Campioana, nemulțumită de cea mai recentă decizie a ministrului Novak: "Vom ataca în justiție, nu avem cum să respectăm"

Campioana, nemulțumită de cea mai recentă decizie a ministrului Novak: "Vom ataca în justiție, nu avem cum să respectăm"

Prin vocea președintelui Cristi Balaj, CFR Cluj a contestat hotărârea Ministerului Sportului de a avea minimum 40% jucători români în teren începând cu sezonul 2022-2023.

Joi, Eduard Novak a anunțat o decizie prin care se încearcă susținerea selecționatelor naționale din sporturile de echipă. Conform ministrului, cluburile vor fi obligate ca începând cu sezonul care stă să înceapă să aibă minimum 40% sportivi români în teren pe toată durata jocului.

Campioana României la fotbal, CFR Cluj, prin vocea lui Cristi Balaj, a contestat decizia lui Novak. Președintele din Gruia a explicat că lotul este format în proporție de 99% respectând regulile FRF și nu mai poate fi modificat. În plus, Balaj a anunțat că "feroviarii" vor contesta decizia și în instanță.

"Am încercat să luăm portar român și nu am reușit. Sunt cerințe mult prea mari pentru ce putem oferi și oferim destul de mult. Din punct de vedere sportiv, aș spune că salut o asemenea intenție. A apărut și David Popovici care ne dă speranțe, dar la sporturile de echipă este greu de implementat.

Competiția a început. Trebuie să ne formăm lotul de 25 de jucători, suntem constrânși să avem un număr fix de jucători. Respectăm componența acestui lot, trebuie să avem minim 8 jucători români.

Noi am semnat deja contracte pentru 2-3 ani de zile conform actualului regulament. Fiind constrânși de această cifră, ce facem? Cine ne dă banii înapoi, nu putem rezilia contracte. O asemenea regulă trebuie pregătită, trebuie să fim informați.

Implementăm de mâine regula, începem campionatul, este mult prea mult. Un ordin de ministru este cea mai simplă formă legislativă. Procesul de avizare este foarte redus.

Dacă vrei să faci ceva serios, modifici o lege, Legea 69, prin hotărâre de Guvern. Să nu se avizeze această lege, să spună că este împotriva normelor europene. E ușor să spui ’dom-ne, asta îmi doresc ca ministru, sunt naționalist, să se promoveze sportivii români’.

Vom ataca în justiție, nu avem cum să respectăm. Poți să nu respecți ordinul și atunci vine o sancțiune potrivit Legii 69. Aceste sancțiuni nu au norme de aplicare. Ne-am grăbit, din punctul meu de vedere. Nu îmi permit să vorbesc rău despre Novak. Rămâne prietenul meu, dar consider că nu putem pune în aplicare. Din 11, trebuie să ai cinci români în teren.

Jucăm în baza regulamentului FRF. În cel mai rău caz vom fi amendați și nu există norme de aplicare. Nu avem cum să respectăm. Am format lotul deja, am început competiția. Nu i-am spus lui Dan Petrescu.

Nu are rost pentru că nu putem aplica așa ceva. Pentru a se aplica, FRF trebuie să își schimbe regulamentul conform legislației. Această legislație, dacă nu respectă normele europene, riscăm să fim excluși din competițiile internaționale. UEFA nu acceptă o asemenea discriminare.

Vrem să încurajăm echipele să aibă mai mulți jucători români în teren, hai să facem cum e în Ungaria. Pentru fiecare meci în care joacă un jucător under-21, primesc 10 mii de euro. La fel se întâmplă și în Italia. Clubul primește bani pentru fiecare meci în care acel tânăr evoluează.

Putem veni să premiem, dar nu putem constrânge, nu le putem lua dreptul la muncă. Nu ai voie să spui cine să evolueze. Noi ca noi, dar sunt curios ce fac cei de la baschet sau de la handbal.

Amenzile nu sunt date de ministru. Trebuie să se dea norme de aplicare. În acest moment, ele nu există. În acest moment, ne este imposibil să mai facem modificări. Ne-am stabilit lotul în proporție de 99%. Nu am fost anunțați, nu ne-am pregătit. Avem 10 români în lot, plus cei de la under-21. Suntem o societate pe acțiuni care trebuie să obțină performanță și profit.

Participăm la competițiile Ligii și ale FRF. MTS nu poate veni împotriva normelor europene. Nu vom avea performanțe mai bune dacă nu vom folosi jucătorii străini aduși acum. Ce să le spunem, că nu îi introducem în teren pentru că nu ne lasă ordinul? Îi introducem cu rândul pentru că nu avem cum", a spus Balaj la Digisport.

Comenteaza