Cine reprezintă "U" la TAS. Portretul avocatului care a preluat cazul şi ce şanse au "studenţii" să primească licenţa

Cine reprezintă
Cazul echipei clujene va intra în curând pe masa judecătorilor de la Lausanne.

Clubul este reprezentat în Elveţia de unul dintre cei mai redutabili avocaţi în drept sportiv, Gianpaolo Monteneri. "U" va invoca speţa Gloriei Bistriţa, care a primit licenţa strict pe baza planului de reorganizare. Forul decizional elveţian trebuie să ofere un verdict până pe 22 iunie, cu o lună înainte de începerea campionatului.

"Şepcile roşii" s-au adresat instanţei din Elveţia, după ce comisia de licenţiere, la fel ca şi cea de apel, au decis să nu acorde licenţa pentru sezonul viitor. Lotul de jucători s-a reunit la Cluj, însă fotbaliştii şi staff-ul sunt cu gândul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Clubul aşteaptă o decizie favorabilă din Elveţia în cazul licenţierii pentru sezonul următor. Strategia de pregătire, campania de transferuri, eventualele prelungiri ale contractelor fotbaliştilor depind de hotărârea care se va lua în Elveţia. Formaţia "studenţilor" este reprezentată de Gianpaolo Monteneri, unul dintre cei mai redutabili avocaţi specializaţi în drept sportiv din întreaga lume. Monteneri e italian, dar s-a născut în Elveţia şi a ajuns să lucreze pentru FIFA începând cu anul 1997. La scurt timp a fost promovat şi numit şef al Departamentului pentru statutul jucătorului, investigând numeroase litigii între cluburi şi fotbalişti. Este recunoscut în lume dreptul unul dintre cei mai importanţi experţi în problemele juridice din fotbal. Monteneri predă numeroase cursuri şi la Şcoala Internaţională de Drept Sportiv din Madrid. Avocatul a primit toată documetaţia necesară şi ţine legătura în permanenţă cu reprezentanţii clubului. Cazul va intra pe masa judecătorilor în câteva zile, iar "U" aşteaptă un răspuns favorabil.

Universitatea poate invoca la TAS speţa Gloriei Bistriţa, formaţie care a primit licenţa din partea comisiei de apel strict pe baza planului de reorganizare. În motivarea deciziei de respingere a licenţei, membrii comisiei de apel au arătat că FC „U" Cluj se află în situaţie de observaţie până la aprobarea planului de reorganizare, astfel că datoriile nu sunt încă reeşalonate. „Nu se poate reţine reeşalonarea creanţelor clubului până când planul de reorganizare nu va fi aprobat de către judecătorul sindic", au transmis membrii comisiei de apel. Pe 22 mai, planul a fost aprobat de către judecătorul sindic, însă "U" Cluj a rămas retrogradată. La dosar a fost depusă aprobarea planului de reorganizare de pe 22 mai, iar "studenţii" îşi pun toate speranţele în completul de judecători de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Clubul "universitar" mizează şi pe faptul că TAS va judeca pe fond, nu va analiza doar hotărârile luate de instanţele sportive din România.

Un exemplu este cel al Politehnicii Timişoara. În 2009, formaţia bănăţeană era depunctată cu şase puncte în urma unei decizii a FIFA, pusă în aplicare de Federaţia Română de Fotbal, din cauza scandalului palmaresului cu italianul Claudio Zambon. Bănăţenii s-au adresat TAS, iar tribunalul elveţian le-a dat dreptate, acesta fiind cel mai important caz al unei echipe româneşti care a avut câştig de cauză la Lausanne. "Noi am depus o grămadă de acte prin care am demonstrat că am fost pedepsiţi pe nedrept, iar acele acte au fost luat în considerare de TAS fără nici cea mai mică problemă. Există un complet de trei judecători care analizează toată documentaţia. La fel se va întâmpla şi acum, cu „U". Dacă e să mă întrebaţi pe mine, din experienţa mea, cred că cei de la Cluj au şanse mari să câştige. Au planul de reorganizare aprobat de Tribunalul Comercial, asta contează foarte mult. Ei demonstrează că sunt în legalitate şi că în trei ani vor plăti acele datorii. Nu au nici o vină că instanţele civile nu dau termene care să se încadreze în datele impuse de comisia lui Viorel Duru", a povestit, pentru ZIUA de CLUJ, preşedintele Timişoarei de la acea vreme, Gheorghe Chivorchian.

În eventualitatea în care Universitatea Cluj nu va primi un răspuns favorabil la TAS, clubul se va constitui parte civilă ca şi păgubit şi va acţiona în instanţă Administraţia de Licenţiere, urmând să solicite daune în valoare de mai multe milioane de euro.

Cum s-a mişcat Bistriţa

Gloria a intrat în insolvenţă la începutul acestui an. În primă fază, Comisia de Licenţiere nu i-a acordat dreptul de a participa în Liga 1 şi în sezonul următor, însă bistriţenii au câştigat la apel. Echipa lui Jean Pădureanu şi-a înregistrat dosarul la Tribunalul Bistriţa Năsăud pe 7 ianuarie, iar pe 28 martie avea planul de reorganizare aprobat (în aceeaşi zi!) atât de creditori, cât şi de judecătorul sindic. În baza acestui plan, Comisia de Apel a decis că echipa se încadrează legii insolvenţei nr. 85/2006, îşi poate reeşalona şi achita toate datoriile şi va putea încheia sezonul 2013-2014 fără să rişte falimentul.

Comenteaza