Blocaţi pe ultima sută de metri: „U" a fost la un pas să-şi plătească datoriile pentru licenţiere

Blocaţi pe ultima sută de metri: „U
Horia Ţiril, de acum fostul administrator judiciar al FC „U", a cerut în Adunarea Generală a Creditorilor,
pe 29 martie, să se deblocheze fonduri pentru plata datoriilor invocate în dosarul de licenţiere, fără câştig de cauză.
pe 29 martie, să se deblocheze fonduri pentru plata datoriilor invocate în dosarul de licenţiere, fără câştig de cauză.">

Horia Ţiril a fost înlocuit din funcţia de administrator judiciar al FC „U" cu Marieta Anastasescu, conform deciziei Adunării Generale a Creditorilor din 29 martie. Respectiva hotărâre a fost contestată, însă, de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), iar abia ieri judecătorul sindic s-a pronunţat, respingând acţiunea. Tot în acea şedinţă, de la finalul lunii martie, Ţiril a propus ca FC „U" să achite imediat aproximativ 700.000 de euro, reprezentând suma necesară pentru a îndeplini criteriul financiar în faţa comisiei de licenţiere. Propunerea a fost blocată, însă, de contestaţia DGFP, iar acţiunea a fost admisă, ieri, de instanţă.

Horia Ţiril a explicat  pentru ZIUA de CLUJ că a încercat pe ultima sută de metri să achite datoriile Universităţii Cluj, invocate de către comisia de licenţiere, pentru a nu bloca dosarul „Şepcilor roşii" pentru sezonul următor al Ligii I. Pentru acest pas era nevoie de acceptul Comitetului de Creditori, format din Florian Walter, reprezentantul Societîţii Romprest, şi reprezentantul DGFP, însă componenţa acestui for a fost contestată de către Finanţe. În această situaţie, clubul clujean s-a văzut în imposibilitatea de a acţiona spre plata datoriilor restante, astfel că a ajuns în situaţia de a-i fi respinsă de două ori cererea de licenţiere. De altfel, judecătorul sindic s-a pronunţat ieri pe acţiunea Finanţelor, care contestau intenţia FC „U" de a achita datorii înaintea aprobării planului, şi a admis acţiunea formulată de DGFP. „Eu am încercat să fac acea plată pe 29 martie, ştiind că e imposibil ca până pe 31 martie să am finalizat planul de reorganizare. Am propus să plătim acea sumă pentru a fi în regulă la licenţiere, aveam banii veniţi din drepturile TV, însă Finanţele au contestat, spunând că vor să-şi primească banii conform planului de reorganizare, în trei ani. Până la urmă, judecătorul s-a exprimat în favoarea contestaţiei lor, iar asta arată încă o dată că noi nu aveam cum să plătim datoriile înaintea aprobării planului, chiar dacă am vrut să o facem. Şi totuşi vorbim despre un creditor, adică Finanţele, care urma să-şi primească banii imediat, la fel cum se întâmpla şi cu salariaţii. Practic, dintre toate punctele de pe ordinea de zi contestate de Finanţe, acesta a fost singurul în care judecătorul le-a dat dreptate", a explicat Horia Ţiril.

Pe de altă parte, judecătorul sindic a respins contestaţiile DGFP la adresa schimbării lui Horia Ţiril cu Marieta Anastasescu, respectiv la înfinţarea unui comitet de creditori din trei membri (Florian Walter, SC Romprest, reprezentantul DGFP). Acest ultim punct va fi completat, între timp, iar comitetul va număra cinci membri, ultimii doi urmând să fie aleşi la următoarea Adunare Generală a Creditorilor. Astfel, Universitatea Cluj va intra începând cu ziua de miercuri sub administrarea firmei A&A Consultants IPURL, prin Marieta Anastasescu. Aceasta din urmă a devenit cunoscută opiniei publice în urmă cu câţiva ani, fiind avocatul fostului premier, Adrian Năstase, în dosarul „Mătuşa Tamara".

Ţiril a declarat că o va sprijini pe Anastasescu în definitivarea dosarului pentru Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, acolo unde „U" va cere anularea deciziilor comisiilor Federaţiei Române de Fotbal care au respins acordarea licenţei pentru sezonul viitor. „Am discutat cu noul administrator judiciar, vom colabora în măsura în care mi se va cere ajutorul pentru a completa dosarul pentru TAS. Aşteptăm un verdict favorabil la termenul de miercuri, pentru aprobarea planului de reorganizare", a mai spus Ţiril. Reamintim, Tribunalul Comercial a amânat pentru ziua de miercuri, 29 mai, un verdict în ceea ce priveşte planul de reorganizare a FC „U". Instanţa a cerut o opinie suplimentară cu privire la plan, numind în acest sens firma Solvendi IPURL, prin Marius Grecu.

 

Etichete
Comenteaza