Cluj-Napoca găzduiește cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România

Cluj-Napoca găzduiește cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România
Cluj-Napoca găzduiește cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România
Cluj-Napoca găzduiește cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România
Cluj-Napoca găzduiește cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România

Cei mai buni sportivi din lume vin la OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 de la Cluj.

Cel mai mare eveniment de Kyokushin-kan organizat vreodată în România va avea loc în weekendul 7-8 septembrie 2024, la Cluj-Napoca: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12. Cele două competiții se vor desfășura la sala polivalentă BTarena și vor aduna la Cluj peste 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord. Fiind un eveniment OPEN, acesta a fost deschis tuturor federațiilor și țărilor, oferind oportunitatea de participare sportivilor de elită din întreaga lume, indiferent de țară sau federație.

În cadrul Campionatului European, România va fi reprezentată de aproape 200 de sportivi, inclusiv câțiva dintre cei mai proeminenți: Sasu Simon - campion european U16; Dreptate Cristian - vicecampion european; Tudor Iacoboaie - vicecampion european la seniori; Maria Sirca, Ștefănuț Ilinca și Sofia Șerbănescu, campioane naționale la categorii de vârstă diferite și mulți alții.

La evenimentul din Cluj-Napoca va participa tot bordul Federației Mondiale Kyokushin-kan din Japonia, în frunte cu Kacho Hatsuo Royama, președintele federației, cel care a insistat ca această ediție a Campionatului European să fie organizată în România, la Cluj-Napoca.

Sensei Viorel Tătar, organizator, vicepreședintele Kyokushin-kan România și președintele CS Budo Gym Napoca: ”Eu și echipa mea de la CS Budo Gym Napoca suntem mândri să fim organizatorii acestui eveniment de mare amploare. După succesul unui eveniment internațional pe care l-am organizat anul trecut în Cluj, de dimensiuni mai mici, federația mondială a insistat ca noi să preluăm responsabilitatea organizării Campionatului European din acest an. Suntem onorați de această oportunitate și am depus toate eforturile necesare pentru a asigura un eveniment de excepție. Ne bucurăm că putem organiza acest campionat la BT Arena, în inima Ardealului. Astfel, Cluj-Napoca devine un oraș emblematic, pe plan mondial, în artele marțiale.”

Intrarea la eveniment este liberă pentru toate categoriile de public,  oferind oricărei persoane oportunitatea de a participa la acest eveniment de amploare și a susține sportivii.

Shihan Ionel Stancu, președintele Kyokushin-kan România: ”Acest eveniment marchează un moment deosebit pentru România, fiind unul dintre cele mai importante organizate până acum în domeniul artelor marțiale. Prezența membrilor internaționali ai bordului federației, inclusiv a președintelui, subliniază importanța acestui campionat. Prin eforturile susținute ale comitetului de organizare, România se afirmă acum pe harta internațională a artelor marțiale, și a Kyokushin-kan în mod special, devenind un punct de referință de mare însemnătate la nivel mondial.”

Cele două competiții sunt organizate de clubul clujean de kyokushin-kan,  CS Budo Gym Napoca, cu sprijinul Kyokushin-kan România și a Federației Internaționale de Kyokushin-kan:

  • Cupa Internațională pentru sportivii cu vârste între 5 și 11 ani - 7 septembrie, între orele 10:00-14:00;
  • Campionatul European pentru sportivii cu vârste de 14 ani și peste - 7 și 8 septembrie.

Vor fi două categorii de concurs în cadrul campionatului: Kumite, care este o competiție de luptă directă între doi practicanți, bazată pe aplicarea tehnicilor de autoapărare într-un context real și controlat, și Kata, o probă de execuție tehnică ce presupune demonstrarea unor serii de mișcări prestabilite, pentru a evidenția precizia, echilibrul și disciplina fiecărui participant. Participanții sunt împărțiți, la rândul lor, pe categorii de vârstă și greutate: U14 ani (12-13 ani, băieți: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg / fete: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg), U16 (14-15 ani, băieți: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg / fete: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg), U18 (16-17 ani, băieți: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 75+ kg / fete: 50, 55, 60, 65, 65+ kg), seniori (bărbați: 65, 75, 85, 95, +95 kg / femei: 55, 60, 65, 65+ kg). Competiția se va desfășura conform regulilor Kyokushin-kan International Karate-do Organization.

Campionatul European Kyokushin-kan se organizează din doi în doi ani, iar în acest an este pentru prima dată găzduit de România, ultima ediție având loc în Madrid, Spania. Pe de altă parte, Cupa Internațională, care se desfășoară anual, a avut loc anul trecut în Kazahstan, ca parte a Campionatului Mondial.

Ceremonia de deschidere și momente culturale

Participanții la competițiile Kyokushin-kan din weekend vor face spectacol în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului stradal Wonder Puck, vineri, 6 septembrie, de la ora 19:00, 400 de sportivi îmbrăcați în karate-gi (uniforma de arte marțiale), vor cânta la tobele tradiționale japoneze și vor face mici demonstrații de arte marțiale.

Ceremonia oficială de deschidere a Campionatului European de Kyokushin-kan OPEN 2024 va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, la ora 15:00, la BTarena și va include discursuri ale oficialilor din federație și invitați de seamă, inclusiv ambasadorul Japoniei, care va onora evenimentul cu prezența sa. Vor fi prezentate momente culturale autentice românești - dans cu ansamblul Mărțișorul și un moment tradițional japonez: spectacol taiko - toba japoneză.

La ceremonia de deschidere va participa și Excelența Sa Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România, care va lua cuvântul și va sublinia legătura strânsă dintre tradiția japoneză și comunitatea internațională de arte marțiale.

Programul evenimentului:

Vineri, 6 septembrie (Piața Unirii):

19:00 - 19:30 WonderPuck 2024: A glimpse of 2024 Open Kyokushin-kan European Championship;

Sâmbătă, 7 septembrie (BT Arena):

10:00 - 14:00 OPEN BGN International Cup UNDER12;

15:00 - 15:30 Ceremonia de deschidere a OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;

15:30 - 20:00 Open Kyokushin-kan European Championship;

Duminică, 8 septembrie (BT Arena):

13:00 - Semifinale și Finale Kumite;

18:00 - Ceremonia de premiere.

Despre Kyokushin-kan și Kyokushin-kan România

Kyokushin-kan este un stil de karate renumit pentru disciplina sa riguroasă și pentru valorile de respect, determinare și curaj. Originar din Japonia, Kyokushin-kan a câștigat recunoaștere internațională și respect pentru abordarea sa completă a artei marțiale, combinând tehnici de autoapărare cu un puternic accent pe dezvoltarea personală.

În România, kyokushin-kan a câștigat un loc proeminent în comunitatea sportivă după înființarea Kyokushin-kan România, în 2019. Aceasta este acreditată de Federația Mondială Kyokushin-kan și adună în prezent 14 cluburi din 7 orașe și peste 700 de membri. Asociația se străduiește să promoveze și să dezvolte artele marțiale, aducându-le în prim-plan pe scena internațională.

Comenteaza