jucător de gabarit şi de forţă, care sparge pur şi simplu uneori reduta gazdelor şi reuşeşte câteva pase, respectiv execuţii precise.

Se apropie pauza, dar totodată şi faza meciului: un baschetbalist de la Bistriţa, proaspăt (re)introdus în teren, ia balonul şi aruncă, fără se realizeze pe moment, spre prorpiul coş, din unghi, de la câţiva metri; în admonestarea unui coechipier, mingea izbeşte inelul dar nu intră, atenuând tragi-comicul situaţiei. Publicul aplaudă la unison, amuzat, cu un zâmbet amar jucătorul ridică mâinile încurajând ironic audienţa.  Nu după foarte mult timp se flueieră pauza iar antrenorul-jucător de la bistriţeni are şi el zâmbetul pe buze.

La ieşirea din sală, la pauză, unii tineri se minunau încă de faza la care au asistat. "Nu am mai văzut aşa ceva!", punctează unul dintre ei.

De precizat că dacă mingea aruncată de baschetbalistul oaspeţilor spre propriul coş ar fi intrat punctele s-ar fi trecut, potrivit regulamentului, în contul căpitanului de echipă de la gazde.

După pauză afluxul de public creşte, clujenii îşi continuă jocul bun, mai apar faze cu priză la public, Crăciun face şi el un slam-dunk, Carmin Popa rulează întregul lot, iar în final formaţia sa se impune cu 83-39. Bistriţenii sunt totuşi cei care înscriu ultimul coş şi chiar ţin la faptul de a încheia fără alt coş primit, ceea ce şi reuşesc.

Universitatea Cluj a acumult după primele cinci etape 4 victorii şi o înfrângere şi se află pe locul 2 în seria A din Liga I I de baschet masculin (primul eşalon fiind denumit Liga Naţională)după BC Miercurea Ciuc, formaţie de care a fost învinsă în runda precedentă.

Comenteaza