Cu dedicaţie de la Ligă: "U", arsă cu 40.000 de lei

Cu dedicaţie de la Ligă:
Clubul a primit o nouă lovitură dură după partida cu FC Braşov, Liga Profesionistă amendând-ul cu 40.000 de lei pentru că fanii au aprins torţe în peluză.

Comisia de Disciplină din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal a amendat clubul Universitatea cu suma de 40.000 de lei pentru incidente din timpul meciului cu FC Braşov, din deplasare. Liga a încadrat decizia în baza unui articol din Regulamentul de Disciplină, în care se precizează că sancţiunea este valabilă în cazul în care fanii aruncă în teren cu obiecte.

Conform martorilor oculari, a reluărilor TV şi a declaraţiilor acordate de ofiţerul de securitate al FC Braşov, din sectorul rezervat oaspeţilor nu a ajuns nici un obiect pe spaţiul de joc. Fanii „Şepcilor roşii" acuză Liga de exces de zel.

FC Braşov - „U" Cluj, un meci obişnuit din etapa a XXIII-a a Ligii I, cu două galerii care se susţin reciproc de mulţi ani. Se arborează bannere de o parte şi de cealaltă, saluturi prieteneşti şi scandări pentru susţinerea echipelor, nimic ieşit din comun. În minutul 36 al meciului, un fan din peluza „Şepcilor roşii" aprinde o torţă, iar de aici intervine Jandarmeria Română. Deşi fanul putea fi identificat cu ajutorul camerelor de luat vederi, jandarmii au hotărât că acesta trebuie evacuat imediat de pe stadion. Forţele de ordine au păstruns la pauză în peluza rezervată fanilor Universităţii, au împărţit mai multe bastoane şi l-au ridicat pe suporterul care aprinsese torţa. Fanii braşoveni au încercat să le sară în ajutor fanilor lui „U" Cluj şi au părăsit sectorul, iar jandarmii au început să arunce în stânga şi dreapta cu bastoanele, la Tribuna a II-a, căzându-le victime şi spectatori obişnuiţi, simpli microbişti. O povesteşte chiar o persoană prezentă la evenimentul sportiv. „Am asistat la cel mai urât comportament al oamenilor de ordine de când vin pe stadion la Braşov. La mijlocul reprizei I, pentru o petardă aprinsă, oamenii de ordine au intervenit cu bastoane şi au lovit cu bestialitate orice suporter le stătea în cale, deşi nici unul dintre aceştia nu au sărit la bătaie. Am văzut un băiat scos pe braţe din acel buluc, am văzut copii loviţi cu bastonul. Suntem în 2013 şi încă vedem scene medievale", a fost mesajul unui suporter braşovean, postat pe un forum al fanilor „stegari", din1936.ro.

Comisia de Disciplină, în baza unui raport trimis de observatorul partidei, a analizat incidentele din timpul primei reprize şi a decis ieri să amendeze cele două cluburi, FC Braşov şi „U" Cluj cu câte 40.000 de lei. „FC BRAŞOV vs. FC "U" CLUJ - incidente - În baza art.83.2. + 83.2.d. se sancţionează clubul FC BRAŞOV cu o penalitate de 40.000 lei; În baza art.83.2. + 83.2.d se sancţionează clubul FC "U" CLUJ cu o penalitate de 40.000 lei", s-a arătat într-un comunicat postat pe lpf.ro.

Iată ce spune articolul la care a fost încadrată Universitatea Cluj, articol din ROAF (Regulament de Oraganizare a Activităţii Fotbalistice). „Aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 30.000 la 80.000 de lei, dacă obiectele nu au lovit persoane". Pe scurt, „U" a fost amendată pentru că fanii ei au aruncat torţe şi petarde în terenul de joc. Imaginile înregistrate de Digi Sport, postul care a transmis partida, au demonstrat că din sectorul galeriei „studenţeşti" nu a zburat nici un obiect înspre terenul de joc, iar informaţia este întărită şi de ofiţerul de securitate al clubului braşovean, Marin Moldovan. „Pe teren nu a ajuns nimic, nici o torţă, nici o petardă, absolut nimic din sectorul fanilor Universităţii. Asta este realitatea", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, responsabilul cu securitatea pe stadionul braşovenilor.

Amenda de 40.000 de lei l-a luat prin surprindere şi pe administratorul judiciar al Universităţii, Horia Ţiril. „Eu nu înţeleg de ce clubul a fost sancţionat, în condiţiile în care noi, ca societate, nu am fost implicaţi în organizarea partidei şi nici în deplasarea suporterilor. Nu am cerut bilete pentru ei, nu am cerut nimic preferenţial. E o amendă imensă, care se aplică pentru incidente grave; or, ceea ce s-a petrecut la Braşov nu impunea o asemenea sancţiune. Repet, nu înţeleg de ce clubul trebuie să plătească amenzi pentru un eveniment pe care nu l-a organizat", a explicat acesta.

Reamintim că Universitatea a fost amendată cu 40.000 de lei după partida cu Steaua Bucureşti, din etapa 20, primind şi o suspendare de două etape a terenului. În timpul meciului, în peluza Universităţii s-au aprins torţe şi fumigene, la fel ca şi în cea a Stelei. Mai mult, un suporter identificat ulterior ca fiind al Stelei, a pătruns pe suprafaţa de joc şi a fost evacuat de firma de pază. Comisia de Disciplină a analizat cazul, "U" a fost drastic sancţionată, iar Steaua a scăpat de amendă.

Liga Profesionistă a mai dat, recent, o lovitură cruntă Universităţii şi refuză în mod constant să îi vireze 1,2 milioane de euro (inclusiv taxa pe valoare adăugată), aferentă drepturilor de televiziune, achitând doar 100.000 de euro.


Dinamo a primit avertisment

 

Etapa 20, meci Dinamo- FC Braşov. Fanii bucureşteni din peluză aprind mai multe torţe şi petarde, unele sunt aruncate înspre terenul de joc. Comisia de Disciplină se întruneşte şi îi dă clubului din Ştefan cel Mare un avertisment!

 

Cătălin SUCIU, Alin ŞUTEA

Etichete
Comenteaza