Cadu: “Românii te ajută la greu”

Cadu: “Românii te ajută la greu”
Căpitanul “feroviarilor” vorbeşte despre CFR şi despre viaţa sa în România.

E fotbalistul străin cu cele mai multe meciuri în prima ligă. Conform GSP, Ricardo Cadu a bifat 152 de prezenţe în campionatul intern, în tricoul unei singure echipe, CFR. Parcă joacă în Gruia de când lumea. Nu e exagerat, fiindcă e unul dintre pionierii erei Paszkany, are în palmares toate trofeele clubului. E un lider, deci e învăţat şi cu aplauzele fanilor şi cu înjurăturile rivalilor. La interviu e acelaşi ca pe teren. Nu evită nici o întrebare, răspunde direct, cu capul sus. Uneori, contraatacă dur, la limită. Nu se alintă în timpul convorbirii, nu se uită la ceas să dea impresia că e grăbit, deşi colegii au terminat deja duşul. Cadu poartă banderola CFR-ului şi îşi respectă rolul.

De unde vine porecla "Cadu"?
Am primit-o când eram mic. Toată lumea îmi spunea la şcoală "Cadu". Colegii nu puteau să-mi spună Ricardo şi mă strigau "Cadu". Aşa mi-a rămas numele.

Ai mai avut şi o altă poreclă?
Nu, doar asta.

Când ai început fotbalul?
Am mers la 7 ani la Pacos. Nu am făcut alt sport. Am stat la Pacos de la 7 ani până la 18 ani, când am fost împrumutat la o echipă de Divizia B. După doi ani m-a cumpărat Boavista. După încă doi ani am venit la CFR.

"Sunt un fundaş inteligent"

Ai jucat de la început fundaş?
Am început ca atacant, aşa cum îşi doresc toţi copiii. Pe la 14-15 ani am ajuns fundaş. Eram mai înalt decât ceilalţi şi antrenorul m-a trecut în apărare.

Cum l-ai caracteriza pe fundaşul Cadu?
E un fundaş inteligent, un fundaş care ştie să joace. Un fotbalist dur, care bagă piciorul, care dă bine cu capul.

Şi care sunt defectele căpitanului CFR-ului?
Sunt multe, dar nu pot să le zic. Dacă le spun, le ştie toată lumea (râde).

Familia ta are o afacere în industria mobilei. Eşti implicat?
Ai mei au o fabrică de mobilă din lemn. În adolescenţă m-am ocupat şi eu un pic de afacere. Când terminam cu şcoala, lucram împreună cu părinţii mei. Stăteam mai mult la birou, dar ştiu tot ce se întâmplă în fabrică. Mai am doi fraţi şi o soră. Fraţii au o cafenea la Porto, iar sora mea e căsătorită cu Dani, fostul meu coleg de la CFR, şi stă acum în Grecia.

În România nu ai găsit parteneri sau contracte?
În România e foarte greu.

Ai încercat să deschizi un showroom?
La început am vrut. E foarte greu, trebuia să cumpăr şi camion, să transporte marfa. Închiriatul era foarte scump. Am renunţat. Nu ştiu dacă mergea.

"Totul era greşit"

Ce te-a şocat cel mai mult când ai ajuns în România?
Totul era diferit, începând de la aeroport până la stadion. Când am ajuns, aeroportul era minuscul, stadionul nu era cum e acum. Am rămas pentru că am semnat pe trei ani cu CFR. Primele şase luni au fost foarte, foarte grele, dar apoi m-am obişnuit.

Ce ţi s-a părut dificil?
Totul era diferit, până şi modul cum se făceau antrenamentele. Am plecat atunci în cantonament la Vatra Dornei, ne-am pregătit în zăpadă. A fost prima dată când am văzut zăpada, a fost foarte greu. După şase luni m-am obişnuit, s-a schimbat şi mentalitatea pe care o aveau aici, pentru că au venit mai mulţi jucători străini.

Ce era greşit?
Totul era greşit. De exemplu, să faci cantonament la munte în zăpadă.

E o metodă greşită? Steaua s-a pregătit iarna aceasta în zăpadă.
Da, asta e părerea mea. E o greşeală mare. Tu joci pe teren, nu joci pe zăpadă!

Cei care susţin acest tip de pregătire spun că aşa acumulezi mai mult.
Asta-i o vrăjeală! Dacă joci pe zăpadă, vin să fac antrenament pe zăpadă. Acum îmi place foarte mult în România, nu mai vreau să plec.

Eşti şi cetăţean român. Cum i-ai caracteriza pe români? Cum i-ai descrie amicilor tăi portughezi?
Românii îmi plac foarte mult. Sunt persoane care, dacă ai nevoie de ceva, te ajută, nu se dau la o parte. Am prieteni aici pe care pot să-i sun la 5 dimineaţa şi vin cu mine. Asta nu se întâmplă în Portugalia.

Nu?
Portughezii sunt un pic mai reci. Nu sar aşa uşor în ajutor.

Limba cum ai învăţat-o?
Şi limba a fost unul dintre motivele pentru care mi-a fost greu în România. La început, nu înţelegeam nimic (râde). Am avut şi o profesoară şi am reuşit să o învăţ.

"Jucătorii mari au fumat"

Până unde merge libertatea în viaţa extrasportivă?
E vorba de libertate şi de responsabilitate. Dacă eşti liber a doua zi, care e problema să mergi la discotecă?

Şi dacă ai antrenament?
Atunci trebuie să te culci mai devreme.

Dacă ai antrenament după-amiază?
Trebuie să fii responsabil, trebuie să dormi, trebuie să te odihneşti. Nu poţi să ai antrenament la ora 15 şi să te culci la 5 dimineaţa.

Ce părere ai despre fumat? Te-am văzut că fumezi şi patru ţigări la rând.
Eu fumez când ies cu prietenii în oraş. De obicei nu fumez. Nu e nici o problemă dacă fumezi. Cei mai buni fotbalişti din lume au fumat, Zidane, Figo, Joao Pinto. Pot să fumez un pachet pe zi, dar poate să treacă şi o lună fără să fumez.

Te vei stabili în România sau încă nu eşti hotărât?
Nu ştiu ce o să fac după ce renunţ la fotbal.

Te gândeşti să treci pe banca tehnică?
Nu, antrenor e foarte greu. Tot timpul antrenorul e vinovat. Niciodată nu e jucătorul de vină. Dacă echipa pierde două-trei meciuri, antrenorul e dat afară. Trebuie să înţelegi multă lume.

"Uhrin nu avea nici o treabă"

Aşa a păţit şi cehul Uhrin. Ce a greşit?
Tot a greşit! A spus la început că ar trebui să plece jumătate din echipă, fiindcă sunt fotbalişti prea slabi pentru CFR. Noi atunci câştigasem campionatul.

Asta v-a spus în vestiar?
Nu, i-a spus-o cuiva, care ne-a zis nouă. Nu poţi să fii aşa ca antrenor!

Ţi-a interzis să fumezi în cameră?
Asta nu e adevărat! Eu nu am avut nici o problemă cu Uhrin. Eu am făcut cantonament şi m-am accidentat după două etape, în meciul cu Rapid. E o vrăjeală.

S-a mai spus că v-aţi supărat că nu vă dădea voie să veniţi în şlapi la masă.
Nici eu nu vreau să mergem în şlapi la masă. E un antrenor care nu avea nici o treabă. Nu avea ce să caute la CFR.

Cum trebuie să fie un antrenor ca să reuşească la CFR?
Trebuie să fie deschis, să vorbească vestiarului. Să nu creadă că el e cel mai bun, să apară tot el în faţă. Nu era un tip comunicativ. Niciodată nu am văzut un antrenor care să facă patru antrenamente pe zi în cantonament.

Ai încercat să discuţi cu Uhrin?
Niciodată nu am avut o discuţie. Noi trebuie să facem ce zice antrenorul. Eu pot să spun dacă e bine sau e rău, e părerea mea.

"Messi e peste Ronaldo"

S-a vorbit de Naţionala României. E ceva adevărat?
Nu am avut nici un semnal. Aştept să văd dacă mă cheamă, apoi vedem.

E vreun jucător român care-ţi place?
Hagi, Gică Popescu, Dorinel Munteanu. Am văzut meciul în care România a câştigat cu 1-0 în Portugalia prin golul lui Dorinel, era o echipă foarte bună. Mi-a plăcut şi Dan Petrescu.

Între Ronaldo şi Messi, mergi pe mâna portughezului?
Amândoi sunt cei mai buni jucători din lume, dar Messi e un pic mai sus. Messi reuşeşte lucruri incredibile, pe care doar el le poate face. Cu Ronaldo am jucat la Naţionala sub 21 de ani. Nu e încrezut, a crescut într-un oraş foarte mic. Tot timpul era primul la antrenament, la sală, la alergare. Atunci încă nu era foarte bun la lovituri libere. Era foarte ambiţios.

Cei doi au ratat penalty-uri importante. Tu ai ratat unul singur. Cum îţi explici că păcăleşti portarii, deşi tragi pe centrul porţii?
Majoritatea portarilor se aruncă.

Nu studiază nimeni adversarul, să vadă cum baţi?
Nu e uşor să prinzi, dacă trag tare de la 11 metri, chiar dacă mingea vine pe tine.

"Nu există blaturi"

Ce părere ai despre discuţiile legate de blaturi şi arbitraje?
E o prostie mare! Un arbitru e om, poate să greşească. Au greşit şi împotriva noastră, şi în favoarea noastră.

Se spune des că voi sunteţi ajutaţi de arbitraje.
Da, dar în ultimele două săptămâni nimeni nu a vorbit. Ştii de ce?

Fiindcă aţi pierdut?
Să vezi de acum încolo, dacă batem la Piatra Neamţ, că iar vorbeşte toată lumea de noi. Aşa e în fotbal. Sunt nişte papagali care nu tac.

La un moment dat şi Yssouf Kone, fostul tău coleg, a declarat că la CFR ştia că echipa era sprijinită de arbitri.
Kone să tacă din gură! Porumboiu a zis şi el că CFR a făcut blat cu Oţelul. Aşa pot să spun şi eu că el a făcut blat cu Steaua? Asta e o prostie!

Cu Oţelul s-a discutat pentru că gălăţenii au câştigat la Cluj în sezonul trecut şi au făcut un pas important pentru titlu.
Au câştigat meritat. Niciodată nu va fi un meci aranjat. Eu nu cred asta. Dacă un ziarist crede că un jucător face blat, trebuie să fie un pic prost! Eu, ca jucător, să cred că o echipă poate să facă aşa ceva, trebuie să fiu eu aşa.

Şi discuţiile despre pariuri?
Astea le mai cred. Nu cred că un jucător pariază împotriva lui.

Cum e presa sportivă portugheză faţă de cea din România?
Aici nu respectă pe nimeni. Aici, în România, e ceva incredibil! Cum e în România nu am văzut nicăieri. Azi eşti cel mai bun, mâine eşti un rahat! În Portugalia, ziariştii respectă sportivii, echipele. În România se scrie că jucătorii vând meciuri. Asta e imposibil în Portugalia. Cine zice aşa ceva merge direct în puşcărie! Ori ai dovezi că e adevărat, ori taci din gură! Presa trebuie să respecte jucătorii, iar fotbaliştii să respecte presa

"Autogolurile nu m-au afectat"

Cum ai trecut peste momentele când ai marcat autogoluri în Liga Campionilor, cu Bordeaux sau cu Bayern?
Nu a fost greu. Nu m-au afectat. Moment greu e ceea ce trăim acum.

Căderea voastră din campionat cum o explici? Îl cunoşti bine şi pe Costa. Nu sunteţi pregătiţi fizic?
Noi nu suntem obosiţi, pentru că tot timpul în repriza secundă jucăm mai bine. Aşa am făcut şi la Petrolul, şi în meciul cu Chiajna.

Ce a greşit Costa?
Nu ştiu dacă a greşit. El avea un obiectiv.

Atunci a greşit conducerea că l-a schimbat?
Nu ştiu cine a greşit. A fost schimbat, asta e, se întâmplă în fotbal. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am luat cinci goluri, niciodată nu am luat cinci goluri acasă. Numai noi, jucătorii, suntem vinovaţi. Putem să schimbăm jocul în bine. Nu va fi uşor, după ce eram la cinci puncte de locul doi. Aveam o echipă foarte bună, avem un grup de caracter.

Crezi că Portugalia va reuşi să câştige titlul european?
Avem jucători foarte buni, dar încă nu suntem o echipă competitivă. De exemplu, nu avem atacanţi. Sunt Almeida sau Postiga, dar nu sunt de nivelul lui Cristiano Ronaldo sau Nani. Vreau să-l văd pe Mourinho acolo şi atunci vom face performanţă.

CV

Ricardo Manuel Ferreira Sousa
Data naşterii: 21 decembrie 1981
Locul naşterii: Pacos de Ferreira
Postul: fundaş central
A câştigat două titluri cu CFR (2008. 2010), trei cupe ale României (2008, 2009, 2010), Supercupa României (2009, 2010)
A jucat la Gondomar (2001-2002), Pacos de Ferreira (2002-2004), Boavista (2004-2006), CFR (2006-)
Are patru selecţii în naţionala Portugaliei sub 21 de ani

 

 

Etichete
Comenteaza