Cum poate ajunge "U" Cluj în play-off. Bugetul necesar pentru o astfel de performanță
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Feb 2023, 10:00
- Sport
- Ascultă știrea
Deși la primul sezon de la revenirea în Superligă, "studenții" își propun menținerea pe prima scenă a fotbalului românesc, viitorul ar putea aduce noi obiective.
Echipa e în prezent în lupta pentru evitarea retrogradării, dar suporterii Universității Cluj speră la performanțe notabile în anii ce vin. Radu Constantea, președintele clubului, a explicat cum ar putea fi îndeplinite asemenea obiective.
Conducătorul echipei clujene susține că ar fi nevoie de un buget de cel puțin trei ori mai mare decât cel actual pentru a intra în lupta pentru play-off sau chiar podiumul Superligii. Astfel de sume ar putea fi atrase doar de la investitori privați, însă mediul de afaceri clujean nu este încă deschis la o astfel de oportunitate.
"Obiectivul este clar, meținerea în prima ligă. Sper să nu ajungem nici la meciul de baraj și să ne consolidăm poziția în Liga 1. E important pentru că ne-ar permite să ne construim un buget mai bun decât în acest an și să trecem la următorul nivel, din punct de vedere al lotului și al clubului. E nevoie să investim în lot, în club, în organizare.
În comparație cu alte echipe care au un investitor în spate e mult mai dificil să construim un buget. Noi începem anul cu cei 7.200 de euro alocați de cei 7 membri fondatori și ulterior bugetul e construit pe diferite tipuri de venituri. Principalul segment de venituri e de la sponsori. Avem peste 30 de sponsori, care ne asigură 40-45% din buget.
Este mult mai ușor să lucrezi cu un investitor care asigură bugetul de care e nevoie. Un investitor poate asigura un flux financiar imediat, iar în anumite perioade e nevoie de sume de bani importante. Noi ne bazăm pe un buget care ne asigură un flux care ne permite să achităm partea de salarizare, taxe la stat.
Universitatea Cluj nu a avut în ultimii ani o sumă importantă pentru investiții în jucători. Noi avem un buget de 4 milioane de euro, iar pentru a fi în primele trei fără 10-12 milioane de euro nu se poate ajunge. Nu cred că azi e realizabil ca Universitatea Cluj să reușească să atragă 12 milioane de euro.
În Cluj mai sunt minimum două echipe cu bugete importante, mă refer la CFR care a avut peste 20 de milioane de euro în 2021 și la echipa de baschet care are un buget important. Nu cred că e realist ca o a treia entitate sportivă să ajungă la un buget de 10-12 milioane fără să aibă un investitor sau o companie care să își asume acest proiect.
Oamenii de afaceri din Cluj sunt mai atenți cu partea financiară, sunt low-profile, iar fotbalul te expune. Nu cred că la Cluj cineva are disponibilitatea de a aloca sume de bani pentru ca Universitatea Cluj să se lupte la cupele europene. Noi le mulțumim celor peste 30 de sponsori pe care îi avem, sunt companii importante, fără ajutorul cărora Universitatea Cluj nu ar fi fost în Liga 1 sau nu și-ar fi continuat activitatea.
Dar avem în continuare nevoie de cofinanțarea de la bugetul local. Primarul Emil Boc a fost în permanență alături de echipă, chiar dacă au fost momente grele. Poate și alte echipe au nevoie de finanțări de la bugetul public, dar brand-ul este în proprietatea municipiului. Noi încercăm să oferim un beneficiu real comunității.
Sunt de peste 6 ani și jumătate în fenomenul fotbalului românesc. Am parcurs toate etapele. E clar că azi e nevoie de bugete. Într-un oraș precum Cluj-Napoca unde există pretenția justificată a unor rezultate e o presiune în plus. E foarte greu ca Universitatea Cluj să își propună salvarea și să se lupte cu echipe ca CS Mioveni și să reușească să și atragă spectatori.
Pentru a ne propune obiective și mai îndrăznețe, eu cred că echipa trebuie să fie undeva între locurile 5-8, e nevoie de un buget mai mare decât cel pe care îl avem. Pentru a realiza acest lucru e nevoie de un efort mai mare din partea mediului privat, din partea Consiliului Local și din partea celor ce iubesc Universitatea Cluj. Doar împreună putem să creștem bugetul.
Dacă eu nu voi reuși să conving lumea că e nevoie de acest buget poate e mai bine să las locul altcuiva care să aibă șansă de a duce Universitatea Cluj la un alt nivel. Nu e corect să rămâi doar de dragul de a rămâne. Au fost discuții cu investitori, dar au fost mulți aventurieri. După experiența pe care clubul a avut-o e nevoie ca în momentul în care vine un investitor, acesta să aibă și posibilități financiare care să îi permită să susțină clubul.
Cred că singura șansă e ca cineva din Cluj, care are o legătură directă cu comunitatea să vină la Universitatea Cluj. Brand-ul e până la urmă cel mai important brand sportiv din Transilvania, indiferent de rezultate. Cred că în Cluj avem nevoie doar de investiții pentru a duce echipa la un alt nivel", a spus Radu Constantea la ZIUA Live.