Apel disperat al sportivilor către autorităţi: "Nu ne lăsaţi să murim!"

Apel disperat al sportivilor către autorităţi:
Cluburile sportive din Cluj-Napoca sunt în pragul desfiinţării şi fac un apel către Consiliul Local pentru a suplimenta fondurile destintate pentru 2013.

Bugetul pe anul trecut a fost de 3,2 milioane de lei pentru întreg sportul clujean, iar suma din acest an se anunţă a fi chiar mai mică. Cluburile sportive din Cluj susţin că suma este insuficientă, fie şi pentru supravieţuire, şi consideră că ar avea nevoie măcar de 4,5 milioane de lei pentru a-şi desfăşura activitatea.

Oradea alocă în fiecare an 9,2 milioane de lei sportului, Bacăul 9 milioane, Baia Mare, 5 milioane, iar exemplele pot continua. Într-un top pe ţară, judeţul Cluj ocupă una dintre ultimele poziţii în privinţa bugetului alocat sportului, în condiţiile în care are cei mai mulţi sportivi legitimaţi după Bucureşti. 0,3% din bugetul oraşului merge spre sport. În 2012, Consiliul Local a aprobat suma de 3,2 milioane de lei către sport, iar în acest an suma se anunţă chiar mai mică. Cluburile sportive trag un semnal de alarmă şi speră că aleşii locali vor pune mai mult preţ pe ramura sportivă. „Nu dorim decât să tragem un semnal de alarmă pentru că situaţia este foarte gravă. În fiecare an a fost scăzut bugetul alocat sportului. Pe 2012 au fost daţi 3,2 milioane de lei către toate cluburile, anul acest am înţeles că se ia în calcul inclusiv micşorarea acestei sume. Cu tot respectul pentru primar, îl rugăm să nu accepte o diminuare pentru că riscăm să ne desfiinţăm cu toţii", a explicat preşedintele CSU , Ovidiu Vasu.

„Clujul reprezintă o forţă în România, dar în acest ritm nu vom putea să mai facem faţă competiţiilor. Am depus o solicitare prin care avem rugămintea să crească suma alocată sportului, nu să scadă. Este imperios necesar să avem la dispoziţie măcar 4,4 milioane de lei, adică un milion de euro pentru a putea merge mai departe. În 2005 aveam un buget de 6 milioane de lei, în 2006 de 5,5, iar acum am ajuns la 3 milioane, este foarte puţin pentru a rezista" a mai spus Vasu.

Campioana României din 2011, clubul de baschet „U" Mobitelco s-a alăturat protestului şi speră ca lucrurile să se schimbe la următoarea şedinţă când se va stabili bugetul pentru sport. „Bugetul oraşului creşte de la an la an, iar cel pentru sport scade. Este un moment trist şi ar trebui să se întâmple ceva. Am făcut performanţă, cluburile clujene fac performanţă în fiecare an. Lumea ar trebui să înţeleagă că şi societatea are nevoie de sport", a adăugat Mircea Cristescu, preşedintele executiv al „U" Mobitelco.

La apelul lansat către autorităţi au mai participat CSS Viitorul, CS Voinţa, CS Politehnica şi Liceul cu program sportiv din Cluj-Napoca.

 

Etichete
Comenteaza