Detalii din culisele Winners Open 2021. Ce vedete ar putea veni la Cluj, ce va face Simona Halep și cât costă turneul
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mai 2021, 16:02
- Sport
- Ascultă știrea
Patrick Ciorcilă a fost invitatul jurnalistului Mihai Moga la ZIUA LIVE, unde a vorbit despre organizarea unei astfel de competiții la Cluj-Napoca, despre jucătoarele din topul WTA care ar putea participa la turneu, dar și despre posibilitatea de a avea spectatori în tribunele de la Winners Sports Club.
Winners Open 2021 este turneul care pune Clujul pe harta tenisului mondial. Competiția WTA 250 va avea loc în premieră la Cluj la începutul lunii august și ar putea atrage chiar și jucătoare dintre primele 20 ale lumii. Directorul turneului, Patrick Cioricilă, a dezvăluit la ZIUA LIVE care sunt mecanismenel din spatele unei asemenea competiții de talie mondială.
“În Cluj se tatonează de mult ideea de a se face un turneu WTA. Întotdeauna s-a discutat despre BT Arena și Sala Sporturilor. În condițiile de față, toate datele problemei s-au schimbat și nu e logic să încercăm să organizăm un turneu indoor. Ne-am gândit că nu există locație mai potrivită decât Winners Sports Club, care are toate atuurile pentru a organiza un eveniment de această talie.
Pe lângă facilitățile deja existente la club, spațiul este enorm, iar cerințele WTA pot fi îndeplinite cu succes. Evenimentul poate avea loc într-un mediu sigur. Anul trecut toți organizatorii de evenimente mari au avut de suferit, inclusiv noi, cu Sports Festival, care trebuia să la a treia ediție.
A trebuit să ne adaptăm noilor situații și să găsim alternative. Împreună cu echipa mea am început să ne gândim ce putem face. Am început să tatonăm ideea unui turneu WTA începând din toamna trecută. Eu am fost sceptic că vom avea șanse să îl obținem, știam ce proces lung este cu WTA. La început nu dădeam mari șanse acestei idei, dar uite că am mers mai departe și am reușit acest lucru care e extraordinar, pentru Cluj și pentru România.
În mod normal, într-o perioadă non-pandemică un astfel de eveniment se anunță și cu 12 luni înainte. Înainte de pandemie ar fi fost mult mai greu să obținem o astfel de licență. În mod normal sunt negocieri de ani și ani de zile. Dar și WTA a avut ceva probleme, au fost organizatori care nu și-au mai putut duce la bun sfârșit angajamentele, nu au mai putut să își asume riscul financiar, iar WTA a trebuit să găsească alternative”, a dezvăluit Patrick Ciorcilă.
Costurile ar putea ajunge la 1 milion de euro
“Premiile în bani sunt standard la turneele WTA 250. Cred că punctele pot convinge jucătoarele pentru că ele depind și financiar de acele puncte. Cu cât ai mai multe puncte cu atât intri mai ușor la un grand slam, unde premiile în bani sunt superioare oricărui turneu. Cred că pentru jucătoare sunt importante și condițiile turneului, cred că sunt atente la cazări, la ce le oferă organizatorii. Când jucătoarele ajung la Cluj, toate costurile sunt suportate de organizator.
Suntem la prima experiență cu un astfel de turneu. În mod normal, costurile pot ajunge până la un milion de euro. Pe lângă premii vorbim de taxe, de costurile licenței, costuri logistice, oameni. Obicetivul este să iasă un eveniment extraordinar.
Acest turneu se va transmite în peste 170 de țări. Cei de la WTA ne-au trimis o listă în care ne pun la dispoziție inclusiv canalul pe care se va transmite evenimentul. Toate canalele mari din Franța, Germania, SUA sunt incluse. Toată lumea se va uita la noi. Nu e doar imaginea noastră în joc, ci și a orașului și a României. Avem o responsabilitate mare pe umeri.
În condițiile actuale, cred că e o gură de oxigen bine venită pentru oraș. Știm foarte bine că orașul are o tradiție a evenimentelor mari și suferă mai mult decât alte orașe din cauza faptului că acestea s-au oprit. Cred că un astfel de eveniment dă un semnal că lucrurile trebuie să revină oarecum la normal”, a explicat Patrick Ciorcilă.
Jucătoare din Top 20 WTA ar putea evolua la Cluj. Prezența Simonei Halep, incertă
Directorul Winners Open a dezvăluit că în cadrul competiției de la Cluj ar putea evolua nume importante, însă până în prezent nu există confirmări, nici măcar din partea fostului lider mondial Simona Halep.
“Sunt mult mai puține turnee decât în anii trecuți. Spre exemplu, la acea dată, Winners Open e singurul turneu din Europa. Toți jucătorii de top vor avea de ales între a juca pe zgură la Cluj sau în SUA pe hard. Sunt și alte luni mai bune pentru un turneu pe zgură, dar în condiții normale. Acum, jucătoarele se reapdatează. Premiile au fost reduse față de anii trecuți, așa că ele trebuie să joace mai mult ca să ajungă la veniturile din anii precedenți.
Sunt multe care preferă să aibă șanse la un turneu pe zgură, decât să meargă mai repede cu o săptămână să se pregătească pentru US Open. Cred că vom avea un tablou foarte puternic, avem multe nume de top din România. De asta am vrut un turneu feminin, pentru că noi stăm mult mai bine la tenisul feminin. Sper ca Winners Open să devină o tradiție. Obiectivul este să facem o primă ediție de excepție, să se uite lumea la noi și să spună că românii știu să organizeze un turneu de top.
Nu avem încă nicio confirmare. Mai întâi se publică turneul în calendar, asta să întâmplat ieri. În următoarele săptămâni jucătoarele se vor înscrie online pe platforma WTA. Primele liste probabil vor apărea la finalul lunii mai sau începutul lunii iunie. Totuși, nu vor fi liste finale, ci preliminare, se mai pot înscrie sau retrage unele jucătoare.
Nu am vorbit cu Simona Halep despre turneu, nu avem de unde să știm dacă vine sau nu. La un număr 2 mondial datele problemei sunt puțin diferite. Trebuie să țină cont de multe lucruri, sunt și Jocurile Olimpice, Simona țintește o medalie, nu pot nici să confirm, nici să infirm prezența ei. Avem 10-15 românce de top, pentru publicul român va fi super atractiv.
Din Top 100 mondial indiscutabil vom avea jucătoare. Turneul e la prima ediție, trebuie să atragem jucătoarele, care nu știu încă ce condiții avem. Toate partidele de Fed Cup și Cupa Davis organizate aici sunt un precedent, cumva cei din lumea tenisului sunt familiarizați cu orașul și cu organizarea. Clujul are o tradiție în tenis și asta a ajutat și în discuțiile cu WTA. Trebuie să convingem jucătoarele că este un turneu atractiv. Personal, cred că vom avea o jucătoare, poate două din Top 20, așa ne dorim.
Turneul de la Istanbul oferă aceleași premii ca și noi, iar favorita numărul 1 a fost Elise Mertens, iar jucătoarele din Top 100 nici măcar nu au mai avut loc pe tabloul principal. Cred că putem ținti acolo, dar trebuie să așteptăm să vedem programul fiecăreia.
Tabloul principal va fi de 32 de jucătoare la simplu, 16 echipe de dublu și 24 de jucătoare în calificări. Vom avea 2 tururi de calificări, unele vor avea un tur liber. Cred că va fi o competiție intensă și vom avea foarte multe românce. Avem 3 wild-carduri, unul dintre ele trebuie acordat companiei de la care am închiriat turneul, unul este al nostru și unul al Federației Române de Tenis”, a spus Patrick Ciorcilă.
Ce reguli trebuie îndeplinite pentru organizarea unui turneu WTA 250
Patrick Ciorcilă a explicat pe scurt și care sunt cerințele celor de la WTA pentru a putea organiza un turneu de o asemenea importanță la Cluj-Napoca.
“Vor fi schimbări la Winners Sports Club pentru că cei de la WTA sunt foarte stricți la partea de logistică, dimensiuni ale terenului, facilități la fața locului. Sunt în jur de 200 de pagini pe care noi trebuie să le urmăm foarte strict. Multe zone care până acum erau în interior vor fi mutate în exterior, precum sala de forță, zonele de tratament.
Trebuie să vedem și în funcție de spectatori, cum trebuie amenajat pentru a avea public cât mai numeros. În condiții normale se cer minim 2.500 de locuri pentru terenul central”, a spus directorul turneului
Patrick Ciorcilă a discutat și despre posibilitatea că spectatorii să fie prezenți la Winners Open 2021, s-a declarat este optimist și speră ca publicul să poată asista la duelurile competiției WTA 250.
“Eu nu vreau să îmi pun problema că nu va fi cu spectatori. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile. Putem să ne adaptăm oricărei situații, însă la cum arată lucrurile acum, există o predictibilitate, eu cred că 100% vom avea spectarori, însă trebuie să așteptăm normele. Să vedem câți vom avea, sub ce formă, însă sunt convins că va fi public. Sper să fie cât mai mulți pentru că avem un eveniment de excepție și nu aș vrea să fie cu ușile închise. Ar fi o dezamăgire prea mare”, a completat Patrick Ciorcilă.