Cârţu, al doilea caz “Trombetta” la CFR

Cârţu, al doilea caz “Trombetta” la CFR
Sorin Cârţu a primit şansa de a antrena pe CFR în Liga Campionilor în ultimul moment, la fel ca Maurizio Trombetta acum două sezoane.
Chiar dacă dăduse de înţeles că îl va păstra pe Andrea Mandorlini până după meciul cu Basel, finanţatorul Arpad Paszkany nu a mai avut răbdare şi l-a demis cu doar două zile înainte de meciul de debut în grupa E a Ligii Campionilor. Noul antrenor, Sorin Cârţu, anunţă că va schimba sistemul de joc, dar spune că nu poate face modificări majore în echipă la meciul cu Basel.

Preşedintele “feroviarilor”, Iuliu Mureşan, a explicat motivele pentru care s-a decis schimbarea antrenorului chiar înainte de primul meci din Champions League. Oficialul clujenilor a admis că situaţia din prezent este “trasă la indigo” cu cea de acum doi ani, când Ioan Andone a fost înlocuit cu Maurizio Trombetta înainte de a apuca să antreneze în cea mai importantă competiţie din Europa. “Deşi Mandorlini şi-a făcut treaba şi a câştigat tot sezonul trecut, lucrurile nu au mai mers în acest tur şi ne clasam mai mult în zona retrogradării decât la vârful clasamentului. Eu şi Arpad Paszkany nu am putut suporta acest lucru şi a trebuit să luăm măsuri. Poate am fost nedrepţi cu Mandorlini, dar trebuie să ne gândim la binele clubului. Când l-am anunţat, am văzut că se aştepta la această hotărâre”, a declarat Mureşan. Acesta spune că pe lista cu posibilii antrenori au fost atât antrenori străini, cât şi tehnicieni autohtoni. “Am decis ca după atâţia străini ar trebui să aducem un român. Sorin Cârţu era unul dintre antrenorii de pe listă, dar l-am sunat doar după eşecul din meciul cu Rapid. Este un tehnician cu experienţă, iar pentru noi a fost un adevărat coşmar, pentru că ne-a încurcat de fiecare dată când echipele pe care le antrena jucau împotriva noastră”, a rememorat oficialul “feroviar”.

Noul tehnician al campioanei, Sorin Cârţu, este conştient că nu se află într-o postură tocmai uşoară, fiind nevoit să redreseze echipa după un start complet ratat. Deşi a recunoscut că a fost ofertat şi de FC Vaslui, a hotărât să preia echipa clujeană. “Propunerea celor de la CFR a fost o surpriză pentru mine, am primit telefonul de la domnul Mureşan sâmbătă seara şi i-am cerut timp de gândire până a doua zi dimineaţa. Sunt conştient de situaţia în care se află echipa, dar cred că este ceva accidental. Este o postură dificilă pentru mine, pentru că vin după un antrenor care a câştigat tot ce se poate în România”, a spus Cârţu.

Acesta nu se consideră un antrenor dur, ci mai degrabă unul exigent şi spune că nu va face diferenţă între jucători din punctul de vedere al naţionalităţii. “Am anumite principii de joc pe care fotbaliştii trebuie să le respecte. Nu voi face schimbări radicale în echipă din prima zi, nu pot aduce mari noutăţi în joc până la meciul cu Basel. Cunosc destul de bine jucătorii, cu excepţia celor veniţi în ultimele săptămâni. Am lucrat cu Emil Dică la FC Argeş, cu Ionuţ Rada la Universitatea Craiova, dar asta nu înseamnă că au un plus în faţa celorlalţi. Nu fac nicio diferenţă între jucătorii italieni, brazilieni şi români, vor juca cei mai în formă fotbalişti. Nu înseamnă că cei 11 care intră miercuri cu Basel vor fi titulari tot timpul, ci voi folosi principiul rotaţiei”, a precizat noul antrenor al campioanei, care a anunţat însă schimbarea sistemului de joc din 1-4-3-3 în 1-4-4-2. “Voi juca 1-4-4-2, cred se pliază mai bine pe jucătorii de la CFR şi este sistemul pe care l-am folosit cel mai des. Am văzut că atacanţii au nişte probleme, dacă foloseşti trei vârfuri nu înseamnă neapărat că eşti o echipă ofensivă. Eu prefer o aşezare poziţională”, a specificat Cârţu.

Program încărcat pentru campioni

Cârţu se pregăteşte pentru un program încărcat în următoarele săptămâni, când echipa va avea şase partide într-un interval de 18 zile. “Urmează un program extrem de condensat, cu meciuri miercuri şi sâmbătă, dar a fost un risc pe care mi
l-am asumat. Avem meciul cu Basel, apoi în campionat cu Târgu-Mureş, o partidă în Cupa României şi, bineînţeles, meciul cel mai important din această zonă, cel cu «U» Cluj”, a enumerat Cârţu primele confruntări pe care le va prinde din postura de tehnician al campioanei CFR Cluj.

Antrenorii români, cei mai longevivi

După preluarea clubului de către Arpad Paszkany, în 2002, antrenorii români au avut viaţa cea mai lungă la CFR Cluj. George Ciorceri a rezistat un sezon şi câteva luni, fiind demis aproape de finalul turului sezonului 2003-2004. Excepţie de la regulă a făcut doar înlocuitorul său, Adrian Coca, acesta rezistând pe banca “vişiniilor” doar câteva etape. Aurel Şunda a preluat echipa şi a dus-o în Liga I, terminând primul sezon de “A” pe locul 11. Şunda a fost înlocuit în pauza competiţională de către Dorinel Munteanu. La rândul său, “Munti” a rămas la CFR pe parcursul unui sezon (2005-2006), încheiat pe locul 5, dar şi-a dat demisia după câteva runde din stagiunea 2006-2007, echipa intrând pe mâna lui Cristiano Bergodi. În fine, ultimul român care a antrenat în Gruia până la venirea lui Cârţu, Ioan Andone, a făcut istorie, câştigând eventul. După câteva etape scurse din sezonul 2008-2009 a fost pus pe liber din cauza începutului slab de campionat. (A. ŞUTEA)


Etichete
Comenteaza