Boc cere imposibilul: „Să vină oamenii de afaceri clujeni alături de «U»"

Boc cere imposibilul: „Să vină oamenii de afaceri clujeni alături de «U»
Primarul Emil Boc (foto) a ieşit din perioada de silenzio stampa faţă de „U" şi a oferit ieri primele declaraţii cu referire la situaţia de la echipa clujeană. Edilul vede în oamenii de afaceri clujeni o soluţie salvatoare pentru „Şepcile roşii", numai că nici o companie locală nu a sprijinit concret clubul în ultimii ani. Ultimii care s-au implicat la „U" au fost cei de la societatea Oncos, însă au renunţat după şase luni la pachetul majoritar din pricina crizei economice izbucnite la finalul anului 2008.
">

Boc a făcut şi ieri un apel la oamenii de afaceri din Cluj, după ce în urmă cu câteva luni a făcut acelaşi lucru, fără niciun fel de rezultat. "Oamenii de afaceri să nu aştepte soluţii miraculoase, ci să vină alături de primărie", a cerut primarul. „Să se adune 10 care se bat în piept că sunt mari iubitori ai Universităţii, să-şi asume preluarea clubului, cu tot cu pasivele. Primăria nu poate plăti, legal, datoriile private de 3 milioane de euro", a mai spus Boc, făcând referire la posibilitatea ca municipalitatea şi Consiliul Local să achiziţioneze pachetul majoritar al FC „U" SA în schimbul unui euro, dar cu plata totală a datoriilor.

Nu e prima dată când Boc cere ajutorul oamenilor de afaceri din oraş în chestiunea clubului Universitatea, sufocat de datorii şi părăsit în vară de 15 jucători, plecaţi la Ploieşti. „Nu ascund că am intenţia ca în perioada următoare să chem primii 50 de contributori la bugetul local, să-i invit să fie alături de Universitatea Cluj, prin mijloace specifice. Ca soluţie pe termen mediu şi lung, trebuie să fie un investitor privat care să dea credibilitate şi susţinere financiară echipei. Acum gestionăm o situaţie de criză", spunea Boc acum cinci luni.

Edilul a precizat în urmă cu o săptămână şi jumătate că dacă datoriile vor fi plătite, ceea ce primăria nu poate face în mod legal, municipalitatea este deschisă se se implice ulterior în sprijinirea echipei. „Da, ne putem implica, dar nu singuri, eventual pe lângă un investitor; nu avem cum să acoperim un buget de 4 milioane de euro (în sezonul trecut clubul a dispus de un buget de peste 4,5 milioane euro - n. red.)", a precizat edilul pentru reporterul ZIUA de CLUJ la finalul conferinţei de presă organizată cu ocazia primirii de către municipiu a titlului de Capitală Culturală Europeană şi la o zi după gestul memorabil al suporterilor lui "U", care au dus bani fotbaliştilor la vestiar.

Întrebat atunci dacă nu ar putea stimula investitorii privaţi să se implice la echipă edilul a punctat: „Toată lumea zice de oamenii de afaceri, dar oamenii de afaceri sunt zgârciţi", a precizat atunci Boc.

Patru milioane de euro „tocate" în 2008

În urmă cu patru ani, primăria a fost o veritabilă sursă de bani pentru „U" Cluj. Alături de alte trei companii, Oncos, Ben&Ben şi Intop, dar şi de Banca Transilvania, municipalitatea a susţinut clubul cu aproape patru milioane de euro în sezonul 2007-2008. La finalul acelei stagiuni, în ciuda susţinerii financiare demne mai degrabă de un loc între primele cinci, echipa a retrogradat de pe ultimul loc fără să îndeplinească baremul obligatoriu de 25 de puncte. Atunci, clubul a fost condus, pe rând, de Lucian Danciu şi de Anton Doboş, ambii cu girul primarului Emil Boc şi al Consiliului Local.

 

Comenteaza