Ciprian Porumb: "Nu am refuzat niciodată România"

Ciprian Porumb:
Căpitanul nejucător al naţionalei, Ciprian Porumb, a vorbit despre absenţa lui Hănescu şi a explicat de ce ai noştri sunt favoriţi cu Danemarca.

"Da' ne marcă ăştia, domnule!", e calamburul celebru al poetului Dan Deşliu inspirat de un meci de fotbal al României cu Danemarca. La tenis nu ar trebui să avem mari emoţii. Partida dintre România şi Danemarca e doar o treaptă spre barajul pentru Grupa Mondială.

Căpitanul nejucător, Ciprian Porumb, i-a întâlnit, când evolua în Cupa Davis, pe marocanul Younes El Aynaoui şi pe sud-africanul Wayne Ferreira. Acum îl ajută pe puştiul Patrick Ciorcilă să se acomodeze cu atmosfera din lot. La antrenamentele din Sala Sporturilor Horia Demian Porumb intră în joc şi urcă la fileu, iar Patrick nu reuşeşte să-l paseze. "Nu am pe unde s-o dau!", exclamă sportivul de doar 16 ani. Porumb i-a invitat pe clujeni să încurajeze echipa României la partida din primul tur al Grupei I, Zona Euro- Africană (1-3 februarie): "Tenisul merită un public entuziast. E o şansă mare ca meciul să se dispute la Cluj, de aceea îl aşteptăm la sală. Echipa este tânără şi trebuie susţinută. Lui Marius Copil, de exemplu, îi place când tribuna este în picioare şi-l aclamă. E un jucător de moral".

ZIUA de CLUJ: Meciul cu Danemarca pare mai uşor decât cel cu Finlanda.
Ciprian Porumb: Aşa arată calculele hârtiei, că e mai uşor.

Pentru că n-au un jucător la fel de bine clasat ca finlandezul Nieminen?
Şi pentru că nu au o echipă. În Cupa Davis ai nevoie de o echipă. Sunt cinci meciuri şi cu un singur jucător e foarte greu să câştigi, chiar dacă e foarte bun. S-a văzut şi în cazul lui Nieminen în partida cu Finlanda. Cred că meciul e mult mai abordabil, dar trebuie să fim foarte serioşi.

Meciul de dublu pare a fi mai interesant. Frederik Nielsen ocupă locul 21 în clasamentul mondial, Tecău e pe 8, Mergea e pe 86.
Nielsen e şi cel mai bine clasat la simplu, e pe 482. Cu siguranţă că va juca şi în prima zi, şi la dublu, şi a treia zi. Îi va fi greu.

Ar putea fi obosit, la fel ca finlandezii Nieminen şi Heliovaara.
În ultimul meci cu Victor Crivoi, Heliovaara a fost foarte obosit, a căzut spre final. Danemarca mai are un sportiv care a reuşit să facă multe surprize. Să nu uităm că danezii i-au scos pe finlandezi chiar în Finlanda. Bine, Finlanda nu a fost cu aceeaşi echipă pe care a folosit-o la Cluj. Martin Pedersen nu apare în clasamentul mondial, dar e un jucător foarte bun, după rezultatele pe care le-a obţinut.

L-ai văzut jucând?
Nu l-am văzut. L-am căutat pe internet şi am văzut ceva frânturi dintr-un meci. Nu mi-am putut da seama foarte mult ce calităţi are. E un semn de întrebare cum a reuşit să bată un jucător la limita locului 200 în meciul cu Bosnia, la scorul de 2-2. A jucat în decisiv cu Damir Dzumhur, un jucător tânăr şi foarte bun şi l-a învins în patru seturi, după ce a pierdut primul set.

Şi Danemarca e o echipă care e avantajată că întâlnirea se dispută în sală, la fel ca Finlanda?
Schimburile de mingi interminabile consumă foarte mult. Un sportiv care nu joacă foarte mult sau e nepregătit, gen Pedersen, care nu are puncte ATP, scurtează punctele şi poate să reziste. Am ales suprafaţa din cauza vremii.

E aceeaşi suprafaţă ca la partida cu Finlanda? Cât a costat?
E aceeaşi suprafaţă. Acum avem plăcile pe care se aplică vopseua cred că va costa în jur de 5.000 de euro. Plăcile sunt dintr-un placaj de vreo doi centimetri şi au fost cumpărate de federaţie. Ele pot fi folosite doar de patru, cinci ori. După cele cinci meciuri se scot, se raşchetează vopseaua şi se aplică un nou strat.

Au fost probleme cu aerisirea, cu ventilaţia la meciul cu Finlanda. S-au plâns jucătorii?
S-a simţit puţin căldura din sală, asta e adevărat. Acum nu cred că va fi cazul. E februarie şi temperaturile sunt mult mai mici.

Care e bugetul întâlnirii cu Danemarca şi au apărut alţi sponsori faţă de partida cu Finlanda?
Nu ştiu exact cât e bugetul, dar la celălalt meci a fost în jur de 100.000 de euro. Acum sper că va fi mai mic. Nu au apărut alţi sponsori. Consiliul Local ne-a oferit 14.000-15.000 de euro, sperăm că şi Consiliul Judeţean să vină cu aceeaşi sumă.

„Crivoi a înţeles că va fi rezervă"

Cum l-ai convins pe Ungur să revină la echipa de Cupa Davis?
Am vorbit cu el, dar cred că Adi s-a convins, după ce a văzut meciul cu Finlanda, că un meci de Cupa Davis e altceva. E ţara ta, lumea e în jurul tău. Un meci aşa de dramatic, cum a fost cel cu Finlanda, cred că te ajută şi în carieră, să mergi mai departe, să ai încredere în tine. Tenisul e un sport individual şi ai nevoie de astfel de confirmări. Mă bucur că Victor Crivoi, deşi este rezervă, şi-a exprimat dorinţa să fie aici.

Nu e nedrept că se discută şi de alţi jucători când Crivoi a făcut acel punct dramatic al victoriei?
Da, numai că în tenis clasamentele nu pot fi ignorate.

A acceptat şi postura de rezervă.
A înţeles, din moment ce există jucători clasaţi înaintea lui, e greu să fii în faţa lor. Mie îmi pare bine că încet-încet se strânge echipa, e o echipă tânără. Mergea şi Tecău nu sunt foarte tineri ca vârstă, dar sunt tineri ca şi jucători de dublu, unde maturitatea o dobândeşti după 30 de ani. A se vedea Lindsted, a se vedea fraţii Bryan. Liniştit, noi mai avem cel puţin 10 ani cu acest dublu, în speranţa că vor fi valizi.

„Hănescu ar putea veni cu Olanda"

Cum au căzut negocierile cu Victor Hănescu? Am văzut declaraţii referitoare la bani.
Sportivii iau o primă de meci, s-a negociat cu fiecare. Nu am vrut să facem o diferenţiere. Nu au importanţă sumele, sunt confidenţiale. Eu, ca şi căpitan, m-am gândit la o strategie pentru cele două meciuri legate, cel cu Danemarca, mai facil, şi cel cu Olanda, care se va desfăşura între 5 şi 7 aprilie la Bucureşti. Aici s-au poticnit discuţiile cu Victor.

De ce?
Am vrut să facem un pachet pentru amândouă meciurile, să avem siguranţa că sportivii, care vor juca la simplu cu Danemarca, vor veni şi cu Olanda. La dublu suntem acoperiţi.

Hănescu ar fi vrut să vină doar cu Olanda?
Nu ar fi fost sigur că vine şi cu Olanda, până la urmă s-a negociat şi meciul cu Olanda, ar fi vrut mai mulţi bani acolo. Noi aveam un buget pentru amândouă meciurile şi nu am putut să-i satisfacem pretenţiile. Îmi pare foarte rău, pentru că era nevoie de el.

A căzut orice şansă ca Victor să fie prezent la meciul cu Olanda?
Eu îl doresc în lot. Nu a mai participat de câteva meciuri în Cupa Davis. Ba a fost un boicot, ba nu a putut să vină pentru că a avut un alt program. Dacă e să o luăm aşa, meciul cu Danemarca e unul dintre cele mai uşoare, noi avem nevoie de Hănescu la meciurile puternice, când aşteptăm să scoată echipa cu experienţa sa din Cupa Davis. De asta am vrut să ne asigurăm că va veni la următorul meci. Aceasta a fost ideea mea: îl vreau pe Hănescu în special la meciul cu Olanda.

„Ţin legătura cu jucătorii şi antrenorii"

Care a fost momentul cel mai dificil în partida cu Finlanda?
Ultimul meci, cel al lui Crivoi cu Heliovaara (n.r. 4-6, 7-6 (5), 6-7 (2), 6-3, 7-5). Nu mă aşteptam să fie aşa de greu.

Ai crezut că va profita de oboseala adversarului?
Nu am crezut că finlandezul se va ridica la nivelul la care s-a ridicat. Presiunea întâlnirii şi-a pus amprenta şi valorile s-au apropiat. Aşa e în Cupa Davis.

Cum a reintrat Crivoi în meci?
Cred că şi-a revenit şi pe fondul unei căderi a adversarului. S-a văzut din prima că Heliovaara nu mai serveşte la nivelul la care a servit.

Cum ai pregătit meciul cu Danemarca? Cum se pregăteşte un meci de Cupa Davis?
Am tot ţinut legătura cu jucătorii, cu antrenorii lor, să ştiu ce fac. Am mai fost pe la Bucureşti şi m-am întâlnit cu ei. Îi urmăresc. Dacă îmi cer sfaturi, îi ajut cu mare plăcere.

„Ciorcilă e cel mai promiţător jucător"

Cum s-a schimbat tenisul de pe vremea când jucai tu în Cupa Davis?
Am jucat multe meciuri de simplu, iar partenerul meu de dublu a fost George Cosac. E un altfel de tenis azi, se joacă foarte mult pe regularitate, pe fizic. E un joc de anduranţă în primul rând. E mai puţin spectacol.

Ai refuzat vreodată echipa naţională?
Nu am refuzat-o niciodată, eram foarte fericit să ajung şi să joc. Era o încărcătură extraordinară, nu e uşor să joci în Cupa Davis, dar bucuria victoriei este extraordinară. Totul e răsplătit până la urmă.

L-ai convocat şi pe clujeanul Patrick Ciorcilă. E o concesie făcută unui posibil sponsor?
Nu e vorba de sponsori. Oricum Banca Transilvania nu poate intra în rândul sponsorilor oficiali, acolo e doar BNP PARIBAS. E vorba de un clujean de-al nostru care joacă un tenis foarte bun. E cel mai promiţător român, investeşte mult şi are o atitudine care mă face să cred că ar putea juca foarte bine tenis. E parte a strategiei prin care chem la fiecare meci de Cupa Davis un junior, şi-i rotesc pînă când unul dintre ei va reuşi să urce.


Ce se întâmplă cu Dăescu, sportivul convocat la cu Finlanda?
Se antrenează, a jucat mult în America. Joacă şi simplu, dar la dublu a ajuns pe 120-130. Vrea să facă o colaborare cu Marius Copil, care e şi el pe acolo. Au mai jucat împreună.

Ce face Ciprian Porumb jr.?
A avut probleme cu accidentările. Se antrenează la Bucureşti. Îşi doreşte foarte mult să revină, să joace. A mai fost în turnee, dar nu cu rezultatele pe care şi le-ar fi dorit. Cred că a fost un pic prea exaltat în a juca meciuri, pentru că nu era refăcut, nu era solid din punctul de vedere al tenisului.

"Aici nu e fotbal!"

Regimul alimentar e deosebit în săptămâna premergătoare meciului?
Sportivii mănâncă foarte multe paste, carne uşoară, pui.

Nu trebuie să-i controlezi la masă, în camere.
Pe băieţii ăştia? Aici nu e fotbal. Sunt profesionişti, de asta nici nu se aud cancanuri cu jucători de tenis. Sunt focusaţi pe ce au de făcut. Ştiu că, dacă nu-şi poartă ei de grijă, nu le poartă nimeni.

Cu Andrei Pavel ai ţinut legătura?
Nu am mai vorbit cu Andrei. Nu pot să spun dacă e supărat pe mine, nu mă hazardez să vorbesc despre Andrei. Voi vedea când ne vom întâlni.

Jucătorii au program individual de pregătire, participă la turnee importante. Unde mai intervine căpitanul nejucător?
De pe margine, vezi mult mai bine şi eşti mai lucid. Îţi dai seama ce tactică vrea să impună adversarul. Reuşeşti câteodată să vii cu ceva nou, cu o idee care să-l ajute pe jucător. Sunt foarte receptivi şi asta e un lucru bun. Comunicarea înseamnă foarte mult. Acesta e lucrul bun pe care l-am reuşit, să fim aproape unii de alţii. Băieţii sunt prieteni. 7

Începe mâine

Partida dintre România şi Danemarca debutează mâine, la ora 13:00, cu două meciuri de simplu. Sâmbătă este programată întâlnirea de dublu, de la ora 15:00, iar duminică, de la 13:00, vor avea loc ultimele două jocuri de simplu. Biletele pentru prima zi costă 30 de lei, iar sâmbătă şi duminică un tichet valorează 50 de lei. Un abonament pentru toate meciurile costă 100 de lei. Clujenii îşi pot procura bilete din reţeaua Eventim, din reţeaua de magazine Germanos, Vodafone, Orange, de la Librăriile Humanitas, Librăriile Cărtureşti, magazinele Domo şi agenţia Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Lotul României este format din Adrian Ungur, Marius Copil, Horia Tecău, Florin Mergea, Victor Crivoi şi Patrick Ciorcilă.

 

Comenteaza