Clujeanul medaliat la Rio era dopat. Am putea pierde medalia!
- Scris de Ziua de Cluj
- 29 Aug 2016, 18:06
- Sport
- Ascultă știrea
Federaţia Română de Haltere (FRH) a precizat că nu a primit nicio notificare din partea forului internaţional. Potrivit TVR, citată de Mediafax, România va pierde medalia de bronz, iar Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) va trebui să plătească 100.000 de euro către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).
Delegaţia României ar putea rămâne cu patru medalii, una de aur, una de argint şi două de bronz. Halterofilul român a concurat la categoria 85 kg şi a obţinut medalia de bronz cu nou record personal, de plus 20 kg.
Sportivul legitimat la Bistriţa a ajuns la 6 kg de recordul mondial, performanţă cu care a s-a clasat pe locul 3. Sîncrăian a totalizat 390 kg, după 173 kg la stilul smuls şi 217 kg la aruncat.
"Sincer, nu avem ce să dăm oficial acum, pentru că nu am primit nimic. Ştiu că s-a cerut proba B, tocmai de asta FRH nu are nimic concret. Se fac nişte analize, nişte contraexpertize acolo, nu avem detalii. Recoltările au fost efectuate în cadrul competiţiei de la Rio, dar nu ştim exact data.
Nu am primit nicio notificare oficială din partea FIH. Trebuie să facem şi noi firul evenimentelor. Este adevărat că nu suntem la curent cu procedura exactă antidoping din cadrul Jocurilor Olimpice. Din păcate, este o situaţie total neplăcută, să nu ştim nimic.
Dacă este în cadrul unui concurs care ţine de FIH, ei ne transmit informaţii, potrivit regulamentului. Dar fiind vorba despre Jocurile Olimpice, în care Agenţia Mondială Antidoping a avut birou acolo, nu ştim ce va urma", a precizat, pentru Mediafax, un oficial al FRH.
Preşedintele FRH, Nicu Vlad, nu a putut fi contactat. Se pare că acesta se află în Australia. La 11 august, Oliver Caruso, antrenorul lotului olimpic de haltere al Germaniei, opina, pentru Bild, că mai mulţi halterofili, printre care şi cei români, trebuiau excluşi de la competiţia olimpică din Brazilia din cauza dopajului sistematic.
"Sistemul este bolnav. Întregul sistem este corupt. Există, cu siguranţă, cineva care acoperă toate astea. Ştiu cum funcţionează. Un antrenor străin mi-a explicat cum merg lucrurile. Sunt avertizaţi atunci când urmează să aibă loc controalele antidoping.
Pe lângă Rusia şi Bulgaria, mai multe ţări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Armenia, Moldova, România şi Ucraina ar fi trebui la rândul lor excluse. Aceste ţări ne-au furat locuri la Jocuri şi poate chiar şi medalii", a declarat Caruso.
Informaţia privind cazul de dopaj al lui Sîncrăian a venit la scurt timp după ce Alin Petrache, preşedintele COSR, şi-a depus demisia. Conform unor surse ProSport, Sîncrăian nu a fost trecut pe lista de premieri de către COSR, ceea ce ridică semne de îndoială în privinţa informaţiilor primite de către acest organism de conducere.
Sîncrăian este născut la Cluj-Napoca, unde a făcut primii paşi în sport. Din 1998, este legitimat la CSM Bistriţa.