„Apără Duckadam!” Azi se împlinesc 36 de ani de la momentul în care Steaua a devenit regina Europei

„Apără Duckadam!” Azi se împlinesc 36 de ani de la momentul în care Steaua a devenit regina Europei
| Foto: Getty Images

Pe 7 mai 1986, Steaua București câștiga trofeul Cupei Campionilor Europeni, după ce s-a impus cu 2-0 în urma penalty-urilor, unde portarul formației românești a fost eroul serii.

Partida care a avut loc chiar pe teren spaniol (stadionul Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilla) a fost condusă de o brigadă din Franța, iar centralul a fost Michel Voutrot.

Tribunele au fost arhipline, iar Steaua a fost susținută de circa 1.200 de suporteri.

La finalul timpului regulamentar, cele două echipe erau la egalitate, scor 0-0. Deși nimeni nu le dădea nicio șansă românilor, aceștia au reușit să ajungă în prelungiri, iar apoi la loviturile de la 11 metri. Steaua, care i-a eliminat pe parcursul competiției pe Vejle, Honved, Lahti și Anderlecht, l-a avut în poartă pe Helmut Duckadam, care a devenit după meci „Eroul de la Sevilla". Goalkeeper-ul a apărat 4 penalty-uri, executate de Alexanko, Pedraza, Pichi și Marcos.

De cealaltă parte, Majearu și Boloni au ratat, dar Marius Lăcătuș și Gabi Balint au transformat loviturile de la 11 metri, ceea ce a dus-o pe Steaua în avantaj pe tabelă.
Roș-albaștrii au reușit, astfel, cea mai importantă performanță a fotbalului din România, care în zilele noastre pare imposibil de egalat.

Comenteaza