Cum am învins Finlanda: “Avea sânge pe ciorapi”

Cum am învins Finlanda:  “Avea sânge pe ciorapi”
Ciprian Porumb ne-a însoţit în culisele partidei cu Finlanda. Dacă vom juca în februarie în Cupa Davis, Clujul are mari şanse să găzduiască întâlnirea.

E răguşit, iar ochii îi trădeaza oboseala. „Nu am petrecut după victoria cu Finlanda. Am fost cuminţi", ne asigură la emisiunea „Fără Fileu", de la Realitatea FM Cluj. Nu acceptă uşor invitaţia la dialog, are nevoie de o pauză după câteva zile tensionate. Ciprian Porumb a obţinut prima sa victorie din mandatul de căpitan-nejucător al naţionalei masculine de tenis. Am rămas în Grupa 1 a zonei Euro-Africane şi începem să ne facem planuri să ajungem la barajul pentru Grupa Mondială.

- Cum ai pregătit meciul cu Finlanda?
- I-am urmărit pe jucătorii finlandezi. Au participat la câteva turnee Futures din România. I-am văzut la Bacău, la Iaşi. L-am văzut pe Jarkko Nieminen la Olimpiadă.
- Care a fost strategia pentru a-l bloca pe liderul oaspeţilor, Jarkko Nieminen?
- Trebuia să jucăm cum a făcut-o Marius Copil. A rupt ritmul, nu l-a lăsat pe finlandez să-şi intre în ritmul lui, când, practic, nu greşeşte. Tactica noastră a fost să servim foarte bine şi, după a doua, a treia minge, să atacăm. Să încercăm o minge decisivă, să-l forţăm, dacă Marius urcă la fileu, la un passing shot. A sta pe fundul terenului cu Nieminen e moarte sigură.

„Victor e foarte emotiv"

- Ce indicaţii i-ai dat lui Crivoi când a început foarte slab partida de duminică?
- I-am zis să-l ţină sub presiune, că la final va reuşi să câştige. S-a văzut că Heliovaara nu a fost în stare să câştige acest meci, a avut un break şi 4-1, a avut jocul în mână. Nu a reuşit să-l închidă, iar Victor a profitat. M-am bucurat foarte mult pentru Crivoi. Am mizat pe un joc de siguranţă, ştiam că Heliovaara nu stăpâneşte aşa de bine jocul de pe fundul terenului. Victor e foarte emotiv, presiunea partidei l-a marcat puţin. I-am cerut să rămână concentrat şi să încerce să stea lângă adversar, să nu-l lase să conducă detaşat. M-am gândit că-şi găseşte ritmul şi îl domină pe finlandez, dar Heliovaara a intrat în joc şi a jucat chiar foarte bine. A muncit foarte mult, a contat şi aportul publicului. Presiunea i-a creat probleme finlandezului, la final a făcut cadou două game-uri.
- Crivoi a acuzat şi probleme medicale. A fost bandajat, i s-au înlocuit pansamentele în pauză, a schimbat adidaşii.
- A avut proasta inspiraţie să schimbe pantofii cu care a jucat la începutul săptămânii. Şi-a cumpărat unii special pentru terenuri de hard şi a făcut nişte băşici. La 2-1 pentru Heliovaara la seturi, am mers la vestiar şi am văzut că avea sânge pe ciorapi.
- A fost pansat?
- A fost pansat şi a schimbat tenişii cu cei vechi. O schimbare de bun augur.
- Cum poate fi combătută oboseala într-un meci aşa de lung?
- Unii au nevoie de mai multe săruri, alţii de mai multe vitamine sau de minerale. Fiecare are reţeta lui, pentru că sportivul călătoreşte mult singur. La Cupa Davis am avut un fizioterapeut şi el s-a ocupat de jucători.
- Crezi că finlandezii au greşit că au folosit aceeaşi jucători şi la simplu, şi la dublu?
- Văzând ce s-a întâmplat, au greşit, dar ei nu aveau de unde să ştie.
- Iniţial anunţaseră un alt dublu.
- Aşa e, eu mă gândesc că ar fi jucat cu acel dublu dacă era 2-0 pentru ei. Au jucat foarte mult, e foarte greu să joci atât în trei zile când se joacă în sistemul cu trei seturi la victorie. Poate asta a fost şi şansa noastră.

„Mă bucur că s-a refăcut cuplul Tecău-Mergea"

- De ce i-ai ales pe Crivoi şi pe Copil la simplu? Îl aveai la dispoziţie şi pe Dăescu, care jucase în meciul cu Olanda.
- I-am ales pentru experienţa pe care o au în Cupa Davis. Erau şi jucătorii mai în formă. Crivoi a câştigat un turneu Futures la Braşov. A fost o alegere bună, pentru că meciuri cu aşa tensiune sunt greu de dus de jucători care nu au experienţă. Poate că şi şansa a făcut ca Victor să aibă în spate câteva partide în Cupa Davis, să fie obişnuit cu atmosfera dintr-un astfel de meci. Copil se poate baza şi pe loviturile excepţionale pe care le are, pe serviciul fantastic, care rupe ritmul, e un mare atu pe o astfel de suprafaţă.
- Care e relaţia ta cu Horia Tecău? El a revenit la echipa naţională după ce a boicotat partida cu Olanda fiindcă a fost demis Andrei Pavel.
- Mă bucur că a revenit. E un lider, un jucător experimentat. Mă bucură refacerea cuplului Tecău-Mergea. Sunt foarte tineri, au 27 de ani, pot juca mult şi bine. Eu sper ca echipa de Cupa Davis să se bazeze pe un cuplu care să poată câştiga aproape orice meci. Am încredere foarte mare în Mergea, Tecău este o certitudine. Mergea nu va mai juca împreună cu Dăescu în circuitul profesionist, va evolua alături de un francez. Săptămâna aceasta Dăescu va face pereche cu Copil la dublu, la Istanbul.
- Ce sfaturi îi dai unui jucător de top 10? Ce i-ai transmis lui Horia în timpul partidei?
- Făceam o strategie comună. Fiecare spunea ce vede, ce simte. Încercam să luăm deciziile pe teren.

„Zgura nu avantaja echipa actuală"

- Au fost câteva mingi la limită, care au nemulţumit sportivii şi spectatorii. De ce nu a fost adus la Cluj sistemul Hawk-Eye (ochi de şoim), folosit în circuit? Era prea scump?
- Acest sistem se închiriază şi sunt costuri destul de mari, în jur de 60.000 de dolari. E foarte mult pentru acest nivel. Poate în grupa mondială se cere acest sistem. Aici nu cred că a fost cazul. Oricum, dacă e să stăm şi să analizăm, greşelile au fost împărţite.
- Cât a costat organizarea acestui eveniment?
- Eu nu am cunoştinţe despre partea financiară, dar ştiu că peste 100.000 de euro. Ne-au ajutat şi autorităţile, dar bugetele erau foarte mici, nu a fost un meci programat cu un an înainte. Le mulţumim foarte mult. Sper că ne vor sprijini şi la un următor meci disputat la Cluj.
- Cluj-Napoca a fost o soluţie de avarie? A încercat şi federaţia să mai scape de anumite costuri, a contat că era şi căpitanul-nejucător din Cluj?
- Eu am făcut o propunere, cei de la federaţiei au zis "hai să încercăm!". Le-am făcut conexiunile la primărie, la consiliul judeţean. Am reuşit să închidem sala pentru două săptămâni, acest lucru a afectat desfăşurarea altor activităţi sportive. A ieşit un eveniment în premieră.
- Suprafaţa pe care s-a jucat meciul cu Finlanda mai poate fi folosită pentru o altă partidă?
- Da, mai poate fi utilizată. Sunt nişte placaje care au fost vopsite, sunt disponibile pentru un viitor meci.
- Ai citit declaraţiile lui Horia Tecău, care amintea că pe noi zgura ne avantaja şi că finlandezii joacă aproape tot anul în sală. Dacă se juca pe zgură, erau şanse să revină Hănescu şi Ungur.
- Ei aşa au spus, dar nu era sigur. Hănescu nu a fost la meciul cu cehii jucat la Bucureşti, pe zgură. Eu spun că zgura nu avantaja echipa actuală. Suprafaţa l-a avantajat pe Marius Copil, a avantajat dublul. Horia a venit din America, după US Open, Florin Mergea a făcut un meci extraordinar în Olanda, împreună cu Dăescu, pe o suprafaţă mai rapidă. Poţi să spui că Victor Crivoi ar fi avut probleme de acomodare aici, dar, din patru sportivi, trei sunt jucători de suprafaţă rapidă. Alegerea a fost una bună.

„Hănescu şi Ungur sunt disponibili"

- Ai discutat cu Hănescu şi Ungur?
- Am vorbit, mi-au spus că-şi fac programul lor de turnee pe zgură. Le-am respectat decizia.
- Sunt deschişi pentru o viitoare convocare?
- Da, sunt deschişi, au spus că vin să ajute echipa. În tot răul este şi un lucru bun. Am văzut că şi Marius Copil are calităţi de lider, poate fi jucătorul numărul 1. Îi place atmosfera din Cupa Davis, e motivat. E un jucător de 21 de ani, e foarte bine că se căleşte în meciuri foarte grele.
- Ce jucători mai ai în vizor? Mai e Luncanu, care a jucat cu Olanda.
- Mai e Luncanu, mai e Dăescu. Mai sunt ceva tineri, Ghilea, Drăguş.
- Porumb!
- Da, să spunem. Ciprian încă nu şi-a revenit complet ca joc, fizic e bine. Dacă va juca bine şi va reuşi să intre în clasamentele ATP, sper să ajungă şi el în Cupa Davis, de ce nu?
- Când va fi următorul meci în Cupa Davis? Dacă am fi pierdut, am fi jucat peste o lună, tot la Cluj, cu Danemarca.
- Următorul meci s-ar putea să fie ori în februarie, ori în aprilie. Depinde dacă vom fi aleşi cap de serie. Aşteptăm rezultatele de la baraj. Dacă vom fi cap de serie, vom juca doar un meci pentru a ajunge la barajul pentru grupa mondială.
- Clujul mai e o variantă pentru a găzdui următorul meci?
- Da, este o variantă plauzibilă pentru meciul din februarie, să-l jucăm aici, în sală. În februarie este exclus să jucăm pe zgură.
- Cum îţi explici că sala nu a fost plină? Vineri au fost foarte puţini, uneori atmosfera a fost dezolantă, se vedeau multe scaune goale. Au fost şi momente când publicul a fost extraordinar.
- Eu nu aş spune că atmosfera a fost dezolantă. Publicul care a venit în sală cunoştea tenis. Şi acesta e un impediment, trebuie să cunoşti regulile. La următorul meci, cu siguranţă va veni mai multă lume.
- Au fost prea scumpe biletele?
- Poate că sala nu a fost plină, fiindcă meciurile au fost televizate.
- Sunt televizate şi alte sporturi şi sălile sunt pline.
- Mie mi-a plăcut sala, a fost extraordinară. Au fost locuri libere, asta este. Cei care au venit sunt cunoscători de tenis. Au păstrat liniştea în timpul jocului, au încurajat echipa. Mă bucur că am putut organiza acest eveniment la Cluj. Acest rezultat mă face să fiu foarte încrezător. Lumea s-a bucurat alături de noi, clujenii au avut parte de un regal.

România - Finlanda 3-2

l Vineri
Victor Crivoi - Jarkko Nieminen 5-7, 1-6, 2-6
Marius Copil - Harri Heliovaara 3-6, 6-4, 6-2, 6-4
l Sâmbătă
Horia Tecău, Florin Mergea - Jarkko Nieminen, Harri Heliovaara 6-4, 7-6, 6-1
l Duminică
Marius Copil - Jarkko Nieminen 6-3, 7-5, 1-6, 7-6
Victor Crivoi - Harri Heliovaara 4-6, 7-6, 6-7, 6-3, 7-5

 

Comenteaza