Danemarca a oprit “maşina de fotbal” olandeză

Danemarca a oprit “maşina de fotbal” olandeză
Dacă vineri Polonia şi Grecia s-au anihilat reciproc cu ocazia partidei inaugurale (1-1), iar Cehia a fost o pradă uşoară pentru Rusia (4-1), Danemarca a detonat “bomba” o zi mai târziu la Harkov, acolo unde a învins la limită Olanda lui Morten Olsen, una dintre favoritele la câştigarea turneului.

Împinşi de la spate de un stadion arhiplin, polonezii au început furibund şi Lewandowski a deschis scorul cu o lovitură de cap după doar 18 minute scurse de la primul fluier. Vizibil impulsionaţi, "alb-roşii" au dominat tactic prima repriză, iar şansa le-a surâs în prelungirile acesteia, atunci când Perquis a atins mingea cu mâna în careu, dar "centralul" Carlos Velasco Carballo a lăsat jocul să continue, stârnind protestele elenilor. El nu s-a oprit aici şi a lăsat Grecia în 10 oameni după eliminarea lui Papastathopoulos.

Rămaşi în inferioritate numerică, oaspeţii au ieşit extrem de decişi de la cabine şi au restabilit egalitatea în minutul 51, graţie nou-intratului Salpingidis. Întâlnirea s-a încins şi mai tare în minutul 69, atunci când portarul Szczesny l-a faultat în careu pe autorul golului egalizator şi a fost eliminat. Norocul le-a zâmbit din nou polonezilor întrucât nou-intratul Tyton a parat şutul telefonat al lui Karagounis. Tot Salpingidis a marcat cu un sfert de oră înaintea finalului pentru Grecia, însă reuşita sa a fost anulată din cauza unei poziţii de ofsaid şi s-a încheiat 1-1. În cel de-al doilea meci al zilei Rusia s-a distrat cu Cehia, de care a trecut cu un categoric 4-1. Dzagoev, cu o dublă (15, 79), urmat de Shirokov (24) şi Pavliucenko (82) au semnat reuşitele ruşilor, în vreme ce pentru cehi a redus din handicap Pilar (52).

De altfel, cehii au înscris şi în prelungirile partidei, însă golul a fost anulat tot pentru o poziţie de ofsaid. Olanda, una dintre formaţiile cotate cu şanse reale la câştigarea trofeului, a debutat cu stângul la Euro, în primul meci al grupei B. Unica reuşită a danezilor a sosit în minutul 24 şi a fost semnată de Krohn Dehli, care a şutat din unghi, iar balonul s-a scurs printre picioarele nefericitului Stekelenburg. Golul încasat nu a turnat plumb în ghetele batavilor, "Portocala mecanică" ratând cât pentru un campionat întreg prin Robben, care a reluat în bară (37), Affelay (39), Van Persie (43, 49), Heitinga (52) şi din nou Robben (62), care a trimis cu capul alături din aproximativ opt metri.

Apoi a venit rândul lui Stekelenburg să respingă în corner şutul celui care l-a umilit în prima repriză (70), în vreme ce la poarta opusă goalkeeperul Andersen a făcut minuni în faţa lui Huntelaar, respectiv Van Persie (75). Olanda ar fi putut să smulgă o remiză în prelungirile întâlnirii, după ce Jacobsen a comis un henţ în suprafaţa de pedeaspsă, dar arbitrul Damir Skomina a lăsat jocul să continue, iar "vikingii" au triumfat. În celălalt joc al grupei B, Germania a învins Portugalia cu 1-0, prin golul marcat de Gomez, cu o lovitură de cap. Aseară s-au mai disputat întâlnirile Spania - Italia şi Irlanda - Croaţia, ambele din cadrul grupei C.

 

 

Etichete
Comenteaza