Belodedici a venit la Cluj să ne taie speranţele: prezenţa la Mondiale, ceva "extraordinar de greu"

Belodedici a venit la Cluj să ne taie speranţele: prezenţa la Mondiale, ceva
Campania “Mingea e la voi”, implementată de noul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a ajuns la Cluj. În cadrul acestei acţiuni vor fi împărţite 15.000 de mingi la toate cluburile din ţară, care aparţin de Federaţia Romană de Fotbal, respectiv cele de la liga a treia în jos, precum şi la echipele de copii şi juniori. Fiecărui club îi revin câte 30 de mingi.

Foştii internaţionali Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu au fost prezenţi la această acţiune la Cluj-Napoca, la baza sportivă Ardealul, şi au reprezentat FRF. Cu această ocazie, Belodedici s-a arătat  sceptic privind o viitoare prezenţă a României la un campionat mondial.

"Când spunem de mondial, parcă mi se pare ceva extraordinar de greu. Ce am văzut până acum nu ne dă speranţe. În meciurile cu Turcia şi cu Grecia de acasă s-a văzut că parcă nu avem puterea de a decide jocul. Noi tot timpul am avut în istoria noastră mai multe greşeli decât adversarul şi asta s-a văzut. Copiii care vor creşte şi vor ajunge la naţională nu vor fi pregătiţi pentru ceea ce vrem noi pentru că nu au competiţii bune, nu au terenuri", e de părere Belodedici.

Vlădoiu a vorbit despre situaţia fotbalului din România, dând vina pe conducătorii de cluburi pe care îi consideră principalii vinovaţi de neplata la timp a salariilor jucătorilor.

”Mie mi se pare ciudat ca un jucător să fie plătit o dată la opt luni, la şase luni, este incredibil. Ceva trebuie schimbat pentru că este nepermis ca un antrenor sau un jucător stă în cantonament, se antrenează şi când merge acasă la familii, banii nu îi ia din cauza conducătorilor care nu îşi asumă responsabilitatea. Un jucător când are un contract trebuie să îl respecţi, să îţi asumi responsabilitatea. Probabil iau banii de la ligă şi îi folosesc în alte scopuri. Banii să fie ţinuţi numai pentru salariile jucătorilor”, crede Vlădoiu.

Fostul atacant a lăudat proiectul preşedintelui Burleanu de a împărţi mingi juniorilor şi copiilor, ţinând să sublinieze condiţiile destul de bune la echipele din judeţul Cluj, faţă de altele din ţară.

Venim cu drag. Eu sunt ferm convins că ajută foarte mult. Mingile sunt esenţiale pentru copii şi juniori şi eu cred că s-a făcut un pas mic, dar foarte important pentru copiii noştri. Cum îi vom creşte, cum îi vom educa, eu zic că aşa îi vom avea şi la echipa naţională şi la cluburile din România. Eu cred că la bază trebuie lucrat şi uşor, uşor, cred că vom avea rezultate şi mai sus”, a spus Vlădoiu.

„Orice lucru pe care îl facem vizavi de copii este extraordinar pentru ei. Am locuri în ţară unde au şase – şapte mingi”, a completat Belodedici.

După împărţirea mingilor s-a jucat o partidă de fotbal, şapte contra şapte, între fetele de la Olimpia Cluj şi foştii componenţi ai generaţiei de aur. Vlădoiu a dovedit acelaşi apetit ofensiv ca pe vremea când era jucator activ şi a marcat trei goluri. Meciul s-a încheiat cu victoria fetelor de la Olimpia Cluj, cu scorul de 4-3.

"U" Cluj, CFR Cluj, Sănătatea Cluj, Clubul Sportiv Ardealul, Unirea Jucu, Unirea Dej, Arieşul Turda, Industria Sârmei Câmpia Turzii, FC Nicolae Georgescu, CS Ardealul, Liceul cu Program Sportiv Cluj şi Olimpia Cluj sunt echipele din judeţul Cluj care au primit câte 30 de mingi de fotbal.

Salvarea fotbalului românesc: campionatul de tineret speranţe

Atât foştii componenţi ai generaţiei de aur Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu, precum şi Gheorghe Vasile, coordonatorul centrului de copii şi juniori de la CFR Cluj, militează pentru reînfiinţarea campionatului de tineret speranţe în care să evolueze fotbalişti cu vârsta cuprinsă între 19 şi 21 de ani.

”Ar fi o idee fantastică pentru că noi aşa am crescut. Jucam în deschiderea echipei mari. Veneau mii de spectatori să ne vadă dacă eram în primele locuri. Aveai şansa să joci la tineret când aveai două galbene la echipa mare. Eu cred că ar fi un lucru extraordinar, chiar dacă eforturile financiare sunt foarte mari şi cluburile la prima ligă de-abia îşi plătesc jucătorii”, e de părere Vlădoiu.

”Toţi spun că e bine, dar nu se face. Încă nu e momentul, pentru că încă nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva”, a subliniat Belodedici.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza