Analiza "la rece" a lui Brătianu II. "Unii conducători poate nu voiau să ajungem la un nivel înalt"

Analiza
Vasile Brătianu, supranumit “Pluto”, a vorbit, într-un interviu pentru ZIUA de CLUJ, despre reîntâlnirea cu foştii coechipieri, precum şi depsre perioada petrecută la “U”.

Fostul fundaş central al "Şepcilor Roşii", Vasile Brătianu, a rememorat momentele trăite la Cluj ca fotbalist. "Pluto" crede că unii dintre conducătorii de la acea vreme nu au dorit ca echipa Universităţii să ajungă în cupele europene. La acea vreme, din conducerea clubului făceau parte Sorin Bagiu şi Vasile Dobrău. Brătianu a fost prezent sâmbătă la meciul dintre "U" '90 şi "Generaţia de aur".

Cum a fost revederea cu foştii colegi?

A fost frumoasă, chiar dacă cu unii dintre ei am mai vorbit la telefon. Vă daţi seama, nu m-am mai văzut cu unii dintre ei cred că de 15 ani. A fost plăcută, frumoasă şi oricând m-aş mai întâlni cu oricare dintre ei. A fost frumos şi spectacolul şi toată primirea a fost frumoasă.

Dar cu suporterii?

Pentru mine cei de la “U” Cluj sunt cei mai buni şi frumoşi. Întotdeauna “U” Cluj a avut suporteri frumoşi.

Cum a fost să jucaţi pe noul stadion?

Este şi cred că va rămâne unul din cele mai frumoase stadioane din ţară. Un moment plăcut pentru majoritatea dintre noi, care ne-am întors. Un teren foarte frumos, modern şi felicitări tuturor care au contribuit la realizarea acestui proiect.

Ce i-a lipsit lui “U” la acea vreme să ajungă într-o cupă europeană?

Părerea mea, cred că banii. De la ei se pleacă totul. Echipă a fost la Cluj. Dar probabil la acea vreme unii conducători poate nu vroiau ca echipa să ajungă la aşa un nivel înalt. Vorbesc aşa, în general, nu mă refer la un anumit conducător. Eu vorbesc de perioada noastră, atunci când aveam echipă foarte bună. Ne băteam de la egal la egal şi cu Steaua, şi cu Dinamo, dar noi ne ambiţionam numai în jocurile acestea cu echipele mari, să demonstrăm că avem valoare. Era prea puţin şi dacă se investea mai mult în jucători, Clujul avea echipă mult mai competitivă. Ca în zilele noastre, unde sunt bani se face şi performanţă. Unde nu sunt bani, se ajunge la retrogradare, la alte chestii.

În momentul de faţă cu ce te ocupi?

Acum sunt antrenor la copii şi juniori, la un club particular, Luceafărul Brăila, şi avem o relaţie foarte bună cu Academia lui Hagi şi cu Dinamo Bucureşti. Anul trecut am dat trei copii la Dinamo, alţi doi la Academie, anul acesta mai sunt doriţi alţi doi băieţi la Dinamo. Încercăm să creştem copii pentru perormanţă.

Te-ai reîntoarce la Universitatea Cluj?

Oricând m-aş întoarce. Vorbeam şi cu Papi. Îi spuneam “Băi, Papi, aici pentru oraş, pentru oameni şi pentru ce a fost cândva, oricând aş veni, dacă aş putea să ajut cu orice, aş veni cu cea mai mare plăcere!".

Ai putea să faci o comparaţie între fotbalul din anii '90 şi cel de acum, având în vedere că atunci nu se câştigau sumele de bani care se câştigă azi?

Atunci erau mulţi fotbalişti de valoare în ţară, plecând de la o echipă de pe ultimul loc până la cele din faţă, Steaua, Dinamo, Craiova. Fiind mulţi fotbalişti de valoare, echipele erau mai puternice. Atunci fotbaliştii parcă erau mai pregătiţi din toate punctele de vedere, şi fizic, şi tactic. Acum, fotbalul nemaiavând valori multe, s-a făcut o infuzie puternică de jucători străini. Majoritatea, părerea mea, sunt jucători de mâna a doua, plătiţi cu bani grei. Fotbalul românesc nu a câştigat nimic. Din contră, s-a dus rău la vale. Sunt bani foarte mulţi şi nu ştiu dacă unii dintre jucători îşi justifică salariile.

Îţi pare rău că n-ai prins nici o confruntare dintre “U” şi CFR?

Asta da. Mi-ar fi plăcut. Atunci erau cele mai interesante meciurile cu Bistriţa. Am bătut Bistriţa cu 1-0 la Cluj, eu am dat golul. A fost frumos atunci. Dar acum, cu CFR-ul, mi-ar fi plăcut să fi prins un meci. Asta este.

Ai vreun mesaj pentru suporteri?

În primul rând, le transmit sănătate multă tuturor suporterilor adevăraţi ai lui “U” Cluj. N-au nevoie să le zic să nu lase echipa nici când e bine, nici când e rău, pentru că ei au fost întotdeauna la acest nivel. Le  mulţumim pentru primirea făcută la acest meci.

Mihai MEDAN

 

Cine este Vasile Brătianu

- S-a născut pe 31 august 1967, la Brăila

- Înălţime: 2,01 metri

- Post: fundaş central

- A debutat în Divizia A pe data de 12 august 1990, pentru FCM Progresul Brăila

- A jucat 221 de meciuri în Divizia A

- A marcat  29 de goluri

- Are un meci la echipa naţională

- La Universitatea purta numărul 5 pe tricou

- A jucat la Dacia Unirea Brăila, Dinamo Bucureşti, "U" Cluj, Oţelul Galaţi, Farul Constanţa, Petrolul Brăila

 

Etichete
Comenteaza