Căpitanul intră în joc

Căpitanul intră în joc
Sculptorul Ilarion Voinea a realizat prima schiţă a statuii lui Mircea Luca.

E calm, stăpân pe situaţie. Mingea, docilă, aşteaptă un semn. Cu capul sus, priveşte în zare, caută un coechipier liber. Ţine Universitatea în joc, cu un aer protector şi suveran. Va fi uşor de recunoscut. Chiar şi plămădit din lut are atitudine de lider. "Mie mi-a dat putere şi mi-a întărit spiritul de luptă. Nu am cunoscut pe cineva atât de fidel Universităţii. Merită statuia!", îşi aminteşte Nicolae Szoboszlay, care a plâns după ce a rostit cuvântul de adio în 2008 în faţa sicriului drapat cu un steag alb-negru. "A fost «Tata» Universităţii, a crescut-o şi a protejat-o. Nu avea nici un interes material, a fost şi antrenor voluntar. Jucător de suflet, un plutitor la mingile înalte, se dăruia până la sacrificiu, exemplul său îi motiva şi pe ceilalţi să se dăruiască. Se confundă cu Universitatea. Ar fi trebuit ca şi stadionul nou să-i poarte numele", adaugă Remus Câmpeanu.

Aşa a fost, aşa îl vom revedea pe Mircea Luca, atunci când va fi isprăvită statuia de bronz la care lucrează sculptorul Ilarion Voinea. Deocamdată, e gata doar prima schiţă. În mijlocul atelierului din centrul Clujului, macheta de 30 de centimetri e acoperită cu o cârpă udă, "să nu se usuce lutul şi să crape". "Am făcut sute de desene până am ajuns la această imagine. L-am surprins între două mişcări ale aceleiaşi faze. Urmează să paseze, e cu ambele picioare pe pământ. Am reuşit să intru în pielea personajului. Am citit «Şepcile Roşii», am vorbit cu oameni care l-au cunoscut, am vizionat şi imagini care redau faze de joc. Urmează să mai fac un studiu de portret. Statuia va avea 2,20 m şi va fi aşezată pe un soclu înalt de 1,60-1,70 m. Practic, trecătorul va privi de la minge în sus. Atitudinea în spaţiu contează mai mult decât detaliul, altfel ideea e compromisă", explică Voinea.

Luca nu va fi reprodus cu capul bandajat, imaginea care-l marcase pe istoricul Gheorghe Bodea, fascinat de puterea de luptă a fostului căpitan. "Am renunţat la bandaj, era un amănunt anecdotic. M-am temut să nu-i spună oamenii «jucătorul cu capul spart»", explică artistul, care e pistonat de cunoscuţi să termine cât mai repede lucrarea. "Dacă totul merge perfect, va fi gata până la finalul anului". Încă se gândeşte dacă monumentul va fi îmbogăţit şi cu mesaje de la fani.

A acceptat în octombrie rugămintea prietenului său, Gheorghe Bodea, de a realiza o statuie a unui jucător simbol al Universităţii Cluj. După o lună de zile în care s-a învârtit în jurul stadionului, a făcut poze, s-a hotărât să amplaseze monumentul pe peluza verde dintre Cluj Arena şi Sala Polivalentă aflată în construcţie. "Nu ştiu încă de ce spaţiu voi dispune pentru postament. E terenul Consiliului Judeţean, care ne-a promis ajutorul. Deocamdată, nu e perfectat nici un act. Voi folosi aproximativ 300 de kilograme de bronz. Ar fi foarte bine ca şi stadionul să se numească Mircea Luca, aşa cum vor şi suporterii".

Pentru o redare cât mai fidelă, artistul intenţionează să-l pozeze pe actualul căpitan al Universităţii, Lukasz Szukala, cu mingea la picior. "Am căutat un jucător pe profilul său şi mi-a fost recomandat Szukala. Am primit acceptul să merg la un antrenament şi să-l fotografiez. Mă interesează şi cum cad faldurile, să fie cât mai naturală lucrarea".

"Aveţi grijă că nu sunteţi Câmpeanu sau Popescu, reprezentaţi Universitatea", îşi aminteşte Remus Câmpeanu unul dintre sfaturile primite de la Mircea Luca. Povaţa îşi păstrează seva. Mingea, pe care fundaşul de lut se pregăteşte să o paseze, sugerează o ştafetă predată peste timp de generaţia exilului de la Sibiu. "U" e promisiunea ce trebuie ţinută.

Aşteaptă răspunsul Consiliului Judeţean

Asociaţia suporterilor "Şepcile Roşii" a cerut sprijinul Consiliului Judeţean pentru realizarea proiectului. "Mircea Luca este una dintre personalităţile oraşului", afirmă Bogdan Blaga. "S-au făcut destule statui pe vremea lui Funar. Aşteptăm ca solicitarea noastră să se discute în şedinţa Consiliului Judeţean. N-am făcut încă un calcul, nu ştiu ce sumă e necesară pentru material şi manoperă", spune Călin Mişan.

CV MIRCEA LUCA

S-a născut pe 3 august 1921
- A jucat doar la Universitatea Cluj
- A fost căpitanul Universităţii, a strâns aproape 300 de meciuri în prima ligă
- A activat ca antrenor şi preşedinte al "Şepcilor Roşii"
- A fost un apreciat medic orelist
- A decedat în 2008


ILARION VOINEA

- S-a născut pe 28 ianuarie 1948 la Băileşti
- A absolvit în 1973 Institutul de Arte Plastice şi Decorative "Ion Andreescu", Secţia Sculptură
- Lucrări din portofoliul artistului: Alexandru Ioan Cuza, Octavian Goga (Cluj-Napoca), Amza Pellea (Băileşti)

 

 

Comenteaza