Clubul CFR, pus la plată de o firmă spaniolă

Clubul CFR, pus la plată de o firmă spaniolă
Instanţa a obligat gruparea clujeană să achite o datorie veche de doi ani, de 100.000 de euro, către o companie ce a ajutat clubul “feroviar” să procure jucători valoroşi.

CFR Cluj a fost chemat în judecată de firma din Spania ce i-a adus aici pe jucătorii sud-americani Culio, Pereira, Dubarbier şi Dario Flores. Firma spaniolă Inversiones Monte Areo SL a câştigat la Tribunalul Comercial Cluj procesul împotriva CFR pentru 100.000 de euro, iar clubul trebuie să plătească şi cheltuielile de judecată, care se ridică la 11.000 de lei. Suma primită de firmă reprezintă onorariul pentru transferul din ianuarie 2009 al jucătorului uruguayan Dario Flores de la River Plate la CFR Cluj.

Deşi termenul de scadenţă era în iulie 2009, CFR nu şi-a plătit datoria nici până în vara acestui an, când a fost chemată în judecată de firma Inversiones Monte Areo. Înainte de a depune acţiunea judecătorească, timp de doi ani firma spaniolă a trimis scrisori şi a dat telefoane la CFR pentru a-şi primi banii. "De fiecare dată societatea debitoare (Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA - n. red.) amâna efectuarea plăţii din diverse motive determinate de lipsa disponibilităţilor băneşti", au precizat spaniolii la Tribunalul Comercial. O scrisoare de intenţie semnată de preşedintele clubului, Iuliu Mureşan, trimisă firmei din Spania, promitea că CFR va achita datoria până la 1 noiembrie 2010 dacă echipa se califică în Liga Campionilor. "Cu toate că s-a calificat, tot nu s-a plătit datoria", se arată în acţiunea judecătorească.

Reprezentanţii firmei spaniole au precizat că firma a asistat CFR-ul la transferul unor jucători care au făcut istorie la Cluj şi au ajutat echipa să câştige milioane de euro. "Arătăm că între societăţile aflate în litigiu a existat o colaborare deosebită, prin intermediul societăţii noastre fiind transferaţi la CFR Cluj o serie de jucători de valoare care au contribuit la obţinerea pentru prima dată în istoria acestui club a titlului de campioană a României şi la prima participare în UEFA Champions League", au precizat reprezentanţii Inversiones Monte Areo. Aceştia arată că trei dintre jucătorii transferaţi prin intermediul firmei spaniole, Emmanuel Culio, Alvaro Pereira şi Sebastian Dubarbier, au adus CFR-ului un profit de 8 milioane de euro când au fost transferaţi mai departe de formaţia clujeană, iar din participările în Liga Campionilor CFR a câştigat circa 16 milioane de euro.

Reprezentanţii CFR au propus micşoarea onorariului pentru transferul lui Dario Flores, despre care au spus că nu a corespuns aşteptărilor. "Subscrisa (firma spaniolă - n. red.) nu a încasat nici o extra-sumă din sumele obţinute de către club din vânzarea jucătorilor transferaţi prin intermediul nostru şi nici din participările în Liga Campionilor. Având în vedere cele expuse, este firesc să nu se poată accepta reducerea onorariului de la 100.000 la 50.000 de euro, suma propusă de dumneavoastră la doi ani de la încheierea contractului", au răspuns cei de la Inversiones Areo. Aceştia au negat cu vehemenţă acuzaţia celor de la CFR că nu ar fi prezentat informaţii actualizate despre jucător. Conducerea CFR a cerut instanţei respingerea acţiunii pe motiv că datoria "nu este certă" şi că firma spaniolă nu a aşteptat soluţionarea pe cale amiabilă. Cu toate acestea, hotărârea instanţei a fost fermă: "O astfel de conduită a debitoarei (Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA - n. red.) este contrară principiului celerităţii relaţiilor comerciale".

 

Comenteaza